Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


En praktfull pilegrimsbok
05.03.2010 21:18
Boken ”Pilegrimsvandring - en historisk og kulturell reise” av Ian Bradley foreligger nå på norsk. Dag Eirik Løvås har lest boken og han er full av lovord

Dr. Ian Bradley er førsteamanuensis i praktisk teologi og kirkehistorie ved universitetet i St. Andrews, Skottland. Han har skrevet en rekke bøker, i tillegg til at han er fast leder for pilegrimsvandringer till Iona. Men han har pilegrimserfaringer som går langt ut over det. Han er en meget vel bevandret pilegrim med vandrererfaring fra både Santiago de Compostela, Nidaros, Lindisfarne og mer til.

Nå er dr. Ian Bradleys storverk, Pilegrims-vandring – en historisk og kulturell reise, fra 2009, oversatt til norsk, og utgitt på Verbum forlag. Og ja, jeg våger å kalle det et stor-verk, for det er i sannhet nettopp et storverk. Allerede omslaget er nok til å drømme seg vekk i. Og den ti sider lange innledningen, skrevet av forfatteren selv, er bare alt for kort. Dr. Ian Bradley har en vakker, sikker og oppslukende penn.

I den grad man kan bevege seg ut mot en mer tabloid beskrivelse av en bok i dette formatet, er jeg fristet til å ty til ”page - turner” floskelen. Man blir helt oppslukt i tekst og bilder. For bildene, ja så godt som alle bildene, er utrolig vakre. Og ikke er de der kun som fyllmassse heller. De er viktige, og de er riktige!
Med sine rett i overkant av to hundre sider, rikt illustrert, er dette en fest fra perm til perm.
 
Boken er delt inn i to deler, hvor den første delen tar for seg pilegrimshistoriens utvikling helt tilbake til den hebraiske Bibelen, som vi kjenner som Det gamle testamentet, og frem til dagens moderne pilegrimskultur. Her blir vi tatt med på keltiske vandringer, vandringer før og etter reformen, en russisk vandring og mye, mye mer.

Bokens andre del er viet til de tretten mest kjente pilegrimsmålene i Europa i dag. Ferden starter i Roma, og går via blant annet Nidaros, Santiago de Compostela, Assisi og Lourdes før den ender i Lindisfarne.

Dr. Ian Bradleys beskrivelser av de respektive pilegrims-målene vitner om stor entusiasme og særdeles god kjennedom. Her lyser det klart igjennom at det ikke er noen skrivebordspilegrim som har ”googlet” seg gjennom et antall pilegrimssider på internett, men tvert imot en mann som selv har pleiet gnagsår og ømme muskler underveis mot sine mål.Pilegrimsmålet Medjugorje i Bosnia. Pilegrimer i bønn rundt statuen av jomfru Maria

Jeg hadde stor glede av å lese om, og drømme meg bort i, dr. Ian Bradleys beskrivelse av så vel de pilegrimsmålene jeg har besøkt, som de jeg skal besøke. For en ting er helt klart etter å ha leste denne boken; lysten til å vandre er ytterligere forsterket. Og jeg har nå funnet nye, for meg ukjente, mål å besøke. Og takk for det, dr. Bradley!

Da jeg satte meg på toget i Oslo for å foreta den, ellers så endeløse, drøye to timers reisen hjem, med den rykende ferske boken i hendene, opplevde jeg noe rart. Jeg ble suget inn i bokens atmosfære. Borte var både tid og sted på et ellers overfullt, varmt og støyende tog. Boken tok all min oppmerksomhet, og jeg tror jeg smilte hele veien. En drøy time forsinket, rullet toget over Numedalslågen og inn på Larvik jernbanestasjon.
Alt for tidlig!

Ja, det er vel kanskje helt unødvendig å si, men jeg ikke bare anbefaler, jeg forventer at alle som har det minste snev av interesse for pilegrimssaken, rydder plass til dette storslåtte verket i sin bokhylle. I tillegg til å gi den i gave til sine venner. Og sin familie. Og sine kolleger!

Dag Eirik Løvås

Boken koster 398.- og kan bestilles via Pilegrimskontoret på e-post: pilegrim@pilegrim.no eller telefon 22 33 03 11
eller direkte fra forlaget Verbums nettbutikk på www.bibel.no

Boken Pilegrimsvandring inneholder svært mye godt, og det er fristende å ta med mange smakebiter fra boken her. Vi har imidlertid valgt ut en meget liten del av det fyldige materialet som gjelder vårt eget land (s 73):

De skandinaviske kirkene bruker pilegrimsvandring på mange kreative og initiativrike måter. Helga Samset er en profesjonell forteller som på oppdrag fra norske myndigheter tar med seg grupper av barn på dagsturer. Hun forteller dem bibelhistorier, sagaen om Olav den hellige og lokale folkeeventyr mens de vandrer i skogen. Norge er det eneste landet jeg vet om som har et eget tidsskrift om pilegrimsvandringer. Det heter Pilegrimen og redigeres av den utrettelige og grenseløst entusiastiske Eivind Luthen, som har skrevet utallige bøker om pilegrimsvandring til Nidaros.
Den norske kirkes Liturgiske senter, som ligger i Trondheim, har produsert noen høyst imponerende pilegrimsliturgier. En gudstjenesteliturgi som er spesielt laget for bruk av pilegrimer på vei til Olavsvaka, begynner med den rungende bekreftelsen: ”Vi er et folk på vandring –”    


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.