Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Santiago i desember
12.02.2010 10:48
For en måned siden fortalte Gunnar Hokstad om Caminoen i vinterkledning. Her er slutten på hans historie. Han er nå kommet til Santiago, og det er tett oppunder jul

Førjulsstemning i Santiago er noe helt annet enn her hjemme. Været var stort sett mildt, solen varmet, og noen satt ute på fortauet og nøt sin formiddagskaffe. Folkemengden besto for det meste av Santiagos innbyggere, skjønt en og annen pilegrim kastet fortsatt glans over byen. Antallet tiggere hadde derimot økt, de satt overalt med pappkrus foran seg – også i kirkedørene, eller vandret gatelangs, og stakk krusene like opp i ansiktet på de passerende, like pågående som her hjemme.

Forretningene var velsignet fri for julemusikk og bjelleklang. En og annen forretning hadde en falsk granbarlenke hengende på veggen, og noen varer pyntet med røde sløyfer. Utenfor en gullsmedbutikk var en amerikansk Santa Claus stilt opp med sekk og bjelle og det hele, og en Bacchusfigur utenfor en restaurant i nybyen hadde fått en rød nisselue på deg. Den ble ikke mer delikat av det. Som en motvekt hadde en nærliggende restaurant dekorert sine to vinduer ganske elegant med hvit plastfilm.

Det ene vinduet viste silhuetten av katedralen og de hellige tre konger på deres dromedarer, det andre reinsdyr, snekrystaller og grantrær.
Det var så lekkert at det nesten ble til å lengte hjem av!


Men byen var julepyntet. Fra flere verandaer hang det vevde røde tepper med bilde av Barnet med strålekrans, vakker som en Rafaels engel. Over gatene hang det elektrisk belysning, i form av hvite eller gule stjerner, blå og hvite kuler, snekrystaller – og over et par av de små torgene var det hengt opp lyslenker som hvelvet seg over torget som taket på et telt.

Markedet var også pyntet med lysdekorasjoner, og det ble en liten tradisjonskollisjon å se en stor riktblomstrende hibiskusbusk like under en lyslenke i form av juleklokker og bånd, når man er vant til at sne og jul er synonymer

Julekrybber var det mengder av. De fantes i alle varianter, fra de helt enkle små i plast til de virkelig forseggjorte. Noen steder var krybben en liten del av vindusutstillingen, andre steder fylte den hele vinduet.Det var bygd opp hele tablåer; landsbyliv med kvinner ved brønnen, barn som gjette sauer, menn som arbeidet på åkrene – og stallen, med eller uten Jesusbarnet i krybben.Et sted var utstillingen nærmest i legemsstørrelse, og hele gulvet i vinduet dekket med hamsen fra kastanjer. I en bokhandel var krybbens omgivelser brettet i papir, og rusk fra blyantspissere strødd ut for å markere stier og veier.

Også Obradoiroplassen var julepyntet. I det sørvestre hjørnet av plassen var det bygd opp et enormt grønt kamskjell – det var ekte gress, viste det seg. Der var det plassert et stort juletre, pyntet med lys, røde sløyfer, gullkuler og blå pakker. Utover kamskjellet var det strødd store røde, blå og hvite kuler i forskjellig størrelse.

Hele fronten på rådhuset var dekorert med lyslenker: langs gesimsen, rundt vinduene og rundt arkaden. Midt på bygningen var det et stilisert kamskjell, og teksten Compostela 2010. Under buegangen var det bygget opp en gedigen julekrybbe, med legemsstore figurer. 

Her var det kvinner som spant og vevde, en pottemaker i arbeid, en kledehandler med kisten full av vakre stoffer og en kunde som sto og prutet. Olivenpluk-kende menn, og en smed og hans lærling i arbeid ved essen var også representert. I stallen sto Maria og Josef ved krybben der Barnet lå og sprellet, to gjetere sto og så på og spilte fløyte, og i bakgrunnen var oksen og eselet. De hellige tre konger var der også; på rekke og rad kom de skridende, i vakre klær og med gaver i hendene.

Det var både tankevekkende og høytidsskapende å vandre fra julekrybbe til julekrybbe, og ende opp på Obradoiroplassen, med katedralen bak seg og Ham det hele dreier seg om foran seg i kveldsmørket.Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.