Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Nyttårstanker fra Santiago
09.02.2010 13:58
Det sprakende lysverket på himmelen over katedralen i øsende regnvær ved midtnatt, tok pusten fra oss, og hele atmosfæren hører til de situasjoner da ord ikke strekker til når opplevelsen skal beskrives


Vi har tidligere skrevet om den spesielle nyttårsfeiringen i Santiago de Compostela. Nå har en av våre norske deltakere, Rose Zavodny, gitt uttrykk for noen av sine tanker rundt denne opplevelsen. Hennes historie kommer på trykk i neste nummer av Pilegrimen. Her er et utdrag.

Det tunge røkelseskaret, Botafumeiro svaiet i bue fra gulv til tak over pilegrimenes hoder, taktfast håndtert av 8 prester i en fullsatt katedral, og nærmest avkledde oss til sjelens innerste kammer. Katedralen var fylt til siste rad. Tilreisende pilegrimer sto langs veggene, og prosesjonen av prester, korgutter og kardinaler i fargerike kapper og stolaer banet seg vei mot alteret. Lukten av røkelse bredte seg i katedralen, og skrinprosesjonen var en opplevelse jeg sent vil glemme.

Sammen med en håndfull andre pilegrimer fra Norge og Danmark som også ønsket å være til stede ved inngangen til Det hellige år, kom jeg til Santiago sent på ettermiddagen. Antall pilegrimer som går til Santiago øker for hvert år, og i 2010 forventes det tusenvis av turister og mer enn 200 000 pilegrimer. Vi ønsket å være de første!

Jacob
, Jesu fetter og disippel ble erklært Spanias og pilegrimenes skytshelgen allerede under Karl den store, og kirken i Santiago ble vigslet 25.juli i 816, og dagen kalles St. Jacobsdag. Når St. Jacobsdag faller på en søndag, feires Hellig år. Det er 11 år til neste gang, så det gjaldt å gripe denne anledningen, eller rettere sagt øyeblikket, inn i et hellig år på et hellig sted. For mange pilegrimer, det helligste stedet på jord!
Carpe Diem!

Denne spesielle natten skulle Den hellige døren, Puerta Santa åpnes av biskopen. I følge tradisjonen får pilegrimene avlat ved slike anledninger, og døren lukkes igjen ved utgangen av Det hellige år. Skikken med Hellig år i Santiago går helt tilbake til 1500-tallet, og mange var de som stilte seg i kø for å få gå gjennom Puerta Santa denne regntunge natten.

Her hadde vi alle stått med vår ”Compostela” i hånden, det synlige beviset på å ha gjennomført pilegrimsvandring til Santiago, og følt at himmelen ble høyere, toleransegrensen videre og nye perspektiver kunne anes i erfaring og dybde. Nå var vi tilbake og sammen med tilreisende pilegrimer fra ulike land gikk vi inn i Det hellige år.

La Coruna, som ligger lengst nordvest i Spania, var målet for vår lille togutflukt den første dagen i Det hellige år. Vi dro ut til havet og åpnet våre sanser. Hav og lyden av vann har alltid vært knyttet til følelser, ofte ubevisste følelser, og det å være i bevegelse. Den sterke vinden fra havet samlet sine krefter, og ordene ble skyllet bort med bølgene da vi nærmet oss Atlanterhavet.


Hele gruppen samlet foran fyret i Coruna. Fv: Eivind Luthen, Unni Ottosen, Bent Jul, Kirsten Mandøe, Beate Muri, Trond Muri og Rose Zavodny.

Vindene som i århundrer hadde tatt tak i det store havet, og lyden av bølger som hadde skrevet sin historie i fjellformasjonene, gav oss en følelse av å være ekte pilegrimer. Torre de Hercules, det eldste romerske fyrtårn og som fortsatt er i bruk, var vel verdt et besøk.

Intensiteten under messen dagen før, brant ennå i hver fiber i kroppen og lukten av røkelse kunne jeg fortsatt fornemme da jeg klatret opp de 234 trappene som sneglet seg oppover inne i fyret som en vindeltrapp til himmelen, og gav oss en uforglemmelig utsikt over byen og kystlinjen. Med jordens visdom i cellene og med utsikt i alle himmelretninger, kjente vi at stedet bar på en broket historie og mange hemmeligheter, om krig og blod, om smerte og savn, om tempelriddere og pilegrimer og om seier og stormakt her ute i havgapet.

Alle ord ble overflødige!

Bussen fraktet oss neste dag fra Santiago langs kysten ut til den lille fiskelandsbyen Finisterre. Solen trakk omrisset av husveggene skarpere da vi nærmet oss Spanias vestligste utkant. Navnet som betyr Verdens Ende, fikk sitt navn i romertiden, og Cape Finisterre, noen få kilometer fra landsbyen, er nærmest en bergfast halvøy i Nordvest-Spania.

Trekkfuglene hadde for lengst passert Finisterre på sin reise fra England til Gibraltar, mens måkene snakket et språk jeg ikke forsto.

Ettermiddagssolen sendte sine siste stråler over ansiktene våre på en terrasse ved havet, og de hvitløkdampede scampi smakte bedre enn noen gang. Sammen med den lokale galiciske hvitvinen laget på druen ”Albarey”, ble denne dagen i begynnelsen av det Hellige år en perfekt opplevelse som kan skrives i minneboken! Det var som om sjøsprøyten hadde skyllet over druene og gitt vinen et anstrøk av saltvann og smaken av hav.

Galicia gav oss det beste av seg selv, fra hav og fra land!Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.