Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


15 års-fest i en førjulstid
13.12.2009 00:31
Midt i Oslo sentrum ligger en oase, et startsted, et kontaktpunkt, en informasjonssentral for pilegrimer. Mange tusen har vært innom Pilegrimskontoret eller tatt kontakt via telefon og e-post i årenes løp. Fredag var det tid for kontorfest

I året 1994, med det store fokus på OL, skjedde det også andre viktige ting her til lands. Ting som ikke vakte like stor oppmerksomhet hos folk flest.

De første pilegrimsfrøene var allerede sådd noen år tidligere, en liten sneball hadde begynt å rulle fra Eivind Luthens pilegrims-utstilling på Norsk veimuseum i Fåberg, og vokste meget raskt da miljøvernminister Thorbjørn Berntsen tente på ideen om en nasjonal pilegrimsvei til Nidaros.

Parallelt med dette jobbet Eivind videre med å spre pilegrimstanken. Han hadde visjoner, entusiasme og evnen til å formidle. Og han hadde kompetansen som trengtes! Han var allerede en bereist mann, var godt kjent på Caminoen, og hadde skrevet den første pilegrimsboken ”I pilegrimenes fotspor” i 1992.

Eivind Luthen så betydningen av et sted hvor folk flest kunne få informasjon om pilegrimsvandring. Pilegrimskontoret ble etablert i 1994 og har vært et møtested for flere tusen pilegrimer i disse 15 årene. Hit, til Kirkegaten 34 – midt i Oslo sentrum, kommer folk som vil vite, som vil fortelle, som ber om pilegrimspass, som vil kjøpe pilegrimslitteratur, som ønsker å få en hyggelig og uhøytidelig prat med pilegrimsvenner. Her er det holdt møter, og her har det vært fest – mange ganger!Og nettopp det ble det sist fredag kveld! Midt i strøket med serveringssteder og øredøvende musikk holdt Pilegrimsfellesskapet St Jakob åpent festkontor en etasje opp med inngang fra bakgården. Litt mindre støy, langt roligere musikk og adskillig lavere promillenivå la ikke noen demper på stemningen. Rundt 20 gode pilegrimsvenner kom innom i løpet av kvelden, slo seg ned rundt bordet i det aller helligste – dvs kontorsjefens private residens.

Her traff vi nye og gamle venner, fikk høre om vandringer og opplevelser, snakket om hva pilegrimene egentlig søker, hva som driver oss og som er anderledes med nettopp pilegrimsvandring. Vi snakket om spansk kultur, pilegrimslitteratur, pilegrimssanger og om dualismen knyttet til det å nå frem til et pilegrimsmål. Vertsfolket Unni og Eivind serverte oss rikelig med ost og kjeks og god vin, og kreativiteten vokste merkbart utover kvelden. Ønsket om å få etablert en god pilegrimsvei sydover langs vestkysten av Sverige var ett konkret forslag som kom frem, og flere ønsket å være med i et prosjekt for å få til dette. En ny tur til Vadstena ble også lansert - gjerne med buss. Og noen mente at krepsesesongen i august vil være en fin tid. Et forslag om en årlig laksekveld i Oslo var også blant de mange forslagene som ble lagt frem over bordet.

Vi snakket mye om herberger langs caminoene, og erfaringer fra folk som hadde gjort tjeneste som frivillig vertskap, hospitalero. En gammel drøm om et eget norskdrevet herberge i Spania ble hentet frem og pusset støv av. Som sagt, fantasien fikk lov å løpe meget fritt, eller som Ole Gjerdrum sa siste gangen han bestemte seg for å trekke seg tilbake fra det lystige laget: ”Det er så godt å være gal blant alle de andre gale”

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.