Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Kirkemusikkfestival med pilegrimsinnslag
08.12.2009 21:18
Oslo kirkemusikkfestival arrangeres 5-14 mars og feirer samtidig 10 års jubileum. I et meget variert og flott program finner vi bl a pilegrimsforedrag med biskop em Finn Wagle og middelaldersang med tema fra Santiago de Compostela

Festivalen byr ellers på et rikholdig utvalg sang og musikk fra middelalder, barokk og nyere tid, fremvisning av den italienske stumfilmen ”Christus” med levende barokkmusikk og festivalhøymesser i flere kirker samtidig. Her blir det mye å velge på!

Pilegrimsprogrammet:

Ensemble Organum og Marcel Pérès i Gamle Aker kirke søndag 7 mars kl 20
 
Sjeldent fremført middelaldersang fra tilbedelsen av St. Jakob i Santiago de CompostelaEnsemble Organum kan vise til et imponerende forskningsarbeid i tidligmusikk og er i dag verdensledende innen fremføring av middelalderens vokalmusikk. Programmet på denne konserten inneholder musikk tilknyttet 1100-tallets tilbedelse av St. Jakob i det spanske pilegrimsmålet Santiago de Compostela, hvor levningene etter helgenen sies å være gravlagt. I 1998 flyttet Marcel Pérès og sangerne i Ensemble Organum til Santiago for å fordype seg i dette repertoaret. Deres utgangspunkt er materiale fra Codex Calixtinus, et manuskript fra 1100-tallet tilhørende Santiago-katedralen. Miljøet rundt katedralen i Santiago var allerede på denne tiden et viktig sentrum for polyfoni. Et av stykkene som fremføres på konserten, Congaudeant catholici, er den eneste trestemmige komposisjonen fra 1100-tallet som fremdeles er bevart.

Ensemble Organum ble stiftet av Marcel Pérès i 1982. Ensemblet har siden starten hatt fokus på å finne tilbake til hvordan det liturgiske livet artet seg i Europas katedraler, før den muntlige tradisjonen så å si forsvant ut av den katolske kirke med store reformer på begynnelsen av 1900-tallet. De legger vekt på å kombinere historieforskning og originalmanuskripter med eksisterende vokale tradisjoner, eksperimentering med ornamentikk og improvisasjon. Ensemble Organum har jobbet med mange av de mest sentrale europeiske liturgiske repertoarene, med hovedfokus på middelalderens estetikk. Siden 2001 har de hatt base i Abbaye de Moissac.


”Svøp kappen din om skuldrene og ta din vandringsstav…”  - Foredrag med biskop emeritus Finn Wagle

Foredraget holdes i Gamle Aker kirke før konserten, dvs 7 mars kl 19

I forbindelse med Ensemble Organums konsert med musikk fra pilegrimsmålet Santiago de Compostela, har Kirkemusikkfestivalen invitert biskop emeritus Finn Wagle til å holde foredrag. Wagle har selv foretatt mange pilegrimsvandringer.
Finn Wagle har utdypet temaet slik: ”Pilegrimen er igjen på vandring. Derfor var Erik Byes pilegrimssalme i møte med tusenårsskiftet et tidstypisk tegn: Svøp kappen din om skuldrene og ta din vandringsstav, så søker vi de gamle, glemte stier… I foredraget deles egne erfaringer og tanker som pilegrimsvandrer. Sentralt står opplevelsen av pilegrimslivet som hymnisk liv, hvor pilegrimen får gi sin stemme til lovsangen og klagesangen som skaperverket i dag uopphørlig synger. I denne sammenheng blir også avhengighet et nøkkelord: Å være pilegrim, er å utlevere seg til avhengigheten – underveis langs den hellige veien hjemover.”

Hele festivalprogrammet kan leses her


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.