Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


St Jakob på Pilegrimsspor
08.11.2009 00:38
Høstens pilegrimstreff i Oslo ble holdt på Historisk museum og i Kunstnernes hus. Vi fikk en særdeles innholdsrik omvisning i pilegrimsutstillingen, etterfulgt av en hyggelig stund med god mat

 

Rundt 40 pilegrimsvenner møtte frem lørdag ettermiddag for å oppleve utstillingen Pilegrimsspor. En meget opplagt og  spirituell Eivind Luthen øste av sitt enorme kunnskapslager og holdt forsamlingen i ånde i nærmere to timer gjennom utstillingen på Historisk museum. På den tiden rakk han å gå gjennom det meste av både middelalder og nåtid – sett med pilegrimsøyne. Her fikk vi høre om de eldste pilegrimene, som f eks Egeria som reiste fra Galicia til Jerusalem på 300-tallet. Vi fikk vite at det kanskje var tusen store og små pilegrimsmål i Europa, vi fikk høre om helgener, relikvier, votivgaver, pilegrimspass og pilegrimsmerker. Vi fikk foredrag om erkeengelen Mikael og helgenen St Georg (St Jørgen), som begge slåss mot dragen, dvs ondskapen. Vi fikk selvsagt også høre om johanitterne og tempelridderne, som ble etablert for å hjelpe pilegrimer, og at det var takket være pilegrimene at man grunnla et bankvesen, som strakte seg over store deler av Europa. Vi fikk også høre historien om det gamle pilegrimsflagget, Kristi flagg, som ble brukt av johanitterne (dvs malteserne), og senere overtatt av danskene, som det første nasjonale flagg i Europa.

 
Utstillingen viser mange gjenstander som er hentet opp fra magasinenes mørke rom. Eivind fortalte historien til mange av disse gjenstandene, og vi fikk et meget tydelig bilde av livet og tilværelsen i middelalderen. Og naturligvis fikk vi også høre mye om botsvandringen, som har fått nærmest en rennesanse i vår tid med pilegrimsvandring for innsatte.

 
Og da var vi over i vår tid. Med dagens vandringer til steder som Santiago og Nidaros, men også andre religiøse vandringsmål som f esk Mekka. Vi var også innom profane pilegrimsmål, som Elvis Presleys gravsted. Eivind Luthen tok også for seg en del av den pilegrimslitteraturen som i dag er tilgjengelig, og han unnlot ikke å nevne, i all beskjedenhet, vår egen forening og vårt medlemsblad Pilegrimen.

 
Etter runden på museet bega vi oss ut på pilegrimsvandring et par hundre meter til Kunstnernes hus. Her var det god mat og hyggelig prat, med gode historier fra både pilegrimslivet og det daglige livet her hjemme. 


ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.