Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsvandringer i Galicia og Asturias 2010
17.10.2009 12:54
Jakobskontoret i Trondheim og vandregruppen ”Gå deg frisk og glad” er overbevist om at fysisk aktivitet kombinert med langsomhet og tid til seg selv er vesentlige elementer for å gjenoppbygge og opprettholde en god helse i vår travle hverdag.

.

I en hektisk og støyende hverdag oppdager stadig flere behovet for langsomhet, for stillhet, for ro, for å ”ta tiden tilbake”. Uttrykket ”slow food” er noe mange etter hvert kjenner, og i Norge har både en by og en kommune blitt godkjent som ”slow city”.

 Legen Torkil Færø og filmprodusenten Sigurd Mikal Karoliussen, som laget TV-filmen ”Veien til Santiago”, har kommet med følgende gullkorn:

Som lege ser jeg at folk lider under for mye tidspress og for lite bevegelse. De kunne ha godt av en langtur som pilegrim. (Torkil Færø)

Det at livet reduseres til å gå, spise og sove gjør det lett å finne fokus i livet.
(Sigurd Mikal Karoliussen)

Tradisjonen tro inviterer vi derfor til pilegrimsvandringer også i 2010. Det blir to turer, i Galicia og Asturias


Galicia
Her blir det to tradisjonelle vandringer gjennom det vakre landskapet nordvest i Spania, langs de siste 150 km av Camino Frances. Vi starter i landsbyen O’Cebreiro, hvor Mariakirken har en historie som skriver seg tilbake til 800-tallet. Derfra vandrer vi ned fra fjellene, gjennom Galicia og inn til Jakobskatedralen i Santiago.

Vandringene kvalifiserer til Compostelaen, et diplom som bekrefter at vi har gjennomført pilegrimsvandringen. Underveis overnatter vi på private herberger og små private pensjonater og hoteller. Pilegrimsmessen i Santiago er for mange pilegrimer selve høydepunktet på vandringen. Kanskje får vi oppleve det store røkelseskaret når det svinger opp under hvelvingen i katedralen.
 
1.   År 2010 er Hellig År, og vi vil – som resten av verden – la oss skrive inn i pilegrimsmanntallet. På den første vandringen kommer vi inn til Santiago 24.juli, og deltar i feiringen på festdagen den 25.
     Tid: 16. – 27. juli
     Pris: Kr. 16.400.    

2.  Den andre vandringen blir en tradisjonell høstvandring i perioden 15. – 26. oktober.
     Pris: kr. 16.400.
Påmeldingsfrist: 1. mai


Asturias
I Asturias gjennomfører vi en ”Pilegrimsreise tilbake til våre røtter”. Det Spania vi kjenner hadde sin ”fødsel” i Asturias, da kong Pelayo 1. i år 718 startet gjenerobringen av landet. Ved konkret hjelp av jomfru Maria seiret han over maurerne i et slag i Covadonga. Dette stedet er blitt et pilegrimsmål, og Marias helgendag den 8. september feires hvert år. Målet for vår pilegrimsreise er å komme til Covadonga og delta i feiringen.

En pilegrimsreise tilbake til våre røtter vil i tillegg til å være en pilegrimsvandring fokusere på Asturias kultur, gastronomi og historie. Camino del Norte går gjennom Asturias, og vi skal følge denne noen dager, før vi vandrer opp til Covadonga.

Underveis skal vi oppsøke dinosaurenes fotspor i klippene ved havet, besøke dinosaurmuseet, se fantastiske hulemalerier flere kilometer inne i berget, besøke kirker fra tidlig 900-tall – som står på UNESCOs verdensarvliste, og få et innblikk i siderproduksjon, og landsens liv i fortid og nåtid. Likeså skal vi en tur opp i de fantastiske fjellene Picos de Europa.

Overnatting vil skje på gode hoteller, og en natt i et gammelt kloster.
Tid: 1. – 10. september.
Pris: foreløpig estimat kr. 17.400. 
Påmeldingsfrist: 1. april


Å være pilegrim i Spania
På vandringen bærer vi vår egen sekk. Den må derfor være så lett som mulig. Det er viktig at man bare tar med det helt nødvendige; alt man ikke behøver gjør sekken for tung. Det er fullt mulig å komme ned i 6 – 7 kg på ryggen, og du vil få en veiledende pakkeliste etter påmelding. Gode og inngåtte sko/støvler er helt avgjørende for en vellykket pilegrimsvandring.
Distansene vi skal vandre er overkommelige, men vi anbefaler absolutt noen treningsturer på forhånd for å herde føttene, og dermed lette vandringen. Moralen er: minst mulig i sekken og mest mulig i beina.

På Caminoen vil du møte mange forskjellige pilegrimer fra Europa, Amerika, Australia og Asia. Fellesnevneren i dette miljøet er at vi søker enkelhet og gjensidig omsorg. Alle hjelper hverandre frem mot målet.


Det åndelige liv underveis
Å være pilegrim er å bryte opp fra hverdagen. Vandringen er i seg selv en slags retreat, der man kan slippe fri fra hverdagens krav og plikter, og ha mulighet til å søke noe utenfor seg selv. Denne gangen gjør vi det i fellesskap. Vi starter dagen med et ”ord for dagen”, og samles til refleksjon og samtale underveis. På kvelden kan de som ønsker det delta i messe i den lokale kirken, der dette er mulig.

Økonomi og påmelding
Reiseutgifter: se ovenfor under hver vandring.

Det kreves minimum 6 deltagere, for å kunne gjennomføre vandringene til disse prisene. I tillegg kommer hver enkelt deltagers utgifter til reise/avbestillingsforsikring, og mat underveis. Vi tar forbehold om evt. prisjusteringer hos overnattingssteder og fly-/busselskaper.

For opplysninger om påmeldingsfrist m.m. ta kontakt med
Bente Berg, e-post bergbente@hotmail.com, eller mobil 97 65 04 95, eller
Jakobskontoret i Trondheim, e-post St.Jakob.Trondheim@hotmail.com , eller mobil 91 36 31 64 (fortrinnsvis som SMS).


Andre vandringer
Våren 2011 planlegger vi en vandring med korte dagsetapper og bagasjetransport, for dem som av ulike årsaker ønsker dette. Ta kontakt for nærmere informasjon.

Stadig flere oppdager gleden ved å ri. Vi er behjelpelig med kontakt for pilegrimer som har lyst til å ri Camino primitivo, fra Oviedo til Santiago de Compostela.

 Vi kan også arrangere vandringer til andre tidspunkt, og langs andre strekninger, for dem som ønsker dette. 

Pax et bonum!
 
Jakobskontoret i Trondheim


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.