Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. juni 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Sommerinfo:

Lang sommerferie for nettsiden

Pilegrimskontoret er stengt i juliFelles vandring i Portugal uke 41Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Vandring til Lindisfarne
07.10.2009 00:22
20 pilegrimer deltok på vandringen til Lindisfarne i høst. Etter 100 km og fire dager nådde de frem til øya som bare kan nås ved lavvann

 


Vi har nylig kommet tilbake fra vår første pilegrimstur. Pilegrim betyr visstnok fremmed, eller en som vandrer på fremmede steder.

Ruten vi gikk er kalt opp etter St. Cuthbert og starter i Melrose, Skottland. Den fører til tidevannsøya Lindisfarne på Englands østkyst.


20 personer ristes sammen. Når man går i time etter time blir livet plutselig veldig forenklet: det handler om å gå, spise, drikke, sove, gode tørre sko. Stavenes velsign-else oppdages for første gang: når man er sliten, når det er glatt, eller hvis man f. eks har et kne som krangler.


Underveis kan vi være stille, eller samtale med en som går i samme tempo. Lange gode samtaler. Snart kjenner man de fleste. Nye vennskap etableres.

Hvorfor går man? Kanskje veien er målet? Å gå for å gå. Eller for å søke noe annet: historien, nye gamle steder, naturopplevelser, seg selv, et fellesskap eller Gud.


Etter 100 km og 4 dager i et uventet vakkert og variert landskap står vi ved sjøen.

Tidevannsforskjellen her er opptil 6 meter, og ved lavvann går vi barbeint over havbunnen i 4 km, det tar en time og det haster visst, for ryktet forteller at tidevannet kommer ”som en springende hest.” Underveis finnes to tårn på påler som tilflukt for den som ikke rekker over i tide. Det er en helt unik overfart til Lindisfarne, eller Holy Island som de lokale kaller den.

Lindisfarne er et mål som er verdt turen alene. Her startet selve Vikingtiden med det første angrepet i 793. Men før dette hadde St. Aiden reist dit fra en annen klosterøy, Iona på vestkysten, og startet et kloster på Lindisfarne. Herfra spredte den keltiske kristendom seg over hele England. Vikingene tok med seg treller hjem fra Lindisfarne. Disse tok med seg sin religion til Norge lenge før St. Olavs tid.
Seinere kommer det inn andre forbindelser til Norge som endte opp bl.a. ved Selje, Moster, Kinn, ifølge legenden. Så det er lange og dype forbindelser over Nordsjøen. Keltisk spiritualitet har røtter tilbake til 300-tallet og til ”ørkenfedrene”, utenom den romerske pavekirken. Den er jordnær, enkel, livsbejaende, med stor plass til glede og kreativitet. Samtidig med en omsorg for syke, fattige og utstøtte som var virkelig revolusjonerende for sin tid. Kelterne hadde 2 bøker som vitnet om Gud: Bibelen og Naturen. Dermed er økologi helt naturlig.

På Lindisfarne bor det 150 sjeler. Men de besøkes av hundretusener av turister hvert år. Og alle kommer ved lavvann. Da åpner butikkene og biler kjører i landsbyen. Etter at sjøen har steget er de borte alle nesten samtidig, unntatt vårt lille følge. Det er stille i gatene. Men det unike fuglelivet er der, på denne mellomlandingsplassen bl.a. mellom Svalbard og Afrika. Og helt stille er det aldri. Selv midt på natten kan man gjennom hele landsbyen høre sangen fra 700 seler på sandbankene. Det er magisk! Som stedet selv, en landingsplass mellom tiden og evigheten.


Arild Vedvik Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.