Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Paradorpilegrim
03.10.2009 13:03
Blant mange pilegrimer finnes en særegen humor, en egen "hakkeorden". Helst skal du ha gått i flere måneder, båret egen ryggsekk, bodd på de enkle herbergene for å bli regnet som ekte pilegrim.

"Dessertpilegrimene" regnes de som kun har gått de siste 10 milene til målet. Sykkelgrimene hører også til kategori B. De som busser, kjører bil regnes ikke med; de er turister! Men "verst" er luksuspilegrimene, de som tar inn på paradorene, de statlige hotellene, får bagasjen kjørt, kanskje tar en drosje i ny og ne.
Hostal de los Reyes Catolicos (1)


I september besluttet jeg likevel å bli paradorpilegrim, og det uten blygsel! Hensikten var å overraske damevennen som kom traskende inn etter å vært på caminoen noen uker, selv hadde jeg tatt flyet inn fra Norge.

Nå ventet jeg damen på "Plaza do Obradoiro”, plassen foran katedralen. Jeg overrasket henne med å si at jeg hadde bestilt rom på Hostal de los Reyes Catolicos, ville belønne peregrinaen med en smule luksus, gode senger og deilig mat.

Hostal de los Reyes Catolicos i Santiago er trolig det feteste av alle paradorer i Spania, og trolig verdens eldste hotell. Dørvaktens uniform får en admiral til å gå i frø.

Det femstjerners hotellet er rikt skulpturelt utsmykket, og fungerer som byens representasjonsrom - hit kommer fiffen - alle notabiliteter.

Fasaden som er formet i platersk stil fra 1600-tallet, krones av de fire evangelister, Markus: Matteus, Johannes og Lukas.


Paradoren ble stiftet som en kongelig institusjon i 1499 og fungerte som en blanding av hotell og sykehus. Her fikk pilegrimene bo og spise gratis i tre dager. I dag er dette omgjort til luksushotell med fire fløyer og 135 rom som alle er individuelt utformet.

Her er en innendørs blomstersmykket patio der man arrangerer konserter i august, lekre salonger som bugner av kostbare antikviteter, en elegant foajé, kapell, bibliotek og stilfull matsal som skinner av krystall og hvite duker. Kjøkkenet er et av Spanias beste.

Servicen er uformell - usnobbete, her blir både Jørgen Hattemaker og kong Salomo tatt godt vare på. Men velbeslått bør man være. Det er ikke jeg, men jeg hadde spart nok til en liten landing noen dager.

Hotellrommet er utstyrt som en suite, badet er smykket med grønne marmorfliser og er full av "stæsj"- et lite lager med kremer, såper og mye annet, sengene brede og kronet av baldakin. Pluss fint skrivepapir i skuffen. Slikt elsker jeg. Pleier å sende venner små hilsener fra historiske hoteller på mine reiser. Men flatskjermen var kun 37 tommers!


Frokostbuffeen inkluderte fristelser som belugakaviar, pata negra, tortilla paisana - lekkerbiskener for den kresne gane. Kjøkkensjefens spesialitet er karamelisert eple "filloas" og krem (crepes). Den velutstyrte baren serverte velsmakende mojitoes, og det var tillatt å røyke. Jeg koste meg med Cohiba innkjøpt på flyplassens duty free.

Duften av god sigar sendte en ameri-kaner til mitt bord, vi hadde en hyggelig prat - da jeg fikk visittkortet hans viste det seg at han var visepre-sident i Morgan Stanley, da snakker vi om alvorlige penger.
Amerikaneren var en lidenskapelig fisker - jeg har forlengst sendt ham et bilde der en fiskegal slektning stolt viser frem en 15 kg laks fra en av landets bedre elver. At bildet er tatt i 1928 får så være.

Eivind Luthen

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.