Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Mikkelsmesse
29.09.2009 14:20
Dagen i dag, 29 sept, er fra gammelt av viet til erkeengelen Mikael. Middelalderens pilegrimstradisjon var sterkt knyttet til Mikael og Mikaelskulten, og fortsatt feires mikkelsmesse i vårt land

De som fikk med seg morgenan-dakten på NRK i dag fikk høre om erkeengelen som er plassert høyt oppe på det nordvestre tårnet av Nidarosdomen. Ragnhild Jepsen fortalte om denne figuren, som er fra 1960-årene, og om St Mikael som bekjemper dragen, dvs all ondskap. Han fører menneske-sjelene på deres siste ferd til Paradiset, og veier menneskenes synder i sin vekt. Samtidig sørger han for at den andre vektskålen, som fylles med Jesu nåde, alltid veier tyngre.

Mikkelsmesse er en av de få helligdagene fra katolsk tid som overlevde reformasjonen. Denne dagen varslet at vinteren var i anmarsj, og nå skulle avlingen være i hus. Dyrene skulle inn fra beite og grindene skulle stå åpne. Mikkelsmesse var også flyttettid for leiefolk på gårdene. Mikkelsmesse tok også opp i seg gammel overtro og gamle skikker. Mikkelsmessenatten måtte dyrene være under tak, ellers kunne de bli tatt av onde makter.

Over hele kristenheten ble St. Mikaelskapell bygd på toppen av høyder og fjell. Ett av dem er på Skirrid Fawr nær Abergavenny i Wales, og hit ble det valfartet også etter reformasjonen.

Den afro-amerikanske sangen "Michael, row the boat ashore! Alleluia!" synes å romme en reminisens av den meget gamle tradisjon om erkeengelen Mikael som tar imot og veier sjelene på dommens dag. Han er menneskehetens beskytter, og minner oss om at djevelen finnes og er virksom. Det er godt å anrope den hellige Mikael som vern mot djevelens renkespill.

Mikael var regnet som alle menigheters beskytter. Kirkebilder viser gjerne den fromme Mikkel enten som sjeleveier med en vekt, eller med et spyd eller sverd som det ondes bekjemper, gjerne i form av en drage.


Langs pilegrimsveiene i katolske land er det vanlig med Mikaelskirker, og de fleste kirkene har egne Mikaelsaltere. Ofte ser vi at Mikaels-figurene er høyt plassert, eller vi finner et eget Mikaelskapell i kirketårnet. I Nidarosdomen er det, i tillegg til figuren høyt oppe i tårnet, også et Mikaelskapell høyt plassert i katedralen.

Mikkelsmesse feires fortsatt mange steder i Norge. Tønsberg hadde sin Mikaelskirke som var et stort pilegrimsmål i middelalderen. Mikael feires i kveld på Tønsberg bibliotek med fremføring av Draumkvedet, foredrag om biodynamisk jordbruk og ernæring – og fakkeltog til Slottsfjellet.  

I 1999 ga Eivind Luthen ut boken Tusenårsengelen, som nettopp handler om St Mikael. Dette er den eneste boken av sitt slag som er utgitt i Norden, og den byr på spennende kulturhistorie. Vi har noen få eksemplarer igjen for salg fra Pilegrimskontoret. Prisen er 250 kr, fritt tilsendt.

Mer om St Mikael
Invitasjon til kveldens arrangement i Tønsberg
Les dagens kronikk i Adresseavisen om Mikkelsmessen, skrevet av prof dr philos Audun Dybdahl
En nærmere beskrivelse av Mikael og andre erkeengler finnes på nettsiden til Den katolske kirke
Radioandakten i NRK P1 kan høres her
og her er noen tanker omkring "englebyen" Tønsberg


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.