Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Roslagsleden – en stund for deg selv
22.09.2009 12:13
Roslagsleden er et godt alternativ til pilegrimsvandring andre steder i Norden. Her er det lett kupert skogsterreng med mye stillhet og vide utsyn over vakkert kulturlandskap.

Etter å ha blitt tipset av Jane Wahlgren fra Vaddö under Det nordisk pilegrimstreffet sist vinter i Tonsen kirke, Oslo, ble vi inspirert til å vandre i dette terrenget som ligner mye det vi finner i Østfold.

Roslagsleden starter i Danderyd litt nord for Stockholm. Leden er godt merket med oransje malte ringer rundt trær og lignende, samt veiskilt. Roslagsleden er en del av en større Europavei, som starter i Hellas og ender i  Nord-Finland.

Vi gikk den nordre delen fra Norrtälje til Grisslehamn, en strekning på nærmere 70 km. Et meget detaljert kart med veibeskrivelse var innkjøpt på stedets turistkontor. Kartet ble flittig brukt selv om merkingen var meget god. Bilen hadde vi parkert på pendleparkeringen i Norrtälje, der bilen kunne stå gratis en hel uke.

Fra Grisslehamn tok det to flyktige timer med buss tilbake - en strekning vi brukte fire dager på å gå. Dette også til ettertanke

Våtmarksområdene ved Vigelsjö gård (Norrtälje) ble starten for oss. I dette naturreservatet klatret vi over grinder, holdt sauene med selskap og smurte oss inn med myggmiddel. Broer og stokker var lagt ut over vanskelige partier langs en ellers godt ryddet rute.

Der vi gikk var det mest grusveier, i tillegg til skogstier og enkelte partier med bilvei. Vi tok en rast ved Roslagsbro kirke som er tilegnet Hellige Olav. Der fant vi et  600 år gammelt veggmaleri i våpenhuset av Maria, hvor hun favner menneskene under sin kappe. Her finner man også en av Sveriges eldste altertavler.

Den siste dagen gikk vi langs Ålands hav på kronglete stier og svaberg. Utsikten var fantastisk. Vaddö kanal var også et spesielt område, med en gammel naturlig ferdselsåre utbedret på 1500- tallet av Gustav Wasa. Den ble ytterligere forbedret på 1800-tallet. Leden går langs denne særegne kanalen med mange flotte utsiktspunkter hvor man kan betrakte noen av de 20 000 båtene som passerer her hvert år.
Det er ingen store byer eller tettsteder langs leden, men mange gårder og ”mysiga röda stugor” møtte oss. Da det var langt mellom butikkene måtte vi ha med mat for et par dager. Folk var vennlige og  lett å komme i kontakt med. De kommenterte ofte vår flinke kløvhund -  en storpuddel kan brukes til mye.


De to første dagene gikk vi alene gjennom skogsterreng der sommerfuglene holdt oss med selskap. Rett som det var skremte vi opp orrfugl og hare som hadde gjemt seg i den frodige floraen. Vi fant roen, og det var godt å vandre flere dager i strekk
Natt och dag
.

Jane Wahlgren hadde hjulpet oss med nyttig informasjon på forhånd. Overnattinger var den største utfordringen midt i ferietiden, men Jane var kjent, og hjalp oss med dette, samt å finne gode dagsetapper. Stor takk til henne!

Det var en god opplevelse å få lov til å vandre. Pilegrimsmålet var inne i oss og vi kom frem til slutt. Ruten kan anbefales på det varmeste!

Jon-Petter Hagen og Heidi Einarsen Hagen

Roslagsleden er flittig brukt av mange vandrere, ikke bare pilegrimer. Det finnes mange gode og informative nettsider om denne vandringsveien, blant annet under de berørte kommunene Norrtälje, Vallentuna og Täby. Se også nettsiden for Roslagen.
Google-kart som viser Roslagen-området kan du laste ned
her 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.