Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Bastøy-vandrerne er halvveis
26.08.2009 22:09
Pilegrimene har nå kommet til Fokstugu, og er dermed halvveis til Nidaros. I dag har de hatt en hviledag og byttet vandringsleder.

Fem innsatte startet fra Hamar 14 august, og for fjerde gang var Eivind Luthen leder for Bastøyvandringen. De har også med en betjent fra fengselet, og denne byttes ut etter en ukes tid.

Denne gangen er det også skifte av vandringsleder underveis, og i dag har Rune Gjerdingen overtatt ansvaret. Han følger pilegrimene frem til Nidaros.

Bildet viser Rune Gjerdingen foran Nidarosdomen i 2007, da han hadde den ærefulle oppgaven å bekranse Jakobsstatuen


Årets gruppe er mindre enn de tidligere, og den er blitt redusert med en mann som måtte gi seg etter slitasjeskader i bena. Ellers har vandringen vært meget vellykket så langt. Litt slitsom, men samtidig en fest og en god opplevelse. Været har vært bra, humøret likeså, og vandrerne har stort sett funnet den rette veien. Den eneste som har rotet litt med veien er faktisk vandringslederen.

Hvert år har vi erfart at Bastøy-pilegrimene har møtt stor gjestfrihet og oppmerksomhet underveis. Denne gangen har medieoppmerksomheten hittil vært ganske beskjeden, men de gode møtene har vært mange, og mottakelsen på herbergene har vært helt fantastisk! Vandrerne opplever det nærmest som om de besøker gamle kjente som viser virkelig glede og stolthet over å ha dem på besøk. Som nå på Fokstugu på Dovrefjell, hvor pilegrimene nesten er en del av det faste inventaret. I går hjalp de til med å redde inn høyet før regnet kanskje skulle komme, og gjorde en kjempeinnsats. På Jørundgard tok de en tørn med å stelle dyra på middelaldergården, som en helt naturlig del av pilegrimslivet. Og slik var det jo også i gammel tid. Pilegrimene tok ofte del i de praktiske oppgavene på gårdene hvor de fikk overnatte.

Flere ”pilegrimssentre” er allerede etablert
Vandrerne har filosofert litt over deres egne behov og ønsker relatert til den satsingen som nå er initiert fra myndighetene om å bygge opp egne pilegrimssentre. Først og fremst klinger selve ordet ”senter” noe urent i pilegrimenes ører. Men når det er påpekt så er det nettopp slike steder som Fokstugu, Johannesgården, Kirketeigen, Veldre og Glomstad som er de egentlige pilegrimssentrene. Og disse stedene har nærmest etablert seg selv, basert på idealisme og fornøyde pilegrimer, og stort sett uten støtte fra myndighetene.

Johannesgården var allerede et retreatsted, og dermed var skrittet over til pilegrimsherberge, eller ”pilegrimssenter” ganske kort. Her opplever pilegrimene å bli tatt i mot som gode venner, ikke bare som gjester. Her er det komfort nok, ro og nøkternhet, god mat og mulighet for kontemplasjon eller andakt i et eget kapell.
Nå er Fokstugu et tilsvarende ”senter” på Dovrefjell, med de samme kvalitetene. Pilegrimene opplever at dette er deres sted, deres hjem for en natt eller to. Og noen opplever kanskje at roen og gleden som knyttes til stedet gjør at de ønsker å bli der litt lenger enn de hadde planlagt. Da fungerer virkelig pilegrimsstedet, eller ”senteret” etter sin hensikt!
Og dette var bare et par eksempler på de åpne dørene og gode møtene som venter pilegrimene på deres vei mot Nidaros.

Over Dovrefjell
Gutta har altså bare så vidt startet på turen over Dovrefjell. I gamle dager ble en vandring over fjellet på denne tiden sett på som ganske risikabel. Været er ustabilt, og det kan godt bli en ganske kald fornøyelse. Nå blir våre vandrere der oppe i fjellet i tre dager før de igjen kommer ned til bebyggelsen. En god del av tiden er de utenfor mobildekning, det finnes ikke butikker, og det er langt til folk. Men de går gjennom den fineste delen av pilegrimsveien, og det venter dem store naturopplevelser.

Følg pilegrimene dag for dag

Pilegrimenes dagsrapporter kan du finne her. Foreløpig er ikke bildene fra vandringen ”fremkalt”, men det skjer ganske snart. Da blir det lagt ut et eget fotoalbum på samme nettside. Det er også mulig å sende hilsener til vandrerne. De sleper ikke på eget datautstyr over fjellet, men sjekker hva som er lagt ut når muligheten dukker opp.Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.