Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Hurra for Olavsfestdagene!
01.08.2009 23:10
Sola skinte og varmet da jeg kom til Trondheim den 29 juli. På Vestfronten var både Jakob og Olav lekkert bekranset

Jeg hørte glade utrop fra italienere, spanske og franske turister som pekte begeistret på Jakob. Jeg hilste på flere pilegrimer, noen hadde gått hele veien fra Oslo, andre hadde tatt Romboleden, noen hadde gått en dag eller to. Jeg møtte bare smil og glede, til tross for at vandrerne hadde slitt med mye regn og overgrodde stier. Flere bemerket at merkingen kunne ha vært bedre i Rennebu og fra Sundet og inn, men i det store og hele var ruten ok. Alle skrøt av gjestfriheten i bygdene og av de som hadde organisert fellesvandringene.

Jeg har besøkt Trondheim i mange år nå, særlig rundt olsok. Noe nytt er på gang, og det skyldes pilegrimene, glade vandrere med eventyr i blikket. De løfter stedet, tydeliggjør helligdommen, aktualiserer og levendegjør pilegrimsmålet.

Vandrerne får Domen til å skinne mer, gjøre den en smule magisk, helliggjøre den. Dette ble forsterket av konserten samme kveld, av Händel og hans Messias-verk, følsomt og inderlig fremført av Trondheimsolistene, Moskvapatriarkatet, en rekke solister og et eminent orkester. Aldri har jeg hatt en finere stund i Nidarosdomen, her var smekkfullt av begeistrede tilhørere som ikke kunne få nok.

Mye fint liv pulserte rundt katedralen, her var kremmere med mange fine produkter, pilegrimsdrops, fotbalsam og salg av kamskjell (?). De fineste pilegrimstavene ble solgt ute på gaten - og ikke inne på markedet. Johann Hetta hadde tatt den lange veien fra Karasjok men sine smekre hjemmeproduserte staver, men ble nektet adgang til markedet! Er dette trøndersk gjestfrihet?

På Pilegrimsgården duftet det av nystekte vafler. Her møtte jeg vandrere - svenske, spanske og amerikanere - alle var vel fornøyd med husværet, med vandringen. Knut Kjorstad møtte jeg også, få har gjort så mye for pilegrimene som han. Lekker gapahuk fikk han satt opp i Sør-Fron, høyt oppe i Skaret, med fabelaktig utsikt over kongeriket. Og pilegrimene gleder seg over god merking og hyggelig velkomst når de ankommer bygda.

Å komme til Trondheim er blitt en god opplevelse; møte medpilegrimer, drikke rødvin med katolske venner, få klem av trønderpatrioten Elisabeth fra Sverige, pludre litt med en og annen travel biskop, spise chili con carne på Cafe ni muser - og småkjefte vennlig på Uddu.

Til slutt sender jeg en stor rosebukett  til Olavsfestdagene, staben har laget et program som er seriøst, verdig og mangfoldig.

Jeg kommer neste år også!

Eivind Luthen

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.