Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Olsokfeiringen er i full gang
28.07.2009 19:09
Feiringen av olsok er allerede i gang. I Nidaros strømmer pilegrimene inn fra alle retninger, olsok-vandrerne til Hamar kommer frem i dag, på Hadeland innvies en ringvei for pilegrimer og i Oslo planlegges det en spesiell olsokgudstjeneste i morgen.

Olavsfestdagene i Trondheim startet i dag, men i Pilegrimsgården har det vært åpent hus en stund, med fin innsats av frivillige krefter. Tradisjonen med å bekranse Jakobsstatuen på Vestfronten ble også fulgt opp i år, og denne gangen var det direktøren for Olavsfestdagene, Randi Wenche Haugen som ble løftet opp i høyden.

”Nidarosdomen snakker til sjelen” skriver Aftenposten i dag. Her handler det om årets Olavsvaka, ”det hellige døgnet” med en rekke ulike innslag og tilbud. Festdagsdirektør Haugen skal selv lese dikt av Anne Kristin Aasmundtveit og utdrag av Paulo Coelhos ”Håndbok for lysets krigere”. Olavsvaka starter ellers med kirkevandring fra tre forskjellige kirker frem til Vår frues kirke og videre til Nidarosdomen. Dette er et tilbud til folk som vil foreta en kortvandring denne kvelden. Og i morgen, på selve olsokdagen blir det festgudstjeneste i Domen.Pilegrimene begynte å strømme til Nidaros i går. Mange individuelle vandrere dukket opp, samt to større grupper. Den ene var langvandrerne som har gått Romboleden (25 pilegrimer) og en tysk gruppe på 15, ledet av pilegrimspresten i Hamburg, Bernt Lohse. De har gått fra Dovre. I løpet av ettermiddagen og kvelden i dag var det ventet at langvandrerne sydfra og nordfra, dvs fra Grong ville ankomme, med henholdsvis 27 og 11 pilegrimer. Sannsynligvis vil mange av de pilegrimene som ikke er helt utslitt være med på Olavsvaka.

I Gamle Aker kirke i Oslo blir det kveldsgudstjeneste med musikk fra Olavsliturgien kl 20.30. Prestene Lise Tostrup Setek og Sylvi Baardseth Panjwani forretter og gudstjenesten har middelalderpreg, slik det høver seg i Oslos eldste kirke.
Les introduksjonen til gudstjenesten her.
Se bildet i full størrelse
På Hadeland
skjer det også mye i forbindelse med olsok. Sist søndag startet vandringen på en 40 km rundløype, første del gikk fra Jevnaker til Lunner. I kveld, dvs tirsdag fortsetter vandringen til Granavollen, i alt 8 km, men først er det samling kl 18 i gamledelen av Lunner kirke, med sin Olavsstatue. På Gran blir det Olavsvaka i Mariakirken (se bildet), og i morgen er det flere programtilbud: Familiesamling, olsokgrautvol og olsokgudstjeneste. Til søndag avsluttes vandringen til Jevnaker, hvor sirkelen altså sluttes. Der blir det avslutningsgudstjeneste kl 17.
Prosjektleder Trond Hem Stenersen i Lunner har skrevet om olsok og feiringen på Hadeland.
Les også omtalen i avisen Hadeland.

Også mange andre steder i vårt land feires naturligvis olsok. På Løvøya ved Horten blir det et stort arrangement med tale av Per Arne Dahl og mangesidig program. I Tønsberg starter programmet i Olavskirken i Sem før pilegrimsvandring til Slottsfjellet hvor programmet avsluttes med gudstjeneste i fakkelskinn i Michaelskirkens ruiner


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.