Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Nå er det Pilegrimsdager på Dovrefjell!
16.07.2009 23:08
Det lokale pilegrimsutvalget i Oppdal står bak dette store arrangementet, og Adresseavisa har intervjuet den dynamiske lederen Haftor Skjelstad, som ønsker seg et eget pilegrimssenter på Hjerkinn

Haftor Skjelstad (63) er leder av det lokale pilegrimsutvalget i Oppdal kommune.
– Pilegrimsdagene på Dovrefjell, som har vært arrangert hver sommer siden 1994, er nå en del av fellesvandringen til Nidaros.

Temaet i år er vandring med samtaler underveis. Hovedarr-angementet i Oppdal i helgen er en konsert med Edvard Hoem og Henning Sommerro i kulturhuset hvor Edvard Hoem forteller om en forholdsvis ukjent kjærlig-hetshistorie mellom Bjørnstjerne Bjørnson og Augusta Mjøen fra Oppdal, sier en engasjert Haftor Skjelstad.
Aktiv pensjonist
Den 63-årige stjørdalingen har bodd nesten halve livet i Oppdal, 30 år av dem som rektor ved Aune skole. Han ble pensjonist for to år siden etter 40 år i skolen, men synes foreløpig det er liten forskjell på yrkeslivet og pensjonisttilværelsen.
– Det er i alle fall like travelt. Det skjer noe hele tiden, og særlig nå under Pilegrimsdagene. Vi begynte å planlegge årets pilegrimsdager straks fjorårets Dovredager var over. Mer enn 20 enkeltarrangement på ti dager krever mye planlegging. Så langt er vi meget fornøyd både med gjennomføringen, oppslutningen og ikke minst været. Med unntak av litt regn tirsdag kveld har vi hatt bare godvær siden åpningen på lørdag, forteller Haftor Skjelstad.

Oppslutningen om selve vandringen, som har dagsetapper opp mot 25 kilometer på det lengste, varierer fra dag til dag.

30 langvandrere
– Vi har både 30 langvandrere som har gått pilegrimsleden helt fra Oslo, og vandrere som slutter seg til en eller flere dagsetapper. Langvandrerne kommer fra både Norge, Danmark og Tyskland. Når Pilegrimsdagene på Dovre er over på mandag, fortsetter de videre til Trondheim. Målet er pilegrimsmessen på Vestfrontplassen ved Nidarosdomen på olsok. Selv nøyer jeg meg med kortere dagsetapper, men jeg skal også være med under flere arrangementer under Olavsfestdagene. I så måte blir våre pilegrimsdager på Dovre bare en fyldig forrett før hovedretten i Trondheim, sier pilegrimspensjonisten.

Går og tenker
– Hva gjorde at du tok på deg oppdraget som leder av pilegrimsutvalget i Oppdal?
– Pilegrimer kan ha mange ulike innfallsvinkler. Det finnes forskjellige beveggrunner til at mennesker deltar. Jeg synes vandringen er en flott måte å oppleve de gamle pilegrimsveiene på. Når jeg vandrer, får jeg i tillegg til naturopplevelsene anledning til å reflektere over mitt eget liv og vår egen samtid. Vandringen er en hvile samtidig som den er helsebringende. I tillegg gleder jeg meg over flotte kulturelle innslag, sier Haftor Skjelstad

Ser for seg pilegrimsakse
Ved siden av å gjennomføre et arrangement deltagerne er tilfredse med, har han også et utvidet ønske for pilegrimsdagene på Dovre.
– Målsettingen er at vi får en pilegrimsakse fra Dovre til Nidaros med et regionalt pilegrimssenter på Hjerkinn i tilknytning til Eysteinkyrkja, understreker Skjelstad.

Men først skal han ta imot pilegrimene i Oppdal lørdag, til konsert i kulturhuset lørdag og pilegrimsmesse i Oppdal kirke søndag.

Skrevet av:   Torsten Hanssen
Foto: Lisbet Jære 

Pilegrimene har i dag kommet frem til Kongsvold fjellstue. Du kan lese litt om hva som venter dem de nærmeste dagene
her


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.