Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Turister ødelegger pilegrimsmagien
15.07.2009 20:58
”Ikke alt skal være for alle”, sier leder av Pilegrimsfellesskapet St. Jakob. ”Galimatias” sier turistsjefen i Lillehammer

Avisen Gudbrandsdølen-Dagningen (GD) har fulgt opp artiklene som sto på trykk 30 juni om pilegrimsminister Giskes storsatsing på pilegrimsturister, med varm støtte fra næringssjefen i Oppland fylke og Olger Rønningen i Pilotprosjektet pilegrimsleden.

- Ikke alt skal være for alle. Å tilrettelegge for såkalte bilegrimer er å tømme vandringen for innhold. Å legge ut på pilegrimsvandring byr på mange flere dimensjoner enn å legge ut på en tradisjonell turistveg. Pilegrimsvandring handler om hva som skjer inni deg, ikke hvilke turistattraksjoner du ser langs vegen.

Vi må gi vandringen mening før vi kan snakke om å tjene penger, sier Eivind Luthen, leder av Pilegrimsfellesskapet St. Jakob.
Ler av planene
Han ler av planene om å bruke pilegrimsleden som et ledd i turistutviklingen i Gudbrandsdalen. Onsdag 30. juni meldte GD at kulturminister Trond Giske har ambisjoner om å gjøre pilegrimsleden mellom Oslo og Nidaros til en like stor suksess som pilegrimsvegen til Santiago de Compostela i Nord-Spania.
Samtidig uttalte Olger Rønningen, rådgiver for Pilotprosjektet Pilegrimsleden og Hjalmar Solbjør, næringssjef i Oppland fylkeskommune, at pilegrimsleden skal brukes til å lokke turister til Gudbrandsdalen.
- Rådgiver i Pilotprosjekt Pilegrimsleden, Olger Rønningen, aner ikke hva denne saken dreier seg om, sier Luthen.
- De må fullstendig ha mista bakkekontakten. Olger Rønningen har sittet på kontoret sitt i mange år, og aner ikke hva pilegrimsvandring dreier seg om. Han er kjemisk blottet for nysgjerrighet. Dette har blitt et stedsrettet prosjekt der man skal vise fram ditten og datten i hver lille avkrok, i stedet for å ha fokus på hva det innebærer å gå pilegrimsvegen, sier Luthen.

Kjendiseri
Pilegrimsfellesskapet St. Jakob som har rundt 1100 medlemmer er Norges eneste, og en av Europas store pilegrimsforeninger. Luthen har hatt stillingen siden 1992, og har arbeidet med merking av flere hundre kilometer pilegrimsveg i Norge. Han synes det er merkelig at offentlige myndigheter ikke benytter seg av kompetansen organisasjonen har opparbeidet seg.
- Vi sender omtrent tusen pilegrimer til Spania hvert år, men såkalte fagfolk, som Olger Rønningen, har aldri brydd seg om å ta kontakt med oss. Når Trond Giske inviterer til konferanse, er han mer opptatt av å invitere kjendiser enn å rådføre seg med oss. Nå inviterer Giske ordførere, kirke- og reiselivsfolk på et snarbesøk til Santiago. De kaller det studietur, men reisen minner mer om en guttetur. Samtidig ønsker Olger Rønningen og næringssjef Hjalmar Solbjør i Oppland fylkeskommune å tilpasse pilegrimsvegen til «bilegrimer». Hva blir det neste, gjøre Nidarosdomen til en McDonaldssjappe? spør Luthen.

GALIMATIAS!
Turistsjef i Lillehammer, Vidar Svanemyr, mener satsingen på pilegrimsleden som turistattraksjon er en fryktelig feilsatsing.
- Sett i forhold til den generelle satsingen på reiselivet, er det galimatias å bruke så mye penger på å prøve å utvikle pilegrimsleden til å bli en turistattraksjon. Dette er et nisjeprodukt som er interessant for de få, sier Svanemyr.
Det er særlig planene om å bruke 40-50 millioner kroner på å bygge opp et pilegrimssenter på Hundorp han reagerer på.
- Dette er et kunstig produkt. Ekte pilegrimer gir lite tilbake i form av økonomisk verdiskapning. Denne satsingen vil koste mer enn den smaker, sier Svanemyr.
- Hva mener du man bør satse på?
- I Gudbrandsdalen har vi noen av landets beste vinter- og sommerdestinasjoner, disse bør vi videreutvikle. Vi kan også satse på kultur- og naturopplevelser som vi har naturlige forutsetninger for, men jeg har ikke sett noen tall som forsvarer satsingen på pilegrimsleden, sier Svanemyr.

Les på GDs nettsider om ødeleggelsen av pilegrimsmagien og galimatias   
Her kan du også lese kommentarer til artiklene.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.