Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimskommers
03.07.2009 13:14
Hva slags pilegrimer ønsker sentrale pilegrimsaktører å satse på i vårt land? Er det ingen forståelse for forskjellen på en pilegrim og en turist? Oppslaget i Opplands-avisen GD denne uken har ført til en kraftig reaksjon fra Pilegrimsfellesskapets daglige leder

Trond Giske, Per K. Uddu og Olger Rønningen vil snu strømmen av pilegrimer fra Santiago de Compostela til Trondheim leser vi i avisen Gudbrandsdølen/Dagningen.

Det er som å gi en malepensel til en ape og forvente at han vil bli en ny Rembrandt.

Nå inviterer Giske ordførere, kirke- og reiselivsfolk på et snarbesøk til Santiago - de kaller det "studietur". Olger Rønningen og næringssjef Hjalmar Solbjør i Oppland fylkeskommune ønsker å gjøre pilegrimsveien til et reiselivsprodukt - tilpasset bl.a. bilegrimer. Hva blir det neste, gjøre Nidarosdomen til en McDonalds sjappe?

Ingen ting er hellig i Norge, alt skal selges, vulgariseres. Ødelegges. I middelalderen dro våre forfedre ut som vikinger til Spania, plyndret, brant, etterlot klostre og kirker i ruiner. Vi var sivilisasjonsfiendtlige.
I moderne tid drar nordmennene til Spania pånytt, men denne gang etablerer vi turistghettoer der grisefester og drikking er vårt bidrag til den lokale kulturen. Spansk gidder nordmennene ikke å lære.
Heller ikke gidder Per K. Uddu og turistbransjen å sette seg inn i pilegrimskulturen - de aner rett og slett ikke hva det handler om. Men desto mer snakkes det om lønnsomhet,  utvikle turisme rundt pilegrimsleden, etablere attraksjoner etc.

Det faktum at pilegrimsveien til Santiago er blitt en suksess har ingen ting med forfatteren Paulo Coehlo å gjøre, som det hevdes. Pilegrimsveien til Santiago er et sivilisasjonsuttrykk som det har tatt tusen år å utvikle, veien er et produkt av landets befolkning, et produkt av religion, forfinet middelalder, et produkt av maurisk og kristen historie, et produkt av gjestfrihet, et produkt av imponerende tverrfaglig satsing fra de spanske myndigheter gjennom mange år. Her på berget klarer vi ikke engang å bruke noen tusenlapper på å merke pilegrimsveien gjennom Gulbrandsdalen.

"Studiereiser" for politikere og reiselivsfolk derimot har det aldri vært vanskelig  å finne penger til. Bare synd at det aldri har kommet pilegrimsveien til gode, den ligger der nesten like usynlig som alltid.
Men kanskje det er like greit?

Dersom Per K. Uddu og Olger Rønningen får det som de ønsker, nemlig slippe  titusenvis av turister på stiene nordover risikerer vi kun å påføre  bygde-Norge enda større miljøskader. Mange land opplever at masseturisme er blitt et alvorlig samfunnsproblem  med slitasje på natur og kulturminner.

Dette gjelder også pilegrimsveien mot Santiago.

Dette må vi ta lærdom av. Det hører med til saken at Giskes mann, Per K. Uddu har overkjørt det pilegrimsfaglige miljøet i Norge fra første stund.

Eivind Luthen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.