Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimer i sommervarmen
01.07.2009 22:28
En gruppe på nærmere 50 har i dag gått over Haukelifjell på vei til Røldal. En annen og mindre gruppe er på vei til St Thomas-kirken på Filefjell. Alle har det varmt, og alle har det bra.

Røldal er et velegnet mål for pilegrimsvandring, enten man starter fra Telemark, Setesdal, Sauda, Suldal eller Odda. Den som vil vandre bør imidlertid være i mer enn middels form og ha litt trening, for rutene byr på mye motbakke. Turen over fjellet kan også bli tung hvis det setter inn med dårlig vær. Alt ligger m.a.o. til rette for en klassisk pilegrimsopp-levelse med veien som en vesentlig del av pilegrims-ferden.
Disse ordene er hentet fra Den katolske kirkes nettside, med pilegrimshistorien knyttet Røldal. Sitatet peker på noen av de vesentlige sidene ved nettopp denne pilegrimsvandringen. En klassisk pilegrimsvandring går i motbakke med stadig dårlig vær.
Skjønt dårlig vær – menes det regn og vind, tåke og kulde eller stekende sol, slik vi har hatt det i Sør-Norge den siste tiden? Begge gruppene rapporterer i alle fall om godt humør og god innsats i sommervarmen. Noen tror at de muligens kanskje har registrert noen regndråper. Var det ikke 12 dråper på Haukelifjell og 6 eller 7 dråper i Valdres tro?  

Røldalsvandrerne
ledes av Una Høydal, i år for femte gang. Og hun regner med at hun også i fremtiden vil arrangere disse årlige vandringene. Denne gangen har hun jobben med å administrere det hele, kjører følgebil, organiserer mat til den store flokken og sørger for at folk har det bra. I alt er de tre personer som tar seg av dette. Una forteller at det er et omfattende arbeid med å planlegge alle detaljer. Årets vandrere har startet fra tre forskjellige steder med ulik overnattingskapasitet på hver strekning. 21 pilegrimer startet fra Seljord 25 juni, og 21 var helt på grensen av hva som var mulig den første delen av vandringen. Mange interesserte langvandrere må dessverre avvises, men noen dagsvandrere henger seg på underveis. Vandringsleder i år er prostidiakon Eilev Erikstein (som tok for seg vandringen til Røldal i morgenandakten på NRK for et par uker siden). 

Vandrerne har i dag gjennomført høyfjells-etappen over Haukelifjell i strålende sol, men likevel med noen gode skyer. I morgen innvies den nye broen over Nupselva, med offisielle representanter tilstede. Statskraft laget problemer med den gamle veien da de foretok oppdemming av området, og har stått for bygging av den nye broen (Les hva vi tidligere har skrevet om prosjektet her).
Pilegrimene ankommer Røldal fredag kveld, og da starter Røldalstemnet. Noen av vandrerne blir med på dette, mens andre velger å reise hjem.

Pilegrimsveien fra Seljord, Kviteseid og Dalen kan utmerket godt vandres av pilegrimer som går på egen hånd. Det er bygget gapahuker på Øyfjell og Ulevå, og reist et enkelt skur på Svandalsflona – siste overnatting før Røldal. Disse er åpne for pilegrimer som går alene eller i mindre grupper.

En av vandrerne, Hedwig Nystad, startet fra Dalen og forteller at de gikk innom Eidsborg kirke hvor det var tid for tidebønn. Hun skryter av gruppen, som etter hvert ble ganske stor. Samholdet er meget bra, og humøret likeså. Vi som har gått sammen med Hedwig tidligere vet at hun er kvikk på foten, men denne gangen må hun holde litt igjen. ”Her er det viktig at vi holder følge, men det er helt i orden” Hun forteller ellers at det er flere erfarne pilegrimer som deltar i år. Det er bra variasjon med mange stier og skogsveier. På vei til Edland var det riktignok en del asfalt, men også det gikk greit. Hun skryter av hele opplegget, og nevner spesielt kjentfolk som både kan lokalhistorie og vet hvor veien går.  

Se omtale i Telemarksavisa  
A-magasinet hadde sist fredag en flott reportasje om Røldalsvandringen og stavkirkens historie  
 
Valdresvandrerne

møttes på Ildjarntunet fredag kveld for presen-tasjon, felles middag og kveldsgudstjeneste i Hedalen stavkirke, som er nærmeste nabo. Lørdag startet vandringen i en sommervarme som var tydelig merkbar, men humøret var likevel bra. Mange bekker var tørket ut i varmen, så det var lett å komme tørrskodd over. Det var likevel mulig å ta seg et avkjølende bad i en kulp.

Første natten var det overnatting i gapahuk og telt, mens noen sov under åpen himmel. De andre nettene har overnattingen skjedd i en skole, et gjestehus og i hytter. Vandringsleder Jahn Børe Jahnsen forteller at pilegrimene gikk gjennom hovedgaten i Fagernes, ”for det er jo viktig at vi viser oss frem”.

De gamle kirkene i Valdres er vik-tige punkter for vandringen, og de har vært innom Reinli stavkirke, Aurdal kirke og steinkirken i Ulsnes fra middelalderen. I dag var de også innom Mo kirkeruiner på vei til Slidre.

Dagens etappe var på bare en mil, men den har ellers ligget på 15-20 km. I morgen venter en etappe på 27 km. Lørdag er pilegrimene fremme ved målet, St Thomas-kirken på Filefjell.

St Thomas-kirken

Antallet vandrere varierer i år på 15-20, siden noen er med en kortere etappe. Dette er fjerde året med fellesvandring, etter at Jahn Børe og pilegrimskomiteen i Valdres hadde hatt en egen prøvevandring året før. Og vandringene i Valdres vil ganske sikkert fortsette, dette er i ferd med å bli en fin tradisjon.

Jahn Børe Jahnsen opplyser at det er utarbeidet en liste med 30 overnattingssteder som han gjerne formidler til interesserte vandrere. Vi kommer også til å legge listen ut på våre nettsider.

Se forhåndsomtale av vandringen med telefonnummer og e-adresse til Jahn Børe Jahnsen her


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.