Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Til Betlehem! Til Betlehem!
20.06.2009 12:20
Den gamle hyrden Josva slår stadig med staven sin for å få den alltid voksende flokken med seg på ferden. Trond Muri følger oppfordringen fra hyrden og har lagt ut på årets etappe – med Jostein Gaarders ”Julemysteriet” som veiviser

Det handler om en gutt som heter Joakim, ei lita jente som heter Elisabet Hansen og et lite bjellelam som er lei av å være kosedyr i leketøysavdelingen på Steen og Strøm i Oslo. Det handler om noen spesielle engler, noen veldig vise menn, noen flere sauer og hyrder, og om tiden som går baklengs. Det handler om en magisk julekalender og om en godt voksen mann som vil følge den samme veien som Elisabet dro.

Han heter Trond Muri, er lærer, pilegrim og styreformann i Pilegrimsfellesskapet St Jakob. I motsetning til de fleste av figurene i den merkelige boken bruker han klokke som går den rette veien, og er ellers på alle vis svært normal. Det eneste spesielle med han er altså at han vil følge i Elisabets spor gjennom Europa og videre til Betlehem. Han startet fra leketøysavdelingen i Steen og Strøm 18 juni 2005, og har gått et par kapitler i boken hvert år. Han er kommet til Köln når han i dag starter sin sommervandring for femte gang, etter at han ønsket sine kjære elever god sommer i går.  

I historien bruker Elisabet minus to timer fra Steen og Strøm til Stortorvet, og det er bare begynnelsen på denne merkelige baklengshistorien. Den tiende dagen i historien, som altså for Trond har startet i dag, strekker seg fra år  1272, da Kölnerdomen så vidt var påbegynt, og frem til 1199.
Da har Elisabet på en dag gått 73 år bakover i tiden og er kommet til den store domkirken i Mainz.

Trond planlegger å være der neste lørdag, og bruker altså en uke, Deretter starter han på dag 11 og går ytterligere to uker frem til Basel. Da har han gått enda 80 år tilbake i tid og er kommet frem til året 1119. I likhet med Elisabet følger han den vakre Rhindalen oppover, og underveis er han innom kjente byer som Linz, Koblenz, Bingen og Worms.

Hver dag er det en ny som slutter seg til følget. Nettopp nå, en dag i 1272, har barneengelen Umuriel fløyet ned til dem fra kirkespiret, hvor han har ventet på dem en kvart evighet.
Umuriel er en morsom, liten fyr som stadig skal komme med nye påfunn de neste dagene. Den meget alvorlige og vise mannen Kaspar prøver å få skikk på den lille engelen, men det er ikke så enkelt. Han prøver å få engelen til å innse at en kvart evighet er nøyaktig like lang som en hel, men det når ikke helt inn i Umuriels englehode.

Trond er spesielt glad i barneengelen. Kanskje fordi han er lærer, og kjenner igjen noen av engelens påfunn hos sine egne elever. Men det kan like godt være navnet. ”Umuriel” er jo egentlig englevarianten av hans eget navn ”Muri”, riktignok med en ”U” først.

I morgen, dvs i år 1199, dvs til neste uke for Trond, skal følget krysse Rhinen ved Mainz og får hjelp av en fergemann som har ventet lenge på dem. Han er kledd i flotte klær, og er egentlig en konge ved navn Baltasar. Nå har han møtte opp her for å følge med til Betlehem. Hva som skal skje der vet han ikke helt, men han er fast bestemt på være med.

Trond har valgt å starte med en lang etappe, hele 30 km frem til Bonn. I morgen skal han se på et gammelt pilegrimsmaleri i Linz, og så fortsetter han oppover og sydover på vestsiden av Rhinen.

Han har i år opprettet en egen blogg for dem som vil følge med. Her har han allerede lagt ut sine betraktninger før start:   http://blogs.kilroytravels.no/tromu


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.