Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Tre på to gjennom Tyskland
26.05.2009 23:58
De tre syklistene skilte seg i to lag for noen dager siden. I går var de på hvert sitt sted i Tyskland og sendte rapporter hjem.

De som fortsatt har Roma som mål
Dag Eirik Løvås fortalte at han og Erling Dahle hadde gjort unna de første 850 kilometerne av turen og var kommet til Minden i Westfalen. Søndag hadde de en velfortjent fridag, og det gjorde godt! Dagsetappene har vært på mellom 12og 15 mil, men nå er det slutt på det flate landskapet. Det betyr kortere dagsetapper etter hvert som de klatrer oppover. Dag Eirik rapporterer at de har hatt gode dager, og ser frem til å se Roma.

Han som også vil oppleve noe annet
Eivind Luthen påstår at han ikke hadde noen problemer med syklingen, eller å holde følge med de to andre. Han syntes bare at det ble for mange timer på sykkelsetet i forhold til alt det man ellers kan oppleve nedover i Europa. Han hadde jo dessuten bare  planlagt å følge dem en del av veien. Etter at han skilte lag med de to andre Roma-syklistene kom Eivind i går til Hildesheim. Han hadde da bak seg et opphold i Aachen og Fulda.

Oktogonen i Aachendomen

Aachen er Tysklands vestligste by, og ligger bare et godt steinkast fra Nederland og Belgia. Eivind forteller at Aachen er en utrolig flott by, og i middelalderen var dette det viktigste pilegrimsmålet nord for Alpene. Byens store katedral er Tysklands eldste, påbegynt av Karl den store i år 786. Han ble senere begravet i denne kirken.

På 600 års dagen for kong Karls død ble det innviet et eget pilegrimskapell, Glasskapellet, i tilknytning til katedralen. Tilstrømningen av pilegrimer var så stor at det var nødvendig med et eget kapell for dem.

 
I Fulda finnes Europas eldste bygning, en rundkirke fra ca 890, og siden han har en bok om rundkirker på beddingen akkurat nå, passet dette besøket utmerket for Eivind. Fulda har vært et av de viktigste kirkelige sentra i Tyskland helt siden innføring av kristendommen, og jesuittene i denne byen sto for den sterkeste motstand mot Luthers lære. Eivind snublet over en stor byfest, og trivdes meget godt med det.   St Salvator-katedralen i Fulda

St Mikaels-katedralen i HildesheimHildesheim var et viktig misjonssenter i middelalderen, og her ligger en stor Mikaelskatedral. Eivind besøkte også Jakobskirken og fikk et meget hyggelig møte med medlemmer av Jakobsforeningen som arbeider for å fremme pilegrimsvandring til Santiago


Eivinds rapport fra Danmark

Første dag gikk turen fra Hirtshals til Hobro, 12,5 mil - i flott sykkelvær. Første kirkebesøk var i Serritslev kirke fra ca 1150. Her fant vi et alterskap fra 1450 med motiv av bla a St Jakob.

Turen videre gikk i stille jordbrukslandskap med store rapsåkere som lyste gult. Her og der fløy fasaner opp, og på enkelte gårder så vi mange hester og små ponnier.

Den gamle kirken i Serritslev

St Botolfs katedral i ÅlborgEtter 7 mil nådde vi Ålborg, samme sted hvor abbed Nikolas steg i land fra sin islandske sjøreise. Her begynte altså han sin Roma-ferd til fots.

Middelalderens Ålborg er nesten forsvunnet, men det er funnet spor etter fransiskanerklosteret. Det kom riktignok på plass etter at abbeden hadde dratt herfra. Ellers var alle kirkene som vi besøkte nyreiste da han var her.

Vi syklet altså Hærvejen som er en del av det gamle ferdselsystemet nord-sør gjennom Jylland. Den er nå merket som nasjonal sykkelrute nr 3.Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.