Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Åpningen av pilegrimsherberget i Lier
25.05.2009 22:10
14 mai var det stor innvielsesfest av pilegrimshytta i Lier, det første pilegrimherberget som er reist her i landet siden 1360

Hallvardsok nærmet seg og dagen skulle feires i Hallvard av Husaby’s egen bygd, Lier.
Hallvard Vebjørnsson vokste opp på Husaby gård for ca. 1000 år siden og var i nær slekt med Olav den Hellige. Den heltemodige unge mannen med sitt edle sinn skal i følge tradisjonen ha hjulpet og forsvart en ung trellkvinne og måtte bøte med livet. Den tragiske hendelsen, der både trellkvinnen og Hallvard ble drept, skal ha skjedd 15.mai 1043. Liket ble kastet i elven med en stein bundet til kroppen, men historien forteller at etter en tid fløt liket opp, og Hallvard ble begravd på Husaby.

Det skjedde etter hvert tegn ved graven og hans ry for hellighet vokste. Han ble dyrket som martyr av befolkningen, og folk vandret til den kilden som sprang ut der Hallvard lå begravd, mellom to gravhauger fra 600-800 f.Kr. To store steiner er de eneste restene igjen av middelalderens Olavskirke som lå her, og hvert år, den 15.mai blir dagen markert på dette sted.

St.Hallvards kilde ligger ved pilegrimsveien gjennom Lier som er en del av pilegrimsveien Tønsberg-Oslo. Her må det ofte ha gått pilegrimer i middelalderen, ikke bare til Nidaros, men også til St. Hallvards kilde.

Allerede dagen før, om kvelden 14.mai begynte noen pilegrimer i år markeringen, ikke bare av årets Hallvardsok, men av det lille herberget som skal gi husly til fremtidens pilegrimer på vandring gjennom grønne Lier.

Når man forlater Drammen og Bragernes kirke i retning Lier, og går gjennom de vakre eplehagene, hvor epleblomstene står i full blomst nå i mai, bør man stoppe et øyeblikk og nyte både duften og den praktfulle utsikten over Lierdalen. Rett før den siste bakken opp mot Frogner kirke og over Lian gård er kanskje den mest naturskjønne delen av pilegrimsveien gjennom bygda. Denne vakre hvite kirken har et alterbilde av Emmausvanderne. I historien om vandringen til Emmaus omtales Jesus første gang som peregrinus  (pilegrim), og både bildet og historien er til inspirasjon for pilegrimer som i dag vandrer gjennom Lier. I kirken kan man også få et stempel med helgenen St.Hallvard som motiv. Vi pilegrimer har jo alltid med oss pilegrimspasset som vi får stemplet i kirker og overnattingssteder, og her kan vi altså få enda et vakkert stempel.
 

Noen hundre meter fra pilegrimsveien ligger Hasselbakken. Adressen er verd å merke seg, etter som pilegrimsstavene ofte lages av nettopp hassel. Her har Kari-Anne og Torgrim Halten bygget pilegrimshytta av gammelt tømmer fra - om vi ikke går helt tilbake til middelalderen, - så i alle fall til 1700-tallet.

Tømmeret er opprinnelig fra et gammelt fjøs på Vollen i Asker, og ble fraktet hit til Lier.

Nå har Torgrim selv bygget fjøset om til en koselig pilegrimshytte med plass til 3 personer og to på hemsen. Mat får man lage seg ute under tak, men inne er det installert vedovn i det ene hjørnet av hytta til bruk på kalde kvelder. Dusj og toalett finnes over i hovedhuset. Ideen til å bygge overnattingshytte for pilegrimer fikk de to da de gikk pilegrimsvandring i Spania til Santiago de Compostela, og opplevde de enkle overnattingsstedene underveis og sjarmen ved å leve enkelt.

Torsdag kveld, til de siste strålene fra solen før den gikk ned bak åsene på andre siden av pilegrimsveien, var ca.40 personer samlet til innvielsen av herberget. Pilegrimsfellesskapet St Jakob ved Odd-Arne Eritsland og Rose Zavodny hadde på forhånd lovet et innholdsrikt program, og stemningsfullt ble det rundt bålet ut over kvelden.
Pilegrimsfellesskapets leder Eivind Luthen fortalte litt om pilegrimsvandring generelt og spesielt gjennom Lier, foruten at han overrakte en vakker pilegrimsstatue til vertskapet og diplom til nylig valgte æresmedlem Berit Dahl Soltvedt. Dessuten overrakte sogneprest Solveig Kristiansen et liknende stempel som man får i kirken, som gave fra Lier prosti.
I tillegg til at Torgrim Halten fortalte ”fra idee til virkelighet” om hyttas tilblivelse, leste han dikt av Erik Bye. Et vakkert dikt som handler om at ”Stien må vi alle gå alene.”

Torgrims datter, Adele Veronika Halten trollbandt sine lydhøre pilegrimer med både vakker sang og harpespill før det ble servert varm pilegrimssuppe, laget i en stor jerngryte som er kopi av den man i sin tid fant om bord på Osebergskipet. Det varmet både utenpå og inni med varm suppe rundt bålet ut over kvelden da solen fortsatte sin vandring mot vest, og klærne ikke lenger føltes varme nok. Klærne var for anledningen utlånt av Kulturkontoret og har tidligere vært brukt under spillet om St. Hallvard på Gilhusodden. Flere fra Vikinggruppa Lidir, møtte i sine vikingdrakter, og vi ble helt hensatt til middelalderen i disse kostymene. Som seg hør og bør, fikk pilegrimene servert ”Lier-Eple”, den kjente og velsmakende eplesafta fra bygda.

Stemningen var upåklagelig og nysgjerrigheten for det å være pilegrim vokste hos de som ennå ikke hadde våget seg ut på pilegrimsveien, enten i Norge eller i andre land, som f.eks  Spania.

Og for de av oss som har gått i Spania både en og flere ganger, vekket den blåmalte kassen ved utgangen hyggelige minner om donasjonskasser på herbergene med innskriften;
Give what you have, and take what you need!

Bildet viser pilegrimen Rose med sitt pilegrimspass 

Du kan lese mer om innvielsen av pilegrimsherberget på Liernett her
og i Drammens tidende her

Rose Zavodny
Pilegrim

Foto: Thorvald Lerberg (Liernett) og Rose Zavodny


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.