Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Tid for pilegrimsvandring!
15.05.2009 00:43
Årets pilegrimssesong står for døren, og mange er i full gang med planene for sommerens vandringer. Husk at det er mange fine muligheter for vandringer i Norge, enten du vil gå alene eller følge en gruppe.

Noen har allerede fullført årets første vandring, og det gjelder spesielt de som valgte sydlige trakter. Også her hjemme har vi registrert at folk allerede har vandret, godt kledd og med friskt mot!

Samtidig vet vi at det er mange som har pilegrimen i seg, og som kanskje lenge har hatt ønsker om å realisere sin drøm – en eller annen gang. Det er kanskje noe som hindrer, en usikkerhet om du kan makte dette, eller du har mange spørsmål om pilegrimsveien, utrustning osv.

Husk at det går an å begynne enkelt. Vent gjerne med langvandringen til du føler at det er nettopp det du ønsker. Det er ellers helt i orden å henge seg på en av de organiserte langvandringene noen dager, som en første start ut i pilegrimslivet. Da slipper du å tenke på hvor du skal overnatte, og maten ordnes i fellesskap. De fleste av disse langvandringene har dessuten følgebil som kjører bagasjen, slik at du bare tar med en liten sekk når du går.

De organiserte vandringene til Nidaros, Røldal og i Valdres er listet opp i Pilegrimskalenderen. Her finner du også telefonnummer og e-adresser til kontaktpersoner som kan hjelpe deg videre. Pilegrimsdagene på Dovrefjell i juli tilbyr interessant program i tillegg til selve vandringen, så her kan du velge hva du vil være med på. Det arrangeres også mange kortere vandringer som ikke er tatt med i vår oversikt.

Det organiseres også pilegrimsvandringer på caminoen til Santiago de Compostela. Noen av disse arrangeres av reiseselskap som tilbyr høy standard på overnattinger med tilsvarende prisnivå, men det er også muligheter for rimeligere organiserte vandringer der. Pilegrimsfellesskapet St Jakob har godt samarbeid med selskapet Merlot, som hører til denne kategorien, ellers arrangerer vandregruppen Gå deg frisk og glad vandring i Spania til høsten. Vandring på caminoen er for øvrig relativt problemfritt, hvis du får organisert reisen frem og tilbake. Det er også å anbefale at du skaffer deg en guidebok med oversikt over overnattingssteder. På caminoen går du for øvrig sjelden alene, og pilegrimer er av det slag at det er lett å få kontakt med dem. 

Hvis du våger å ta skrittet fullt ut og vil vandre i Norge på egen hånd, så foreslår vi at du likevel går sammen med en venn. Merkingen av pilegrimsveiene her i landet er variabel, og den er foreløpig langt under den kvaliteten som vi finner i Frankrike og Spania. Det anbefales derfor at du skaffer deg en guidebok. Det er helt greit å dele opp en lengre strekning i kortere etapper, slik at du går f eks en uke eller to hvert år.

Vi vil gjerne benytte anledningen til å minne om pilegrimsveiene i Vestfold og Østfold. På begge sider av Oslofjorden vandret pilegrimene i middelalderen til Oslo, og gjerne videre nordover. De nye pilegrimsveiene følger disse gamle veiene der det er praktisk mulig. Pilegrimsveien fra Tønsberg til Oslo ble etablert i 2003, og i 2006 var veien fra svenskegrensen til Oslo klar. Begge disse veiene går gjennom et flott landskap som mange ikke er klar over. De passerer mange  middelalderkirker og en rekke historiske minnesmerker.
Begge pilegrimsveiene til Oslo er på ca 175 km, dvs en ukes vandring. Hvis du bor på Østlandet og vil ta en jomfrutur som pilegrim, så bør du overveie å prøve en av disse veiene, og starte f eks i Halden eller Tønsberg. Og så kan du jo velge hvor mange dager du vil gå. Det er som regel lett å få ordnet transport hjem.

Hvis du har spørsmål om pilegrimsvandringer kan du gjerne ta kontakt med Pilegrimskontoret i Oslo. Her er det også muligheter for å få kjøpt flere av guidebøkene og annen pilegrimslitteratur. Når det gjelder organiserte vandringer til Nidaros får du hjelp ved å kontakte pilegrimspresten der. Se ellers de oppgitte kontaktpersonene i Pilegrimskalenderen.  

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.