Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Ved veis ende påskemorgen
15.04.2009 22:47
Maria Aase har gått fra le Puy til Santiago i etapper gjennom seks år, og påskemorgen var hun fremme ved målet. Her forteller hun hvordan det føltes å være ved veis ende.

Jeg hadde planlagt en kort etappe siste dagen, mot Santiago, på bare 5 km. Jeg gikk fra Monte del Gozo (Gledens fjell) og startet kl 8, dvs før soloppgang på påskedagen. Jeg vandret til fuglesang, skiftende skydekke og streif av sol, og ankom katedralen ca kl 9. Der møtte jeg to nordmenn, Maj og Henning Salberg. Jeg hadde hatt kontakt med dem via sms, så jeg visste at de var der. Turen gikk selvsagt først innom pilegrimskontoret, hvor jeg fikk mit Compostela med navnet mitt skrevet på latin: ”Mariam Aase”. Deretter fant jeg et sted å bo og satte fra meg sekken før jeg besøkte katedralen.

Nå kjente jeg meg bare uendelig trett og tom. Når jeg nå endelig var ved målet, etter seks års vandring 1600 km fra le Puy til Santiago fikk jeg hverken frem gledestårer eller jubelrop! Jeg reflekterte litt over akkurat dette. Etter avslutning av tidligere etapper har jeg alltid hatt en ny etappe å se frem til. Men nå, ved veis ende kan jeg ikke det. Jeg har ingen flere forventninger til nye vandringer akkurat nå. Alt det spennende ligger bak meg. Og jeg har hørt at andre si omtrent det samme.  

Men tross alt: Målet er nådd og jeg er glad og takknemlig over å ha kommet vel  frem til Santiago! Jeg har ikke hatt noen uhell, ingen blemmer og helsa har holdt, bortsett fra en liten forkjølelse.

Den siste etappen kalles ”Oppstandelsens etappe”, og det passet godt at jeg fikk gå denne nettopp påskemorgen.

Messen i katedralen denne dagen var helt fantastisk. Kirken var helt stappfull av pilegrimer, turister og vanlige kirkegjengere. Jeg fikk se at de hengte opp det store røkelseskaret og opplevde det fantastiske da åtte menn dro i tauet og fikk det til å svinge helt opp i vannrett stilling under taket høyt der oppe. En utrolig fin opplevelse! Jeg fikk også oppleve flott orgelmusikk og korsang fra prosesjonen som gikk gjennom kirken med byste av den oppstandne Kristus. De måtte virkelig bane seg vei gjennom menigheten, som sto som sild i tønne.


Jeg fikk vite av  en ansatt på pilegrimskontoret at det var registrert 1000 ankomne pilegrimer  påskeaften, 800 på 1. påskedag og 200 på 2. påskedag.  Det var fantastisk i å være midt i strømmen av så mange pilegrimer, sitte i denne mektige katedralen, kjenne Guds nærvær og oppstandelsens livgivende og helbredende kraft. Under messen ble det lest opp hvilke land pilegrimene kom fra. Jeg registrerte at vi var i alt seks nordmenn som ankom på påskedag.

Jeg gikk også til messe 2. påskedag og på tirsdag. Egentlig har jeg stort sett vært i katedralen disse dagene

Det har regnet hele tiden her nede. For meg gjør ikke det så mye, for jeg bruker tiden til å sove og hvile ut i mitt lille 2-stjerners hotellrom i 3. etasje. Jeg har et takvindu hvor det stadig drypper ned på senga. Jeg hører snorkelyder fra naborommene, også om dagen. Det er faktisk ganske kaldt her, så jeg går hele tiden godt påkledd med ullundertøy, fleecejakke og ytterjakke. Onsdag tar jeg bussen til Finisterre. Jeg vil gjerne få avslutte min lille stemningsrapport med et kjent vers:

Alltid freidig når du går,
veier Gud tør kjenne.
Selv om du til målet når
først ved Finisterre  

Hilsen Maria Aase


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.