Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
13. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Noen fine dager
i
Danmark

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Påskeaften
11.04.2009 20:34
Dette er den verste dagen i deres liv. Alt de hadde trodd på, håpet på, sett frem til lå i grus. I tre år hadde de fulgt sin leder, han hadde gitt dem så mye, hadde gitt dem håp og liv.

Aldri hadde de møtt et slikt menneske! Og de var hans utvalgte, 12 alminnelige menn. Uten spesielle kvalifikasjoner og utrustning. Han var ikke bare deres forbilde og håp, han var sendt fra Gud for å lede et helt folk, ja, en hel verden. Det hadde de trodd på, fullt og helt.

Han hadde gjort store tegn og under. Ikke som en trollmann, ikke for å få tilhengere eller oppmerksomhet. De hadde hørt alt det nye han hadde lært dem, om hvordan de gamle skriftene virkelig skulle forstås. Om hvordan de skulle leve sitt liv her i verden. De hadde sett at han gjorde alt av kjærlighet til menneskene. Det var for deres skyld han var her, det hadde de skjønt. For bare en uke siden hadde de sett nye eksempler på hans store gjerninger, og registrert hans popularitet. Han var blitt mottatt som en frihetshelt, nesten som en konge, der han red inn i Jerusalem på et esel. Folk var fulle av begeistring og glede!

Så hadde det brått slått om. De hadde nesten ikke kjent han igjen der han gikk rundt på tempelplassen i sinne. Og selvsagt hadde han fått folk mot seg. De hadde skjønt at hans stjerne blant presteskapet sto meget lavt, men nå snudde også folkets oppfatning av han. I løpet av et par dager endret det hele seg. De som hadde hyllet han hadde nå krevd at han skulle dømmes, til og med til døden.

Og så hadde det skjedd, alt i løpet av en dag  I går ble han brutalt henrettet. Som den verste forbryter, sammen med andre forbrytere. Og de hadde ikke klart å gjøre noe for å hindre det. Ja, egentlig hadde de ikke prøvd særlig intenst heller. En av dem, en av de tolv utvalgte hadde til og med angitt han, og Peter selv, han som ville være deres talsmann, hadde fornektet tre ganger at han kjente sin mester. I dag angret han bittert. Det var så mye han skulle h agjrot anderledes, men nå var det for sent.

Og siden hadde de holdt seg i skjul, av frykt for hva som kunne skje med dem. De hadde låst og barrikadert dørene. De torde nesten ikke puste der de satt. Når det hadde gått slik med deres leder kunne også alt skje med dem.

Nå var det påskeaften. Ingen av dem visste hva som skulle skje dagen etter. Og ingen av mennene våget seg ut for å sjekke tingenes tilstand. Men heldigvis fantes det kvinner som også hørte til blant Mesterens nærmeste venner, og de hadde ikke tanke for frykt. De var fylt av sorg, men også av den handlekraft som mennene manglet nettopp nå. Tidlig søndag morgen dro til graven for å stelle den døde. Og opplevde påskemorgenens store under!

ToBe  


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.