Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Med Jussi til Syria.
09.03.2009 16:09
Jussi Biørn inviterer til en tur som viser et snitt av historiske Syria. Reisen starter 22 mai, med retur 2 juni.

Først litt om meg selv som skal være reiseleder.
Jeg er 63 år gammel, oppvokst i Oslo, bor i Tønsberg siden 1968. Jeg er født i Stockholm, min mor var finsk og min far armensk.
Interessen for Midtøsten og Syd-Kaukasus har jeg fra min fars oppvekst i Midtøsten og min bestemor, Bodil Biørns 30 årige virksomhet i Tyrkia, Armenia og Syria. Min far fikk sin skolegang mellom 11 og 18 i Syria og Libanon.
Jeg har reist i disse landene siden 2002 med hovedvekt på Syria og Armenia.  Jeg har også besøkt Libanon og Beirut mange ganger. Under kortere og lengre opphold i forbindelse med research-arbeid for historie og film har jeg fått en rekke kontakter med både enkelpersoner, virksomheter og organisasjoner i Syria og Libanon.

Jeg hadde mine to første grupper på 4 og 12 personer på rundreise i 2004 ( 6 og 12 dager). Dette var venner og kolleger og deres ektefeller. I 2004 og 2005 var jeg tilrettelegger for en gruppe på 30 og 50 under et 5 dagers evenement i Damaskus med en rundreise til Palmyra og Homs ( Krak des Chevaliers).

Jeg hadde filmvisninger og utstillinger i Aleppo, Syria og i Jerevan  Armenia i 2008, og jeg planlegger visning i Damaskus og Beirut i år. Jeg har kontakt med den norske, og spesielt med  den danske ambassaden i Syria. I tillegg også den armenske. Jeg har møtt den syriske ambassadøren i Stockholm flere ganger, også privat, og hatt møte med Syrias turistminister og informasjonsminister samt embetsmenn i forbindelse med filmtillatelse.
Min reisebyråkontakt I Syria er Ghazal Tours.
 
Her er turen jeg vil ta dere med på. Tidspunktet er valgt på grunn av prisnivå og tilgjengelighet. I påsken er det fullt på alle hoteller. Mai/juni er en fin tid i Syria, en slags mellomtid før storinnrykket kommer fra Gulfen i slutten av juni. Fram til og med august er Syria foretrukket av de som bor I Gulfområdet, da det er "kjøligere" i Syria enn i Gulfen. For de fleste av oss nordboere vil vi synes set er for varmt.
 
En kulturreise
Turen er en kulturreise. Der dere får se, høre, lukte og smake noe av det Levanten har å by på. I tillegg det uunngåelige; å fornemme det uforklarlige som følger med steder der mennesker har levd  i mange tusen år. I motsetning til her i Norge og Norden der det i år 0 levde svært få mennesker, og ingen steder man kunne kalle en by. Her var for kalt og levekårene for strenge. Damaskus og Aleppo sloss om å være eldst og kan regne sin historie 6 000 år bakover i tid.

Syria har det eldste alfabet, det eldste språket, de eldste religionene og de eldste bygningene. Syria er histo-riens vugge og et levende museum. Her lå "paradiset" Gjennom tusener av år har Syria ligget i krysningspunk-tet mellom stormakter som Egypt, Babylonia og Persia. Bølger av arameere, perse-re, assyrere, makedonere, romere, bysantinere og andre folk har myldret over dette landet gjennom tusener av år.
 

Turen vil gi et bilde av Syria der landskapet skifter mellom sletteland, ørken og frodige skogområder, fjellområder i innland og middelhavs kyst, Midtøstens millionbyer og idyllisk småby. Turen er et snitt av historiske Syria. Det er ikke lagt mest vekt på shopping, men vi må besøke de legendariske souqene i Damaskus og Aleppo. Ulikt markedene i Tyrkia, Egypt og f.eks Marokko forgår handelen rolig uten mas og flokker av innkastere som alle har en onkel eller bror med butikk.
 
Vi starter i Damaskus, og jeg vil gjøre dere litt kjent med byen før vi reiser gjennom den Syriske ørkenen til Palmyra, byen styrt av den eksotiske og egenrådige  Dronning Zenobia. Hun som irriterte keiseren i Roma så ettertrykkelig at han rev hele byen ned og slepte henne til Roma, til fangenskap og en tidlig død. Hotellvalget er 3* og 4 * fra tradisjonelle Midtøstens forretningshotell til mindre  familiedrevne hoteller samt et topp moderne resort-hotell i fjellene.
 
Så til Aleppo, Syrias industrihovedstad og legendarisk for sin handel. Videre gjennom fjell og skogområder til Middelhavskysten til Latakia. Og så tilbake mot Damaskus igjen med overnatting i fjellområdene der vi kan vaske av saltvannet fra Middelhavet (om det blir et bad), og veistøv. Vi skal se de tydelige sporene etter sivilisasjonens opprinnelse, romersk, kristen og korsfarerhistorie, og ikke minst lukte og oppleve Midtøsten hos de særdeles vennlige syrerne.
Syria er sekulært, og å besøke en kirke og overvære en gudstjeneste er det minste problemet her. Her ringer fortsatt kirkeklokkene til gudstjenester som de har gjort i 1500 år. Det bor ca. 2 millioner kristne i Syria.
 
Program for turen 22/5 – 2/6.

Dag 1 - Reise og ankomstdag

Avhengig av flyvalg og ankomst  snuser vi inn litt av atmosfæren og går for  se noe av byen: Gamlebyen. Det er mange severdigheter knyttet til vår bibelske historie akkurat i denne byen, og få kilometer utenfor.

Middagen skal vi spise i en av restaurantene på Kassioun Moantain. Vi får et flott skue av Damaskus om kvelden.

 
Dag 2 - Damaskus
Vi starter med et museumsbesøk i Nasjonalmuseet. Det ligger i gå avstand fra hotellet. Etter museet tar bussen vår oss gjennom byen til Bab Sharki (Østre port) som ligger i den ene enden av den gaten som ble kalt "rett". Gaten er nevnt i Bibelen (Ap gj 9:10-19), Paulus’ omvendelse til kristendommen.

Vi skal besøke St. Pauls Church og Ananias hus, vi skal spasere i dette området der menneskene har levd og handlet i flere tusen år.

Vi går fra det kristne området inn i mylderet i de overdekkede gater inn i souqene. Videre til Det danske institutt der jeg har bodd ved flere anledninger. Det ligger som en oase midt i souq Madhat Pasha. Her ligger ull-souqen.

Etter dette besøket går vi til Umajad-moskeen. Vi besøker Salahadins sarkofager (det er to av dem ved siden av hverandre). Midt inne I Souqen ligger et gammelt berømt Hamam. De som har lyst kan ta en time her med steambad, massasje etc. (for mennene).

Selv om ikke dette er en shopping-tur skal det godt gjøres av de kvinnelige medlemmene å ikke falle i staver over utvalget av stoffer og tilbehør.

 
Dag 3 - Damaskus – Palmyra, 380 km.
Vi skal starte rett etter frokost  på veien til Palmyra. Vi skal besøke Saydnaya (1450 m o.h. 27 km. nord for Damaskus), ved fjellet Quallamon.  Saydnaya var en gang en liten arameisk by, den gang Damaskus var hovedstad i det arameiske kongerike. Dets første arameiske navn var "Danabe" som betyr himmelsk gud. Det henviser til slutten av året. På den arameisk kalender er februar den siste måneden, siden det arameiske året begynner i mars. Det finnes ingen andre steder i Mesopotamia med så mange kirker og klostre. Kristendommen sto sterkt her fra det første århundre. Helt siden de bysantinske konger har Saydnaya vært et kristent senter, til for 180 år siden. Det viktigste i dag er Monastery of Our Lady of Saydnaya. Det har vært i konstant bruk i 1500 år, beordret bygget av Justitian ca 547. Dette regnes som det viktigste kristne pilegrimssted etter Jerusalem.
Vi fortsetter på de nye asfalterte veiene til Malula, klippebyen der arameisk språk fremdeles er det viktigste. Riktignok er syrisk-arabisk nå det offisielle språk, men de har kjempet mot dette til det siste.
 I Palmyra skal vi se hvordan de rike kjøpte seg gravplass i høye tårn, og solnedgangen over ørkenen fra den nyrestaurerte borgen
 
Dag 4 - Palmyra
Her skal vi se oss virkelig tilbake i historien, til oasen og den "sikre" handelsruten mellom Bagdad og Damaskus. Der de store karavanene stoppet, vannet kamelene og hvilte ut før den siste kryssingen av den syriske ørken med varer fra øst. Varer som skulle til de store markedene i Damaskus, eller Aleppo. Eller kanskje den sørlige ruten via Akaba til Egypt. Aleppo lå på den nordlige veien videre til Atiok ( Latakkia) og så videre til Europa.
 
I Palmyra regjerte dronning Zenobia, en sterk kvinne som styrte på vegne av sin sønn og utfordret det mektige Roma. Palmyra ble rik på tollavgifter fra alle karavanene som måtte passere, men den egenmektige Dronningen beholdt det meste selv, istedenfor å sende skattene til keiseren i Roma. Dere får se de utrolig godt bevarte restene av en fantastisk by med søylerekker, gater og kryss med rundkjøring. Og dere får se de spesielle gravtårnene der de rike ble stedt til evig hvile, Baals tempel, det restaurerte teateret og festningen som rager over det hele.
 
Dag 5 - Palmyra - Aleppo
Vi skal krysse ørkenen igjen mot Hama. Her dreier de store vannhjulene seg knirkende rundt, som de har gjort i hundrevis av år, og løfter vannet fra elven opp i akveduktene. Etter lunsj går veien videre på Damaskus – Aleppo Highway, gjennom fruktbart høyland fulle av pistasjetrær. Aleppo pistasj er verdenskjent. Vi når Aleppo tidlig på kvelden og rekker å se noe av byen som ble valgt til "Capital of Islamic Culture 2006"
 
Aleppo skiller seg fra Damaskus innen arkitektur, mentalitet og puls. Byen er mer aktiv innen næringsliv, Damaskus sitt " laid back" mentalitet merkes ikke her. De handlende er mer interessert i sine kunder, men uten at det virker påtrengende. Trafikken er mer intens og effektiviteten er langt bedre. Over det hele troner det mektige Citadellet og man forstår at dette holdt stand mot de fleste erobringsforsøk.
 
Dag  6 - Aleppo 
Vi reiser ut av byen til  St. Simon (søylesitteren), ser på den gamle romerske vei og ser noen av de døde byer. Vi besøker det forunderlige stedet Ain Dara, fra ca 10de århundre før vår tidsregning.
 
Tilbake i Aleppo skal vi besøke  Midtøstens største overbygde marked, Aleppo Souq. En dags handel i Aleppo Souq tilsvarte 30 dager i Kairos basarer. 
 
Mentalsykehuset (nå museum) "Bimaristan Argun al-Kamili." Bygget i 1354.  Bimarin (persisk) betyr syk, stan betyr plass eller hus. = sykehus.  Legene på den tiden benyttet musikk, pene omgivelser, blomster og rennende vann i terapien og de gav psykologisk behandling.
 
Vi skal besøke  "Church of 40 martyrs". En vakker liten armensk kirke viet de 40 kvinnene som heller gikk i døden en å konvertere til muhamedanismen.
 
Dag 7 - Aleppo 

Aleppo Citadell er et fantastisk byggverk på en høyde midt i byen. Det er et palass omgitt av gedigne forsvarsmurer, og må sees! På veien passerer vi handlegater, bakerier og like ved sølvsmedbutikkene og verkstedene.

De fleste drives av armenere. De tilhører eliten av forretningsdrivende og fabrikkeiere i denne regionen. 

Fra Citadellet kan vi gå tilbake til hotellet ved å gå gjennom Aleppo Suq. Verdens største marked, som dekker et område på 16 ha. ( 160 000 m2) med overdekte gater.   Her finnes 6000 butikker, 2000 av dem langs hovedgaten fra Bab Antakya til Suq Al-Zarb. 4000 butikker fordeler seg på 37 suqer, 15 khans og et titals quayserias. Innenfor det samme området for disse eldgamle suqs er det moskeer, madrasser (skoler) bad fontener og Bimaristans (legesentere).

Alt som de som arbeider og lever her trenger. Aleppo suq utviklet seg rundt den 750 m "rette gaten" ( øst-vest) mellom vestre nedre kant av citadellet og Bab Antakia i det 3. århundre før vår tidsregning.

 
Dag 8 - Latakia -Kessab

Vi stopper kort for å se på en av flere godt bevarte romerske veier ved Bab Al-Hawa. På veien mot kysten skal vi se Qalaat Salahadin, Sahladin`s borg. Denne borgen på veien mot Latakia og kysten har vært en forsvarspost siden det første årtusen før Kristus.

Fønikerne ble slått her da Alexander nådde Syria i 333 f Kr.  Det har senere blitt holdt av flere dynastier fram til korsfarerne tok over 1100 – 1188. Det falt så for Salahadin av den vanlige grunnen, korsfarernes fundamentale problem: Mangel på mannskap til forsvar. Vi kjører her på veianlegg i fjell og skogområder svært forskjellig fra det vi hittil har forbundet med Syria. I Latakia besøker vi Ugarit, for 3 500 år siden var dette en viktig handels- og sjøfartsby. Der ble verdens første alfabet funnet i 1929.
Middag spiser vi på en terrassert restaurant på Croisetten i Latakia med utsikt til Middelhavet. Etter middagen reiser vi opp til hotellet i Kessab
 
Dag 9 - Kessab
Spesialiteten her er laurbær, produksjon av såper oljer etc, og epleplantasjer. Den lille byen har tre kristne kirker. En er evangelisk, en katolsk og en armensk apostolisk (ortodoks). Vi bruker dagen i denne idylliske småbyen der de aller fleste er armenere. Det synes på husene og at alt er velstelt. Vi blir i byen og ser på produksjon av laurbærolje og såpe.
 
Dag 10 - Kessab - Homs
Vi reiser mot Homs og korsfarerborgen Krak des Chevalier som vi skal besøke neste dag. Vi skal på veien langs kysten se en til av de berømte korsfarerborger, Qalaat Marqab. Bygget i sort vulkansk sten. Den var svært viktig, og viser sammen med de mange andre borgene hvordan korsfarerne kontrollerte veien mellom Tyrkia og Palestina med hjertet Jerusalem.
 
Vi passerer Safita og stopper ved Amrit, et fønikisk religiøst senter  Der kabaen er gravet frem og står som en liten monolitt, en gang omgitt av vann. Dette var et svært viktig sted, og mynter ble slått her i det 3 århundre før vår tidsregning. Like ved er det spor av et stadium 230 x 30 meter, bygget i det fjerde århundre og som var i bruk inn i det neste århundre. Dette har vært en av de største byene i Midtøsten, og bebodd i det 30de og det 20de århundre før vår tidsregning.
 
Vi skal så forlate Middelhavskysten og reise opp i fjellene og overnatte i fjelluft. Før middag bader vi ute eller innendørs og skyller av oss veistøvet. 
 
Dag 11 - Hama - Damaskus
Vi skal se den best bevarte borgen i korsfarerhistorien. Her føles virkelig hvordan korsfarene har levd og regjert. Det er nesten så du kan høre klapring av hestehover og singling av rustninger og våpen.

Vi skal ta oss tid til å se dette legendariske stedet der mer enn 200 var stasjonert, samt 400 korsfarere med hester og utstyr. En kirke, og den fantastiske riddersalen med et digert kjøkken i den ene enden.

Lunsj skal vi spise på en restaurant like utenfor murene.
 
Det er flere klostre i området som kalles de kristnes dal. I nærheten er St. Georges kloster (Gresk ortodoks fra år 600) som ligger i Wadi  al Nasari  Den årlige festdagen for klosteret (14. September) samler deltagere fra hele Syria og Libanon. Imidlertid blir det lett for mange klostre, og vi reiser forbi disse.
 
Tilbake i Damaskus får dere ettermiddagen til fri benyttelse. Det er nå muligheter for selvstendig shopping i Damaskus suq, eventuelt annen oppdagelse på egen hand eller avslapning før felles middag om kvelden
 
Dag 12 - Hjemreise
Avgang fra Damaskus int Airport
 
Vi reiser om morgen eller ettermiddag avhengig av valgt flyselskap. Jeg bestiller billettene gjennom Kalinka Toors Kragerø. Det er ikke direkte flights til Damaskus fra Norge. Czech air, Austrian eller BMI flyr på Damaskus med tilslutning fra Oslo.

Priser
Pris for flyreisen: kr
 4 500 - 6 000. Grunnen til denne prisvariasjonen er tidspunkt for avreise og antall billetter. På Internett kan det bestilles enkelte rimelige billetter, men som gruppebestilling vil det bli en gjennomsnittspris.

Pris per person i dobbeltrom: US$ 1500
 
Prisen inkluderer:
· Hotell og mat (dvs  frokost og middag).
· Alle annonserte inngangsbilletter
· Moderne buss med erfaren sjåfør.
· Transfer fra og til flyplass,
· Visa assistanse på flyplassen ved ankomst og avreise.
· Tips til porter ved ankomst og avgang fra hotell, tips til sjåfør og guider
· Samt alle inngangsbilletter som nevnt i programmet.

Ved ankomst betales for å dekke alle felles lunsjer, drikke til lunsj og middag, samt drikke i buss US$ 400. Da er også tips til hoteller, sjåfør og guide og andre felles utgifter medtatt.  Det eneste som kommer i tillegg er noen få lunsjer der dere går på egenhånd i suqen og vandring i Aleppo og Damaskus.
 
Pris i NOK ved US$ kurs maks 7,0 blir 10 500,- + fellesutgifter som nevnt
ca. 2 800. Til sammen kr 13 300,- 
Prisen er basert på 16 deltagere i dobbeltrom. Enkeltroms tillegg 1 500,-

Visa
Visa koster US $40. Kan kjøpes ved ankomst, men for å lette visering sender jeg alle visa opplysninger til Ghazal tours.
 
Samarbeidspartnere
Denne turen arrangerer jeg  i samarbeide med Kalinka Tours, Kragerø og Ghazal Tours Damaskus. Jeg er guide og reiseleder på turen,

Norske UDs Reiseråd
Det er ikke utstedt noen spesielle reiseråd for norske reisende til Syria. Syria er det
foretrukne landet for kvinnelige europeiske arabiskstuderende, og et land det ikke har forekommet episoder der turister kommer opp i ubehagelige situasjoner som jeg kjenner til. Fotografering på vanlige steder i gater og på landsbygda foregår uten problemer.

Valuta
Ta med US$  Jeg kan ordne med veksling til SYP (syriske pund - lira) All handel i souq, taxi, mat etc. betales i lokal valuta

Beskrivelsen av turen kan endres avhengig av åpningstider etc. Jeg reiser tidligere ned for å inspisere buss etc. og vil møte dere og ønske dere velkommen på flyplassen i Damaskus.
Vennligst svar så fort som mulig om du ønsker å være med på turen, om du kommer alene eller med ledsager.
 
God reise, vi sees i Damaskus!

Vennlig hilsen
Jussi Flemming Biörn
Independent advisor

Erlandsens gate 6
N-3111 Tönsberg,

Jussi tlf. 928 09 116
Syria tlf.: + 963 999 742 586
E-mail:
jussi.biorn@gmail.com


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.