Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Nordisk treff vel i havn
02.02.2009 00:35
Et bredt og fyldig program med tankevekkende og inspirerende foredrag, og en fin vandring i Oslo. God stemning, godt humør og fint fellesskap preget 150 entusiastiske pilegrimer som var samlet i Oslo denne helgen

Noen av oss måtte felle en tåre da gudstjenesten nærmet seg slutten. Da vi sang den keltiske velsignelsen ”Må din vei komme deg i møte” med mollstemt piano- og cello-akkompagnement var det noen strenger langt der inne i våre egne sinn som vibrerte med. Kanskje det var gledestårer over det gode fellesskapet, eller sorg over at det nå var slutt for denne gangen, jeg vet ikke. Det var sannsynligvis en kombinasjon.

Gudstjenesten sammen med Tonsen menighet ble en fin opplevelse og en verdig avslutning på det nordiske pilegrimstreffet. Med en nesten fullsatt kirke, pilegrimssanger, nattverdsfeiring og kanskje det fineste av alt: Preken av Skånepresten Jonas Ahlner med sitt fantastiske tegne-talent. Dagens tekst handlet om arbeiderne som fikk lik lønn, uavhengig av hvor lenge de hadde arbeidet. Jonas’ budskap på whiteboarden handlet om å verdsette hverandre som mennesker med unike verdier. At mange venter på oppgaver, på å bli brukt og verdsatt, at eldre ofte blir avskrevet og avvist i vårt produktive samfunn. Og han snakket om barna, om verdien av det barnlige. Om at det er gutten Jesus som banker på vår hjertedør og vil leke med barnet som vi alle har inne i oss, kanskje godt skjult.

Jonas' lille datter Liv på fire år, med hodetørkle og prinsessekrone, hjalp faren med budskapet. Hun tegnet med rødt, han med sort. Hun hadde sitt eget budskap å formidle på den delen av tavlen som hun rakk opp til. Innimellom krabbet hun rundt og lekte ved alterringen, og viste oss på en herlig måte hva Evangeliet egentlig handler om. Om nærhet, glede, tillit, umiddelbarhet, tilhørighet. I sin iver klarte lille Liv å trille ned de tre steintrinnene, og vi som så dette tenkte at nå fikk vi skikkelig barnegråt som ville avbryte pappa Jonas’ preken. Men fireåringen bare reiste seg opp, rettet litt på kjolen og fortsatte leken.   

Fredag
Det hele startet fredag formiddag med pilegrimsvandring gjennom gatene i Oslo. Utgangspunktet var naturligvis ruinene av Mariakirken, der middelalderens pilegrimer møttes til messe før de fortsatt nordover mot Hamar og Nidaros. Eivind Luthen var guide, og formidlet historie fra middelalderen og nyere tid på en særdeles engasjerende måte for drøyt 50 pilegrimer. Vi gikk innom bispegården og fikk en fin stund i det gamle kapellet som en gang var knyttet til St Halvard-klosteret. Lise Tostrup Setek ved biskopens stab tok vel imot oss og holdt en kort andakt om betydningen av å spenne beltet fast om livet, slik at vi er klare til å gå ut og møte verdens utfordringer. Og så sang hun for oss – på latin, og vi fikk vite at dette var første gang siden middelalderen at kapellet var helt fullt av pilegrimer.

Det var mye lærdom å få av vår guide videre oppover Strømsveien, om Oslos skytshelgen St Halvard, om galgene på Galgeberg, om den brune puben som serverer Borg-øl med bilde av St Olav, om fyrstikkarbeiderne, arkitektur og kunstnerisk utsmykning. Om sjokoladefabrikken i Gamlebyen som ble prydet med cistensienserordenens doble søyler nettopp der hvor det i gammel tid var herberge og hospital, og som nå i mange år har vært aldershjem. Og vi fikk også med oss mer historie på kirkegården ved Østre Aker kirke. Vel fremme ved målet ventet Morten Dahler med den store pilegrimsgryten som hang over et bål, og vi fikk varm aspargessuppe. Pilegrimsvandringen ble avsluttet med takkebønn for vandringen inne i kirken.

Fredag kveld fikk vi en presentasjon av de nordiske deltakerne og noen av de forskjellige pilegrimssatsningene som nå er i gang i de forskjellige landene. Det amerikanske paret Alexandra og William Riggins, som i flere år har fartet rundt i Europa på sykkel, gledet oss med pilegrimssanger før biskop Ole Christian Kvarme holdt sitt foredrag om Oslo som pilegrimsby (allerede presentert på vår nettside).

Jonas Ahlner hadde fått temaet Sårbar og handlekraftig på fredagskvelden, og vi fikk vårt første møte med hans meget spesielle forkynnerteknikk med aktiv bruk av tusjpennen. Vi levde oss inn i situasjonen i Jerusalem da Josef og Maria lette etter sin 12 år gamle sønn i tre dager før de fikk den gode ideen å se etter han i Tempelet. Vi møtte den unge David, som i tillit til Guds hjelp ville bekjempe kjempen Goliat, og vi fikk en sterk oppfordring om å uttrykke gleden, slik David danset til Guds ære. Åndelige mennesker behøver slett ikke å være sure og kjedelige. Den sårbare pilegrimsvandringen skal også være fest og glede. Vi skal danse og synge glade sanger. Smerten som vi iblant kjenner i kroppen skal vi ta på alvor, men den må ikke få overskygge gleden.

Lørdag
Dagen startet med laudes, dvs morgenbønn for pilegrimer, før Eivind Luthen slapp til med dagens første tema. Han hadde funnet ut sent fredag kveld at han ville skrinlegge det foredraget han hadde planlagt om pilegrimen som naturens forsvarer. I stedet snakket han varmt og inderlig om de mange utfordringer som pilegrimene i Norge og Norden nå står overfor. Etter en introduksjon om Kristuskransen ble pilegrimene sendt ut for å gjennomføre en vandring mellom ni poster rundt kirken, hver post knyttet til en perle i kransen. Deretter var det servering av varm lapskaus for kalde vandrere.

Harald Olsen, forfatter av en rekke historiske bøker om pilegrimer og åndelig liv, tok oss med langt tilbake i historien – nesten til år 0. Hans tema var Vandringens mening – veien eller målet?, og vi fikk et meget godt bilde av hva pilegrimsvandring egentlig var, som et fint grunnlag for dagens pilegrimsvandring. Vi fikk også vite mye om de forskjellige kristne pilegrimskulturene i øst og vest, og om begrepet ”religiøse reiser”. Han fortalte også noe av  det han har tatt opp i boken ”Ørkenvind” - om ørkenfedrene og –mødrene.

Per Kvistad Uddu, ansvarlig for prosjektet Pilegrimsmålet under Kultur- og kirkedepartementet slapp ut en del informasjon om de forslagene som han nå har gitt departementet. Hans rapport har tittelen På livets vei, og han forslår en storsatsning som virkelig kommer til å merkes, hvis den blir gjennomført: Åtte pilegrimssentra i tillegg til hovedsenteret i Nidaros, en kraftig oppgradering av pilegrimsveiene, herberger og annen infrastruktur, flere guidebøker og en pilegrimsprest knyttet til hvert pilegrimssenter, er noe av det han foreslår. Rapporten legges frem for statsråden 11 februar kl 12, og vi regner med å formidle den i sin helhet på vår nettside. Deretter er det seks ukers høringsfrist, og Per Uddu ønsker en bred og grundig diskusjon i alle pilegrimsfora om denne rapporten.
 
Senere på dagen fikk vi en runde med informasjon fra de nordiske landene: Bent Jul fra de danske Santiago-pilgrimmer, Hans Erik Lindstrøm fra Vadstena , Ulf Krantz om St Olavsveien, Ole D Hagesæther om pilegrimsstedet Røldal og Jahn B Jahnsen om Valdresvandringen. Vi fikk høre om Roslagsvandring på Sveriges østkyst, pilegrimsdagene på Dovre, filosofi og pilegrimsvandring, og selvsagt også om årets langvandringer til Nidaros. Nidaros pilegrimsgård åpnes i mai, og ønsker alle pilegrimer velkommen. Vår nye pilegrimsprest i Nidaros, Berit Schelde Christensen, hadde en omfattende og grundig redegjørelse om sine drømmer og visjoner for tjenesten, knyttet opp mot seks satsningsområder 

Lørdagen ble avsluttet med en særegen og fin kulturkveld. Vi fikk pilegrimssanger og dikt ved Sven og Anne Kristin Aasmundtveit, sang av Alexandra og William Riggins og en flott pilegrimsberetning fortalt av Helga Samset med musikalsk bakteppe ved Åsmund Reistad. Hun tok oss med på en begivenhetsrik pilegrimsvandring til Nidaros i 2007, og flettet inn den merkelige gamle korsfarerhistorien om Raniero di Raniero som ville bringe et levende lys fra den hellige gravs kirke i Jerusalem hjem til Firenze. (Historien er en del av Selma Lagerlõfs Kristuslegender. En engelsk versjon av historien kan du laste ned her).

Søndag
Før gudstjenesten fikk vi et foredrag av Hans Erik Lindström om ett av de sju nøkkelordene for pilegrimer, nemlig ”delande”, som vi ikke har noe godt ord for på norsk. Tittelen var: For når jeg er svak, da er jeg sterk. Han understreket klart at det å dele med hverandre er helt nødvendig for alt godt liv, ikke minst for pilegrimer.

Så var det tid for takk og avskjed. Mange hadde deltatt i forberedelse og gjennomføring. Primusene for dette arrangementet, søskenparet Kari og Rolf Synnes ble takket av lederen for Pilegrimsfellesskapet St Jakob, Trond Muri. Og siden Trond og flere aktive i foreningen kommer fra Vestfold, var det naturlig å overrekke en Horten-sia. Morten Dahler fikk også sin takk. Som ansvarlig kjøkkensjef og alltid villig hjelper i alle sammenhenger har han for lengst fått tittelen ”pilegrimsengel”, noe han igjen viste at han lever opp til.

Etter gudstjenesten var det kirkekaffe, hvor pilegrimene fikk god anledning til å møte normale mennesker  

I løpet av de nærmeste dagene vil vi presentere noen av foredragene nærmere og vise mange bilder fra vårt nordiske pilegrimstreff.

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.