Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Kristuskransen
29.01.2009 14:08
Mange har lært seg til å bruke Kristuskransen som en hjelp til daglig bønn og meditasjon. Den passer spesielt godt for pilegrimer, og på det nordiske pilegrimstreffet vil vi arrangere en ”Vandring med Kristuskransen”

Etter at den svenske biskopen Martin Lönnebo ble pensjonist for en del år siden dro han på en båtreise til Hellas for å slappe av og nyte livet. Under en seilas blåste det opp til storm og den lille fiskebåten klarte å ta seg velberget til land. Dette viste seg å være en liten øy med 47 sjeler. Mens biskop Martin sitter der og fyser i et lite hotellrom begynner han å tegne. Det blir en rekke perler som han etter hvert setter sammen i en krans. Der på øya ønsker han seg hjelp til bønn og meditasjon i en ordløs stillhet. Slik blir Kristuskransen til, en krans med 18 perler i forskjellige farger og utforminger. 

I løpet av noen få år har Kristuskransen fått stor betydning for mange mennesker. Stadig flere menigheter, grupper og enkeltpersoner ser hvilken betydning denne enkle perlekransen kan ha for vårt åndelige liv, for bønn, konsentrasjon og meditasjon.

Man kan holde en perlekrans i hånden som en hvilken som helst annen gjenstand, uten at den betyr noe som helst. Men det er også mulig å legge en betydning inn i hver enkelt perle, og dermed gi perlene en personlighet, en historie å fortelle. Perlene blir en personlig kilde, en skatt som hjelper meg til en personlig samtale med Gud i mitt indre. Dette blir mine livsperler, som jeg kan ha kontakt med når som helst og hvor som helst. Denne perlekransen er så liten at den passer i en lomme eller liten veske, eller som armbånd. Og  Kristuskransen egner seg meget godt for pilegrimer!

Hva Martin Lönnebo selv skriver om Kristuskransen 
Biskop em Martin Lönnebo har skrevet flere bøker om bruken av Kristuskransen. Her kan vi  blant annet lese:  

Jeg har ofte hatt folk på besøk. Det spørsmålet som førte mennesker til meg, ble ikke alltid uttalt. Likevel var det smertelig klart: Hvordan finne fred? Det var innholdet i det uutalte. Jeg tenkte, med rette, at jeg manglet enkle, håndgripelige råd å gi. Derfor håper jeg nå av hele mitt hjerte at Kristuskransen for mange kan bli mer enn et halmstrå å gripe etter.

Det er min inderlige og daglige bønn. Jeg håper at vi sammen kan søke og finne mot og fred ved hjelp av disse enkle perlene. Kristen tro er en tro på mirakler, og på at det lille har stor betydning

Det finnes en fred tross alt. Den blir ikke vunnet ved å flykte fra det vanlige livet, men snarere i kampen og hengivenheten for det ekte livet. Kristuskransen vil lede deg langs den veien.

I vår moderne verden mister vi mer og mer følelsen av hva som er sentrum. Vi fristes til å tro at periferien er i midten, og at alle nyheter som presenteres og alle spørsmål som diskuteres i dag, er umistelige. Vi slynges mot overflaten, og blir mindre og mindre virkelige. Dette fører til uro, oppgitthet og tungsinn. Livet mister sitt liv. Sitt derfor rolig med din perlekrans. Der er du nær begivenhetens sentrum. Der finnes de livsviktige nyhetene. Kristuskransen kommer til å spørre deg hvor du kommer fra og hvor du har tenkt deg hen. Den kommer til å rope etter din neste. Den kommer til å lede deg inn mot sentrum og trene deg i å se hva som er av stor betydning, og se hva som veier mindre og er forgjengelig. Den kommer til å ta deg med på en indre reise, den livsviktige, strevsomme og livsbejaende reisen. Den indre pilegrimsreisen er den beste. Den er nemmelig en øvelse i å leve nær Gud. Og der Gud er, der er livets kilde, kilden som flommer over og omfatter alt. I den rommes økologi, økonomi, arbeid, jordbruk, familie, grubling, kunst, det som mislykkes, lyst og bønn.

Vi går nå inn i en tid der mennesker mer og mer oppfatter seg som pilegrimer på leting etter et indre liv. Kristuskransen er bundet med tanke på både den indre og den ytre pilegrimsvandringen. Den gir oss tid til ettertanke og viser oss en vei som ikke fortærer liv, men skaper balanse mellom det vi ønsker og det vi avstår fra.

Som bruker av Kristuskransen inviteres du ut på verdens lengste reise:
- Fra oppsplitting til helhet
- Fra periferi til sentrum
- Fra overflate til dyp
- Fra egoisme til universalisme
- Fra likegyldighet til kjærlighet
- Fra fravær til nærvær
- Fra uro til fred – midt i uroen

Det reisen koster er fattigdom i ånden, samt hunger og tørst etter rettferdighet
Det reisen koster er å gjøre det lille du kan
Selv om de fleste av oss er dårlige reisende, får vi være med, og ingen har rett til å se ned på oss. Kanskje er vår lengsel sterkere enn våre evner, og vår tvil større enn vår tro.
Gud ser vår lengsel, og ingenting kan skille oss fra Kristi kjærlighet, bokstavelig talt ingen ting.


Perlene i Kristuskransen

Det er 18 perler i kransen. 6 av disse er de avlange Taushetsperlene, som inviterer til kjærlighetsfull oppmerksomhet. De inviterer til stillhet og meditasjon. Her kan du puste inn hellig nærvær, godhet og fred, og du kan puste ut ondskap,  uro, bekymringer og oppgitthet.

 
Gudsperlen, den gylne perlen, er tegnet for Guds vesen og hans tilstedeværelse. Han som er mysteriet, bortenfor alt språk og alle tanker, men likevel kjenner oss i dypet av vårt hjerte.

Jegperlen er av perlemor og gir et bilde på meg, slik Gud ser meg. Min perle speiler lyset like visst som jeg er skapt i Guds bilde. Guds rike er skjult inne i meg, og min sanne identitet er skjult i troens mysterium.

Omvendelsesperlen er en stor, hvit perle. Den markerer livets begynnelse, vår nye fødsel og vår dåp. Vi minnes Marias lovsang og Jesu fødsel, den himmelske lovsangen. Jeg får lov å være barn hos Gud, som er både far og mor for oss alle.

Ørkenperlen er sandfarget. Dette er den åndelige prøvelsens perle. Ørkenen symboliserer treningens, besinnelsens og fristelsens tørre og hete sted. Men dette er også stedet hvor vi renses for slagg og alt urent, og vi begynner å kjenne oss selv.

Gledesperlen er blå og minner oss om de vakre blomstene på Saligprisningenes berg, fargen på himmelen og i vannspeilet på Gennesaretsjøen. Perlen symboliserer også den hellige likegyldighet, og minner oss på Jesu ord: ”Vær ikke bekymret”

Kjærlighetsperlen er naturligvis rød. Denne perlen minner om den kjærligheten som Gud har gitt meg i overflod. Det hele fokuseres om en klippe utenfor Jerusalem. Her plantes Livets tre, her renner kjærlighetens blod. Herfra lyder lovsangen.

Offerperlen er også rød. Jeg har tatt i mot det store mirakel, og er kalt til å bringe det videre. Kilden ved korset kaller oss til kjærlighetshandling, til viktige valg, til offer – med Åndens hjelp.

De tre Hemmelighetsperlene er av perlemor, dvs av samme stoff som Jegperlen. Jeg har mine personlige drømmer, håp, tro og lengsler. Bare Gud kjenner fullt ut hva som skjuler seg i mitt indre. I disse perlene ligger også mine mange bønner.

Nattens og dødens perle er sort. Den symboliserer opplevelsen av tomhet, tvil, angst og krise, av Guds fravær. Den som er trofast i bønn og i å søke Gud gjennom natten, vil få oppleve at morgenen gryr.     

Oppstandelsesperlen er stor og hvit. Den minner oss om påskemorgenen, og vår salige beskuelse av det store Underet. Alt er lyst og friskt. Det er livets seiersdag og Kristi tomme grav stråler i lys. Jeg ser en ny himmel og en ny jord.

Fordypning
Kristuskransen kan brukes til noen minutters meditasjon og bønn,  f eks ved at man tar for seg en eller to perler. Men den kan også være en kilde til grundig fordypning og studier i Guds ord og eget sinn. Det er skrevet mange bøker om Kristuskransen, og det finnes et stort utvalg av refleksjoner, salmer, bønner og skriftsteder knyttet til de enkelte perlene. Det finnes også egne opplegg for barn, ungdom, konfirmanter, bibelgrupper og pilegrimer.

Tunsberg bispedømme har nå en egen satsing på nettopp Kristuskransen. En kunstinstallasjon over Kristuskransen har lenge vært på vandring i bispedømmet, og står i disse dager i Mjøndalen kirke.

Du kan lese mer om Kristuskransen på nettstedet til I Mesterens lys
To beretninger om bruk av kransen kan du lese her og her.
Her finner du en nærmere beskrivelse av de enkelte perlene

Litteratur:
Martin Lönnebo: Kristuskransen, oversatt av Knut Grønvik,
Livets perler
Martin Lönnebo: Veven
Martin Lönnebo: Trøsteengelen, oversatt av Oskar Stein Bjørlykke,. Lydbok utgitt på KABB 2004
Martin Lönnebo: Bibelens perler, oversatt av Knut Grønvik,
Egon Askvik: Kristuskransen for konfirmanter
Egon Askvik:  Skatten og perlene
Brad Springer: Martin og Kristuskransen
Oskar Stein Bjørlykke: Perlekransen (for barn)

Alle disse bøkene er utgitt på Verbum forlag i tiden 2000-2008

Kristuskransen er hengt ved i boken Livets perler, og ellers er den å få kjøpt løst i bokhandlere som selger disse bøkene, f eks Bok og media og St Olavs bokhandel i Oslo og Sta Sunniva boklade i Bergen. Flere  av disse bøkene fås også kjøpt gjennom Den norske bokklubben og Bokkilden.no

Selvsagt krever dette offer, men den billige freden er ikke noe å ha. Den er ikke mer enn en tynn hinne over uro og angst.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.