Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Berits tanker
25.01.2009 23:52
Møter med den nye pilegrimspresten gir gode forventninger

Jeg har ved flere anledninger fått høre Berit pilegrimsprest når hun har lagt fram sine tanker for tjenesten som pilegrimsprest i Nidaros. Først ved Rådsmøte i Nidaros Pilegrimsgård 15.desember, så på medlemsmøte i Pilegrimsfellesskapet St. Olav, Nidaros 13.januar og til sist ved samværet i Pilegrimsgården etter innsettelsen i Nidarosdomen 18.januar.

(Bildet viser en glad pilegrimsprest etter innsettelsen 18 jan, her sammen med studentprest Einar Vegge)

Som hun selv sier, så er hun på en måte en fremmed –  en peregrino - som kommer hit til Nidaros. Hun kommer fra et annet land og hun forteller oss hvordan hun opplever møtet med Trondheim, Nidarosdomen og miljøet rundt den, Pilegrimsgården inkludert. Hun får meg til å se med nye øyne på det vi har her. Hun understreker at det er en levende menighet rundt Kristkirken, og hun ser for seg at den døgnåpne Vår Frue kirke også kan bli et godt sted for pilegrimene som kommer til Nidaros.

Jeg har helt siden åpningen av Nidaros Pilegrimsgården hatt store og gode forventninger til at det nå skal settes mer fokus på pilegrimsspiritualiteten. God merking og god infrastruktur langs pilegrimsveiene er, og har vært, et viktig og nødvendig fokusområde. Berit sier også at vi trenger dette, og at vi trenger kjentmennene langs veiene. Hun vil ut på flere vandringer for å gjøre seg mer kjent med veiene. Men hun setter også fokus på målet for vandringen, helligstedet Nidaros. Hun har innviet oss i noen av tankene hun har gjort seg om utviklingen av Nidaros Pilegrimsgård som pilegrimsmottak, et sted for gode samtaler og åndelig veiledning, og ikke minst, et utsendelsessted. Å reise hjem igjen er en viktig del av pilegrimsvandringen.

Siden åpningen av Pilegrimsgården har jeg i så mange sammenhenger møtt begrepet pilegrimsspiritualitet. Det skal arbeides videre med det. På medlemsmøtet vårt snakket Berit om pilegrimsspiritualitet som troen i praksis. Hun omtalte Olavsarven og hvordan den kan kobles til pilegrimsspiritualiteten. Pilegrimenes 7 nøkkelord passer bedre til Birgitta-tradisjonen, hevdet hun. Hvilke ord kan passe til norsk Olavsspiritualitet? Hun og hennes nære medarbeider, Siv Smedseng, hadde reflektert over hvilke ord den kan åpne opp for, og nevnte: Utholdenhet, kamp, mot til å leve, mot til å dø, hengivelse, tjeneste for andre, etterfølgelse, åpenhet mot andre tradisjoner og steder, håp, livsglede, livskraft, livsbejaelse.
Dette synes jeg var spennende tanker! Jeg har etter hvert blitt mer og mer opptatt av hva som egentlig ligger i begrepet Olavsarven, og syns at hennes vinkling ga gode innspill til videre refleksjon.

Jeg fylles av gode forventninger til det som skal skje framover. Vi i Pilegrimsfellesskapet St. Olav har nedfelt i våre vedtekter at vi skal arbeide for et godt samarbeid med pilegrimspresten i Nidaros. Vi ser fram til samarbeidet med vår nye pilegrimsprest!

Vigdis Vormdal – styreleder i Pilegrimsfellesskapet St. Olav, Nidaros
 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.