Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Den moderne pilegrimen
07.01.2009 00:05
Pilegrimsferd som masseturisme. Ekstrempilegrimer som er sugne på spennende, nye opplevelser - på adrenalinkick. Det er penger å tjene for smarte aktører. Vi er virkelig på vei inn i en ny tid!

Pilegrimsvandringer griper om seg, og mange ser et stort potensiale i å tilrettelegge for spennende opplevelser. Det mest ekstreme utslaget av dette det siste året ble presentert på en nordisk konferanse i Trondheim i november. Temaet var ”Samhandlingsstrategier for å styrke utvikling av nordiske byer”, og utspillet kom fra Sverige, nærmere bestemt organisasjonen Explore Sweden. De arbeider nå med prosjektet Artic Baltic, som er en videreføring av det svensk/norske Pilegrimsprosjektet St Olavs veg. Det dreier seg altså om pilegrimsveien fra Sundsvall til Trondheim, men nå tilbys pilegrimene en opplevelsespakke som ligger lysår unna den kjedelige, stille, langtrukne vandringen som mange av oss kjenner så godt.

Ifølge Explorer Swedens representant på konfe-ransen, Magnus Lindjord, skal det nå satses på ekstrem-pilegrimer. Dette er utendørssportens Formel 1, med fjellklatring, rafting, løping og sykling. Konkurranseaspektet står sentralt, og det legges opp til bred mediedekning og oppfølging på Internett. Lindjord mener at slike konkurranser vil bidra til å gjøre det mer attraktivt med pilegrimsvandringer.

Det foreligger ingen opplysninger om herr Lindjord fikk noen motforestillinger til sitt utspill under konferansen. Det er i alle fall klart at vi i Pilegrimsfellesskapet fortsatt har en viktig jobb å gjøre med å formidle andre verdier, ikke minst om pilegrimsvandring som en antimaterialistisk og antikommersiell virksomhet. Og hva den svenske organisasjonen mener om det hellige mål og den indre og ytre vandringen kan vi jo bare gjette oss til.

Uddu og massepilegrimsturismen
Under konferansen var det også andre pilegrimsinnslag. Ett av dem  ble fremført av Per Kvistad Uddu, leder for prosjektet Pilegrimsmotivet, som nå har avlevert sin rapport til Kultur- og kirkedepartementet. Uddu ble presentert som en meget aktiv pilegrimsvandrer, og han understreket atter en gang at pilegrimsvandring ikke behøver å være en form for ”religiøs turisme”, og han ser for seg en utvikling mot masseturisme. Selv om han i sitt foredrag avslørte sterkt sviktende teologiske kunnskaper når han refererte til det han kalte Bibelens ”sju dødssynder”, fikk han i hvert fall presentert de sju nøkkelordene for pilegrimer: langsomhet, frihet, enkelhet, bekymringsløshet,  stillhet, delaktighet og åndelighet.
Det skal i alle fall bli meget interessant å se hva han foreslår for den videre pilegrimsvirksomheten i vårt land når rapporten fra prosjektgruppen offentliggjøres om kort tid.  

Berit Lånkes hellige vann
Allerede før hun rakk å tiltre stillingen som leder av Nidaros pilegrimsgård kom Berit Lånke med et ganske spesielt utspill rett før jul. Hun vil tappe vann på flasker fra Hadrians kilde, og selge dette til pilegrimer.
Vi vet ikke om hun selv tror at dette vannet har undergjørende virkning, men mistenker sterkt at dette er et rent kommersielt utspill. Vi som har besøkt hellige steder i andre land som pilegrimer eller turister kjenner godt til dette. Det er alltid noen som ser en mulighet til å tjene penger på nesten hva som helst. Det var kanskje for optimistisk å tro at vår egen, fantastiske pilegrimsgård skulle kjøre klar av dette.

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.