Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. juli 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Sommerinfo:

Lang sommerferie for nettsiden

Pilegrimskontoret er stengt i juliFelles vandring i Portugal uke 41Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Velkommen til pilegrimsvandring i Spania 2009
10.12.2008 00:12
I 2009 har Bente Berg og Gunnar Hokstad gleden av å invitere til to forskjellige alternativer til pilegrimsvandring i Spania.

<>

Den ene er en tradisjonell pilegrimsvandring gjennom det vakre Galicia, nordvest i Spania, der vi følger Camino Frances inn til Santiago de Compostela.

Den andre er ny av året, der vi følger en del av Camino Norte gjennom Asturias, et annet vakkert fylke på Spanias nordkyst.


Galicia

Vandringene i Galicia vil foregå i slutten av april, der vi får med oss våren og tidligsommeren, og i slutten av oktober, som også er en flott tid å gå i. Temperaturen er god, og vi forlenger sommeren/høsten med denne vandringen. De aktuelle tidspunkt er 18 – 28/4 og 24/10 – 3/11-09.

Vi starter i landsbyen O’Cebreiro, hvor Mariakirken har en historie som skriver seg tilbake til 800-tallet. Derfra vandrer vi ned fra fjellene, gjennom Galicia og inn til Jakobskatedralen i Santiago.
Vandringene kvalifiserer til Compostelaen, et diplom som bekrefter at vi har gjennomført pilegrimsvandringen. Underveis overnatter vi på private herberger og små private pensjonater og
hoteller. Pilegrimsmessen i Santiago er for mange pilegrimer selve høydepunktet på vandringen. Kanskje får vi oppleve det store røkelseskaret når det svinger opp under hvelvingen i katedralen.


Asturias

Vandringen gjennom Asturias har vi kalt „En pilegrimsreise tilbake til våre røtter“. Det Spania vi kjenner hadde sin „fødsel“ i Asturias, da kong Pelayo 1. i år 718 startet gjenerobringen av landet. Ved konkret hjelp av jomfru Maria seiret han over maurerne i et slag i Covadonga. Dette stedet er blitt et pilegrimsmål, og Marias helgendag den 8. september feires hvert år. Målet for vår pilegrimsreise er å komme til Covadonga og delta i feiringen.

Camino Norte går gjennom Asturias, og vi skal følge denne fra Ribadesella til Valdedios, før vi vandrer opp til Covadonga. Vi overnatter på gode hoteller, og en natt i et kloster. Underveis skal vi oppsøke dinosaurenes fotspor i klippene ved havet, besøke dinosaurmuseet, se fantastiske hulemalerier flere kilometer inne i berget, besøke kirker fra tidlig 900-tall – som står på UNESCOs verdensarvliste, og få et innblikk i sider- og osteproduksjon, og landsens liv i fortid og nåtid. Likeså skal vi en tur opp i de fantastiske fjellene Picos de Europa.

En pilegrimsreise tilbake til våre røtter vil i tillegg til å være en pilegrimsvandring fokusere på Asturias kultur, gastronomi og historie. Tidspunkt for denne vandringen er 31/8 – 10/9-09.

I fjor høst gjennomførte vi en fantastisk tur i Asturias, og vil gjerne dele dette storslagne området med flere! Se bilder og blogg på www.nrk.no/trondelag/torget. Emneord: pilegrim. Eller se vår egen nettside her.


Å være pilegrim i Spania

På Caminoen bærer vi vår egen sekk. Den bør derfor være så lett som mulig. Det er viktig at man bare tar med det helt nødvendige; alt vi ikke har bruk for vil gjøre sekken for tung. To sett tøy er nok, da vandringstøyet kan skylles opp på kveldens overnattingssted. Sekken bør ikke veie mer enn 10 kilo, og det er fullt mulig å komme ned i 6 - 7 kilo. Du vil få en veiledende pakkeliste etter påmelding.

Gode og inngåtte sko/støvler er helt avgjørende for en
vellykket pilegrimsvandring. Distansene vi skal vandre er overkommelige, men vi anbefaler absolutt noen trengingsturer på forhånd for å herde føttene, og dermed lette vandringen.

På Caminoen vil du møte mange forskjellige pilegrimer fra Europa, Amerika, Australia og Asia. Fellesnevneren i dette miljøet er at vi søker enkelhet og gjensidig omsorg. Alle hjelper hverandre frem mot målet.


Det åndelige liv underveis

Å være pilegrim er å bryte opp fra hverdagen. Vandringen er i seg selv en slags retreat, der man kan slippe fri fra hverdagens krav og plikter, og ha mulighet til å søke noe utenfor seg selv. Denne gangen gjør vi det i fellesskap. Vi starter dagen med et ”ord for dagen”, og samles til refleksjon og samtale underveis. På kvelden kan de som ønsker det delta i messe i den lokale kirken, der dette er mulig.


Økonomi

Reiseutgifter pr deltaker i Galicia blir kr. 12.400.
Reiseutgifter pr deltager i Asturias blir kr. 16.400.

Det kreves minimum 6 deltagere på begge vandringer, for å kunne gjennomføre dem til disse prisene. I tillegg kommer hver enkelt deltagers utgifter til reise/avbestillingsforsikring, og mat underveis. Vi tar forbehold om evt. prisjusteringer hos overnattingssteder og fly-/busselskaper.


Påmelding

For Galicia: Bindende påmelding for aprilvandring er lørdag 7 feb.09, med innbetaling av depositum kr. 5.000,- senest lørdag 21 feb. For oktobervandring lørdag 1 aug, med depositum senest 15 aug.

For Asturias: På grunn av høysesong i ferieavvikling på kontinentet i denne perioden må vi ha bindende påmelding forholdsvis tidlig, for å kunne reservere og deponere på overnattingssteder. Bindende påmelding blir derfor søndag 1 mars 09, med innbetaling av depositum kr 7.500 senest lørdag 7 mars.

Etterpåmelding er selvfølgelig mulig, men med risiko for fullbooking eller prisøkning.

Påmelding skjer til:
Bente Berg, e-post bergbente@hotmail.com, eller mobil 97 65 04 95 (fortrinnsvis som SMS).


Hellig År

I 2010 feires det Hellig År i Santiago. Vi planlegger en pilegrimsvandring der vi kommer inn til Santiago til Jakobsdagen 25. juli. „Hele verden“ og „halve universet“ skal inn til katedralen den dagen, og det er stort press på overnattingsstedene i denne perioden. Det må bestilles rom et år i forveien, og vi må derfor ha påmelding til denne vandringen i løpet av våren 2009. Interesserte bes kontakte oss så snart som mulig for mere informasjon.


Spørsmål?

Vi kan også arrangere vandringer til andre tidspunkt, langs andre strekninger, og evt. med kortere dagsetapper, for de som ønsker dette.

Har du spørsmål vedrørende vandringene som du ikke fikk svar på her? Ta kontakt med en av oss.
Bente Berg, e-post bergbente@hotmail.com, eller mobil 97 65 04 95 (fortrinnsvis som SMS), eller
Gunnar Hokstad, e-post gar-hoks@online.no, eller mobil 91 36 31 64 (fortrinnsvis som SMS).

Pax et bonum!

Vandregruppen ”Gå deg frisk og glad!”


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.