Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Blir vi gladere av finanskrisen?
20.10.2008 22:48
Finanskrisen kan føre oss over i en postmateriell tilstand hvor tingene ikke lenger er det viktigste. Det langsomme liv, naturopplevelsene, de gode møtene, samtalene blir viktigere. Vi blir lykkeligere og kjærligheten får nye kår.

Finanskrisen vil gjøre oss gladere

Av Gry Orfei Solbraa, omreisende filosofisk praktiker

Sakset fra Aftenpostens debattside 18 okt 08

Er finanskrisen bra? Ja, for oss i Vesten, fordi:

1. Vi blir fattigere.

2. Med mindre kjøpekraft må vi prioritere og vurdere annerledes.

3. Det fører oss over i en postmateriell periode. Det store flertallet kommer til å forstå at det ikke er tingene rundt oss, størrelsen på hus, bil og båt eller merker, farger og sammensetningen på klær, som gir mening i livet.

4. Mindre materielle goder fører til mindre velbehag. Vi må lide mer. Lidelsen har rykket nærmere oss med det som skjer på Island. Livet merkes, det gjør vondt.

5. All velstanden har gjort oss numne, følelseskalde og kyniske. Smerte er den eneste måten å vekke til live følelseslivet på. I første omgang kommer dette i form av tomhet. Vi har ikke lenger råd til å fylle livene våre til randen med opplevelser og action.

6. Livet går saktere.

7. Først kommer tomheten, så kommer depresjonen, så kommer kreativiteten. Mange er allerede blitt kreative. Vi gleder oss til nedturen. Vi må begynne å fylle livene våre med andre ting enn det som koster penger.

8. Menneskelige og åndelige verdier forsterkes. Vi oppdager nye kilder til gleder. Når vi ikke lenger har råd til å dra på dyre utenlandsferier, finner vi gleden i å dra på fisketur i Nordmarka. Naturens verdier blir tydeligere for oss.

9. Vi blir mer bevisst energiene rundt oss. Vi blir mer oppmerksom på energien og gleden man kan få ut av menneskelige møter.

10. Vi vil bli bedre menneskekjennere.

11. Vi vil bli mer bevisste på sammentreff.

12. Vi blir mer takknemlige over det vi faktisk har. Tenk hvis Ola nordmann igjen kunne føle takknemlighet over dagens måltid!

13. Vi blir mer eksistensielle. Vi tvinges til å leve her og nå, forholde oss til nåtiden. Det er bare bra at vi ikke kan planlegge livene våre, feriene og aksjekursene ti år frem i tid.

14. Vi vil komme til å bruke større deler av vår hjerne, og spesielt høyre hjernehalvdel får nå bedre kår. Vi får bedre balanse mellom hjernehalvdelene.

15. Vi kommer til å få bedre dømmekraft. Vi vil bli flinkere til å forstå hva som er godt for oss og hva som ikke er godt, helhetlig sett.

16. Kjærligheten vil få bedre kår. Vi vil ikke lenger så lett la oss blende av ytre glans, men vi vil kjenne igjen ekte og varm kjærlighet når den kommer. Vi vil ikke prøve å tilkjempe oss kjærlighet på falskt grunnlag, for å oppnå et eksternt gode.

17. Vi vil bli bedre kjent med oss selv! Gjennom angst, smerte og lidelse, må vi gå i oss selv, og vi blir mer kjent med eget følelsesliv.

18. Med finanskrisen vil vi bli tvunget til å skifte vaner. Å skifte vaner er den eneste måten vi kan forandre og utvikle oss på. Det er uhyre vanskelig å skifte vaner hvis ikke noe eksternt tvinger oss til det, ergo er finanskrisen bra!

19. Våre barn vil få mer tilstedeværende foreldre. Foreldre som deler sorger og gleder med sine barn og som overfører ekte kjærlighet. Vi får mindre substituttkjærlighet i form av ting og tang.

20. Det blir mer tid for gode samtaler om livet.

21. Vi blir lykkeligere. For første gang siden 70-tallet vil lykkekurven stige igjen etter noen år med smerte. Vi vil også bli friskere og sunnere.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.