Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Gutta på tur
26.07.2008 08:18
Mange opplever at gode venner finner på meget sprelske, og iblant ubehagelige saker til ære for brud eller brudgom. Noen pilegrimer gjør det på sin utspekulerte måte. I dag gifter pilegrimen Håvard seg i Bragernes kirke.

Håvard skal snart gifte seg, og en lørdag for noen uker siden ble han lempet inn i en minibuss med bind  for øynene og kjørt til et hemmelig sted. Kameratflokken hadde planlagt ”fryktlige ting” med offeret. En ukjent mannstemme i bussen kunne fortelle hvordan han hadde håndtert tidligere torpedo og pengeinnkrever Espen Lie og andre kriminelle. Etter mye kjøring ble Håvard geleidet inn i bygning, og bindet fjernet. Hvor var han nå?, jo i en kirke.

Naturligvis hadde han havnet i mine klør, og evenementet var ganske harmløst, han var blitt påspandert en ”pilegrimstur” fra Gamle Skoger kirke til Bragernes kirke der han skulle gifte seg i dag, 26 juli. Gamle Skoger kirke, som er viet til Hellig Olav, var et fint startsted. På galleriet  er apostelen Jakob fremstilt som pilegrim, og det finnes en gammel helligkilde under kirken. Den urgamle allfarveien  passerer utenfor kirken. Et forseggjort treskilt utenfor viser ”Pilegrimsveien til Nidaros”.
 
Vi var en liten flokk  med venner som tok vandrestaven fatt. Sola skinte og vinen klunket i sekken. Ett og annet plastskilt ble montert på stolpene, slik at de som kom etter oss fant frem bedre.

Turen gikk om Nye Skoger kirke og inn i skogen forbi Hagan, opp bratte Risdalsåsen til Hellashytta. Her vanket det godt drikke og brødmat. Det ble snakket mye om pilegrimene, om nye og gamle pilegrimsveier hjemme og ute. Noen forseggjorte treskilt påskrevet ”pilegrimsveien” lyste opp langs vår rute. Videre fortsatte flokken til Kølabånn, ned mot byen, forbi ærverdige Austad. Nede i byen tok vi inn på kirkegården til Strømsø kirke fra 1667. Vi tittet litt på de gamle gravene, men ble snart invitert til å besøke krypten av en hyggelig kirketjener. Her nede under kirken har man restaurert flere gravkammer og kistene til  bl.a. stattholder Daniel Knoff og Wilhelm Mechlenburg, som finansierte kirken.

Vandringen fortsatte forbi det travle torvet med Hallvardsstatuen, til Bragernes kirke. Det var gjort en avtale om å slippe inn i kirken. En kirketjener ventet på oss, men slapp oss ikke inn uten videre, han ledet nærmest et tredjerangs forhør, ganske så utfordrende. Dette tok vi ganske humoristisk, kirketjeneren oppførte seg som om kirken var hans personlige eiendom, og det var visst ikke bare ”å komme her å komme her”. Nå ja, etter litt frem og tilbake, ble vi ”godkjent” og sluppet inn.

Opplevelsen er for øvrig ikke uvanlig, jeg har av og til støtt på kirketjenere som er lite publikumsvennlige, enda det er gjort avtaler om å slippe inn i kirken. Men enden på visen var at vi ble gode busser. Jeg tok meg av omvisningen, og kirketjeneren fikk høre noe nytt han også. I Bragernes kirke er det mange fine glassmalerier, både av Jakob den yngre og Jakob den eldre. Sistnevnte er fremstilt med tre kamskjell. Vesle Sunniva, ei søt jente, entret kirken sammen med moren, og dermed ble det snakket mye om St. Sunniva, om St Hallvard og St. Olav.  Bragernes kirke har ellers en døpefont formet som kamskjell.
Vi nærmet oss slutten på turen, og hvilte slitne og fornøyde på plenen utenfor kirken.
 
E.L


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.