"Rid i fred og tjen Herren med glede" var rektors hilsen til Hanne Maria når hun startet sin ferd fra Menighetsfakultet i formiddag. Nå satser hun på vennlige mennesker og gjestfrihet på vei nordover - og på åpne kirker som kan ta imot henne! Ut fra den erfaringer som andre pilegrimer på vei til Nidaros har høstet, er det langt mellom de åpne kirkene i vårt land. Men det er lov å håpe og å tro! Eivind Luthen har skrevet en betraktning om ridende pilegrimer: Når Hanne Maria Pedersen-Eriksen setter seg på hesten og rider fra Oslo til Nidaros fredag 6 juni skriver hun pilegrimshistorie. Det skal bli spennende å følge henne oppover. Vi tror det vil gå bra, men spinkle bruer og høye gjerder vil nok skape problemer.
Verdens mest omtalte pilegrimsfølge kom også ridende, jeg tenker på Chaucers Canterbury farere fra omkring 1390. Denne flokken hører riktignok til i en diktet verden. Det er ikke mange pilegrimer vi vet som har kommet til Trondheim på hesteryggen, men sagaen forteller at Erik II Magnusson (1268 -1299) og hans bror hertug Håkon brukte hester da de la ut på pilegrimsferd fra Oslo til Nidaros i året 1289. Også hellige Birgitta kom antagelig ridende omkring 1340, og muligens dronning Margrete i 1378. Vår litterære pilegrim Kristin Lavransdatter tok derimot beina fatt, antagelig rundt 1321. Vi må gjøre et sprang helt til 1997 før vi støter på en kvinnelig pilegrim fra virkelighetens verden, det var spanske Gema Aguera som brukte apostlenes hester i 1997, hun fortsatte videre til Nordkapp. Noen av vår kvinnelige biskoper har også gått ruten, riktignok kun deler av den. Biskop emeritus Rosemari Køhn hører til den som har profilert seg mest som pilegrim, hun besøkte både Nidaros og Santiago de Compostela.
Det skal også nevnes at svenske ungdommer har kommet ridende til Trondheim, det skjedde i 2003. De hadde en hard tur med ulykker og klaget på dårlig merking og få herberger. Forhåpentligvis er dette nå historie.
Hanne Maria Pedersen-Eriksen er ikke den eneste som er på vei til Olavs by. Allerede i påsken hadde Pilegrimskontoret besøk av en spansk pilegrim. Han klarte seg godt nordover, men slet med snø og kulde. Enkelte pilegrimsverter stilte dessverre ikke opp da han trengte nattlosji. Lørdag legger to australske damer i vei fra Hamar. De satser mye på å telte. De norske overnattingsprisene virker skremmende på våre utenlandske venner. Men damene, som gjennomførte caminoen ifjor, er fulle av forventning .
|