Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
16. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Teologistudenten Hanne Maria underveis til Nidaros
06.06.2008 19:38
Hanne Maria Pedersen-Eriksens start på sin ridende pilegrimferd ble vist på Dagsrevyen i kveld. Hun har 150 kr i lomma og håper at det holder for en måneds "vandring".

"Rid i fred og tjen Herren med glede" var rektors hilsen til Hanne Maria når hun startet sin ferd fra Menighetsfakultet i formiddag. Nå satser hun på vennlige mennesker og gjestfrihet på vei nordover - og på åpne kirker som kan ta imot henne! Ut fra den erfaringer som andre pilegrimer på vei til Nidaros har høstet, er det langt mellom de åpne kirkene i vårt land. Men det er lov å håpe og å tro!

Eivind Luthen har skrevet en betraktning om ridende pilegrimer:

Når Hanne Maria Pedersen-Eriksen setter seg på hesten og rider fra Oslo til Nidaros fredag 6 juni skriver hun pilegrimshistorie. Det skal bli spennende å følge henne oppover. Vi tror det vil gå bra, men spinkle bruer og høye gjerder vil nok skape problemer.

Verdens mest omtalte pilegrimsfølge kom også ridende, jeg tenker på Chaucers Canterbury farere fra omkring 1390. Denne flokken hører riktignok til i en diktet verden. Det er ikke mange pilegrimer vi vet som har kommet til Trondheim på hesteryggen, men sagaen forteller at Erik II Magnusson (1268 -1299) og hans bror hertug Håkon brukte hester da de la ut på pilegrimsferd fra Oslo til Nidaros i året 1289. Også  hellige Birgitta kom antagelig ridende omkring 1340, og muligens dronning Margrete i 1378. Vår litterære pilegrim Kristin Lavransdatter tok derimot beina fatt, antagelig rundt 1321. Vi må gjøre et sprang helt til 1997 før vi støter på en kvinnelig pilegrim fra virkelighetens verden, det var spanske Gema Aguera som brukte apostlenes hester  i 1997, hun fortsatte videre til Nordkapp.  Noen av vår kvinnelige biskoper har også gått ruten, riktignok kun deler av den. Biskop emeritus Rosemari Køhn hører til den som har profilert seg mest som pilegrim, hun besøkte både Nidaros og Santiago de Compostela.

Det skal også nevnes at svenske ungdommer har kommet ridende til Trondheim, det skjedde i 2003. De  hadde en hard tur med ulykker og klaget på dårlig merking og få herberger. Forhåpentligvis er dette nå historie.

Hanne Maria Pedersen-Eriksen er ikke den eneste som er på vei til Olavs by. Allerede i påsken hadde Pilegrimskontoret besøk av en spansk pilegrim. Han klarte seg godt nordover, men slet med snø og kulde. Enkelte pilegrimsverter stilte dessverre ikke opp da han trengte  nattlosji. Lørdag legger to australske damer i vei fra Hamar. De satser mye på å telte. De norske overnattingsprisene virker skremmende på våre utenlandske venner. Men damene, som gjennomførte caminoen ifjor, er fulle av forventning .


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.