Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
14. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsaften med filmpremiere
02.06.2008 23:14
Lørdag, 28. juni blir det pilegrimsaften med dokumentarfilm og forfatterbesøk i Litteraturhuset i Oslo. Kvelden er først og fremst viet den flotte pilegrimsvandringen til Santiago de Compostela, hvor det blir anledning til å møte både erfarne og fremtidige pilegrimer fra inn og utland.

Klokka 18.30 denne kvelden blir det verdenspremiere på en 50 minutters lang dokumentarfilm om Caminoen, laget av den unge filmskaperen Sturla Pilskog (27). Sammen med venninnen Mari Bjørnstad gikk han fra St. Jean Pied de Port til Santiago de Compostela våren 2007. Filmen forsøker å belyse vår tids pilegrimer og deres forskjellige motiver for å gå dagens populære pilegrimsvei.

Der ofte tidligere filmer har hatt fokus på selve veien og berømte personers tilknytning til den, vil denne filmen handle først og fremst om de forskjellige ”vanlige” menneskene som i dag konstituerer mye av pilegrimsopplevelsen. Med videokamera og annet filmutstyr i sekken (nesten 25 kg!) går Sturla hele den franske ruten selv, for å finne ut hva det er som trekker så mange forskjellige mennesker til Caminoen. På veien får han muligheten til å følge noen pilegrimer på nært hold, og to måneder etter vandringen reiser han for å besøke dem i deres egen hjemby.

Hva er det de mange hundre kilometerne gjør med den vandrende? Er det så fantastisk som folk sier? Og, ikke minst, hva betyr vandringen for dem i ettertid når de er tilbake i hverdagen?

”Men det blir også selvsagt mange flotte smakebiter fra veien”, lover Sturla. Resultatet har blitt en flott og tankevekkende film, med musikk laget av Micha Rabuske fra Tyskland, som selv har gått pilegrimsveien.

 ”Å kunne samarbeide med mennesker som selv har opplevd Caminon, har vært svært viktig for meg, da det er de som virkelig har en forståelse av hva turen dreier seg om”, kommenterer Sturla. ”Dessuten gjenspeiler jo dette litt av hva Caminoen handler om; nemlig at pilegrimene er ivrige etter å hjelpe hverandre, altså en slags vennskapens vei.”

Her er Sturla sammen med Heinz, en av pilegrimene i filmen

Sturla Pilskog er utdannet innenfor sosialantropologi og medieproduksjon, og har fra før vært med å laget en dokumentarfilm om en svensk kunstner som prøver å redde hjembygden sin fra fraflytting, samt vært medaktør i en NRK-sendt dokumentar om flaggermus, laget av broren Are Pilskog.

Både filmskaper og flere av de medvirkende pilegrimer vil være tilstede denne kvelden, blant annet for å kunne svare på spørsmål etter visningen. 

Men det blir ikke bare filmvisning. Guy Thatcher, fra Canada, tar hele turen over Atlanteren for å fortelle om sin bok, A Journey of Days, en samling av minner og gode øyeblikk fra Caminoen. Før Guy kom frem, kolliderte flyet hans med en cateringsvogn, av alle ting, og flyselskapet klarte dermed å rote bort bagasjen hans. Han startet dermed å gå alene, uten bagasje. Også Guy gikk turen i april-mai 2007. Signerte utgaver vil være tilgjengelig denne kvelden.

Dette er således den perfekte anledningen til å få møte både erfarne og fremtidige pilegrimer fra inn og utland, og  den spanske ambassades turistavdeling vil dele ut informasjon om pilegrimsveien. Dernest er alle velkomne til å være med på premierefesten sammen med filmskaper, forfatter og andre medpilegrimer! Kom og del dine minner, eventuelt fremtidige drømmer, oppfordrer Sturla Pilskog. I tillegg blir det en liten ”pilegrimsquiz” med premier.

Mari Bjørnstad og Sturla Pilskog, som står bak arrangementet i samarbeid med Litteraturhuset og den spanske ambassade,  ønsker at det skal bli en festkveld med en matbit og noe å drikke etter filmvisningen. I den anledning har de valgt å ta en inngangsbillett på kr 70,- for å få det hele til å gå opp økonomisk. Billett kan kjøpes på www.caminosantiago.no, hvor en også vil kunne finne mer informasjon om kvelden.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.