Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Osebergskipet og veien til Santiago
29.05.2008 21:49
Mitt forhold til Osebergskipet bærer en smule preg av det berømte utsagnet: "En sommerfugl slår med vingene over Peking og skaper derved storm over New York fire uker senere".

Kort forklart: En mengde tilsynelatende tilfeldige hendelser ender opp som en logisk fortelling.

Jeg er interessert i tradisjonsfartøyer og deltok i sjøsettingen av "Dronninga", den første replikaen av Osebergskipet. Det fant sted i 1987. Dessverre sank Dronninga noen år senere i Middelhavet. Men historien slutter naturligvis ikke med det. Tjue år senere traff jeg Unni, en hyggelig dame fra Slagen. Hun fortalte bl.a. at bestefaren hadde vært med å grave ut Osebergskipet. Hva hennes bestefar hadde av tanker om utgravningen vites ikke, han ble aldri intervjuet, og han skrev aldri noe om dette. Mest sannsynlig var han en alminnelig fyr som ikke så rekkevidden av hva han hadde vært med på, nemlig at det tusen år gamle skipet ville fascinere forskere og mennesker i generasjoner.

Nå var ikke Unni spesielt opptatt av hva bestefaren hadde vært med på, hennes interesser var mer rettet mot veving, hun har bl.a. egen vevstol. Hun var også en habil seiler og har ført sin skute på kryss og tvers i mange farvann.

Her så naturligvis jeg flere horisonter. At Osebergskipet fungerte som gravskip for en mektig seidekvinne er gammelt nytt. I Osebergskipet ble det bl. a. funnet rester av figurativ billedvev. Motivene viser trolig religiøse prosesjoner som består av kvinner, vogner trukket av hester, o.a. Unni har god peiling på disse gamle veveteknikkene, og kunne fortelle meg mye jeg ikke visste. At både hun og jeg hadde slekt som ligger begravet på Gamle Slagen kirke hører med til denne vesle fortellingen, at Unni bor nær Borrehaugene er ikke oppsiktsvekkende.

Men snart lot jeg "sommerfuglteori" være sommerteori, og "beordret" Unni elskverdigst å være tilstede da eiketrærne ble hogd ned i Lystlunden. Som kjent skal disse trærne bli til bordganger på den nye planlagte replikaen av Osebergskipet. Unni fortalte at det var en mektig opplevelse å se de gamle kjempene falle i bakken. Mon tro hva bestefaren hadde tenkt hvis han hadde vært tilstede der og da.

Avslutningsvis trekker jeg frem "Dronninga" nok en gang. Jeg glemte å fortelle at skipet også havarerte på selve jomfruturen, og ble slept tilbake til verftet Jakobsgarden på Bjørkedal. Jakobsgarden er et interessant navn. Jakob er Santiago på spansk. Jeg besøkte Santiago de Compostela i 1979. Kom hit på egen kjøl og ankret opp i La Coruna. Senere skrev jeg en større artikkel om pilegrimenes seilas til Trondheim, det ble til en bok om pilegrimsveiene. Det resulterte bl. a. i at man revitaliserte disse gamle veiene mot Trondheim. I skrivende stund har man merket mer enn 2000 km.

I 2003 hadde jeg ansvaret for en utstilling på Midgard som ble åpnet av den spanske ambassadør Eduardo Garrigues. Utstillingen handlet bl.a. om pilegrimsveiene til Santiago. Jeg fortalte ambassadøren om vikingene som herjet på spanskekysten på 800-tallet. Som kjent lå apostelen Jakobs grav først i Padron, men de kostbare relikviene ble flyttet lengre inn i landet av frykt for sjørøverne. Det nye stedet inne i landet ble etter hvert til Santiago de Compostela. Vi kan altså takke våre vikingeforfedre for at Santiago ble grunnlagt. Kanskje noen av disse vikingene ble gravlagt i haugene på Borre, forklarte jeg ambassadøren.

Unni og jeg skal besøke Vikingskipsmuseet i Oslo, og senere i år reiser vi på nytt ned til Nord-Spania for å gå pilegrimsveien, det har vi gjort noen ganger. Kanskje vi en dag også får lov til å være mannskap på vikingskipet som nå skal bygges i Tønsberg, kanskje være med å seile det helt til Spania! Glemte jeg å fortelle at vikingskipet bygges utenfor Oseberg kulturhus, noen hundre meter fra pilegrimsstatuen i Tønsberg?

Eivind Luthen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.