Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Farlige krefter truer pilegrimsveien.
27.04.2008 23:31
Vårt Lands fokus på pilegrimsvandring fortsetter med et innlegg av Eivind Luthen.

Jeg besøkte Santiago de Compostela første gang i 1979, og fikk oppleve pilegrimenes møte med katedralen. Veien var dårlig merket, herbergene var få og pilegrimstradisjonen lite dokumentert. Men pilegrimene var glade, de hadde gått i mange uker, og det var noe magisk ved dem. Jeg fikk høre om presten Elias Valiña Sampedro som var en ildsjel med å revitalisere pilegrimsveien.

Noen år senere tok jeg selv vandrestaven fatt. Jeg opplevde vennlighet på min ferd, alle smilte og ønsket meg god tur videre. Kirkene var ofte åpne, her kunne jeg ta pause. Herbergene var enkle men senga var god. Jeg kjente at dagene på veien gjorde meg godt, jeg ble roligere til sinns. Sansene ble skjerpet, jeg tenkte ikke så mye, var opptatt av å være tilstede her og nå. Etter fire uker nådde jeg målet, og ble tatt pent i mot på Pilegrimskontoret, fikk mitt diplom og entret katedralen. Inngangen var smykket med  smilende musikanter hugget i stein, de stemte sine instrumenter, klar til å feire Vår Herres gjenkomst. I pilegrimsmessen ble jeg nevnt, ikke ved navn men ved nasjonalitet. Jeg kjente meg glad.
Vi var ikke mer enn to nordmenn som gikk til Santiago det året.

I 2008 vil omlag tusen nordmenn få sitt pilegrimspass utstedt på Pilegrimskontoret i Oslo, alle skal de til Santiago, og de reiser med forventning. Mange vender tilbake, år etter år.

Jeg har også gått noen ganger til Trondheim. Det har vært en rik opplevelse. Naturen byr på kontinuerlig sceneskifte, jeg går i andre landskaper enn turistbrosjyrenes. Går jeg feil tar jeg ikke det så tungt, jeg finner tilbake igjen. Da legger jeg ut merker for å lette veien for dem som kommer etter meg. Langs ruten er det etablert rimelige herberger og vertskapet  er gode folk. Er jeg heldig står kirkedøra åpen. Pilegrimsveien er en opplevelse uten kjøpepress, uten "støy", en stille klangbunn i et stresset samfunn.

Jeg har brukt mange uker nordover. Men gleder meg alltid til å komme frem, møte pilegrimspresten, prate fortrolig om vandringen, om livet. Er takknemlighet over å bli møtt som den jeg er. Sårbar, men stolt over å ha mestret 700 km med dårlig stier, oppoverbakker, omveier,  ensomhet og mørke tanker.

Pilegrimsveien til Trondheim har eksistert i 11 år, men få har gått den. Og få forstår hvilken åndelig skatt den er. Men mange trenger denne veien, de trenger den i et travelt liv, de trenger den for å reparere sjelen. Men ikke alle trenger pilegrimsveien, neppe turistene, ikke de kjekke entreprenørene, ikke folkeforførerne. De har nok av andre arenaer der pengene er lett-tjente og menneskene mer lydhøre.

Nå er jeg blitt redd for trønderpolitikere som kun vil tjene penger på pilegrimsveien, andre snakker om "vekst" og det ”utvidede pilegrimsbegrep”.

Mange profilerte mennesker snakker om Hellig Olavs arv, men det bærer preg av "monumentbygging" og selvhevdelse, få dveler ved livgiveren, han som fikk kornet til å reise seg igjen. Farlige krefter truer pilegrimsveien mot Trondheim.

Eivind Luthen, Pilegrimskontoret


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.