Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. januar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Det skjedde noe nytt i Tylldalen --
18.04.2008 23:12
Alle de involverte kommunene var representert i Tylldalen på møtet sist tirsdag. Også andre kom; fra Lia gård, fra kirken, fra historielagene, friluftsinteresserte og Sten Danielson fra Vadstena - og ikke minst: Shivsharn Dhillion, en innvandret matspesialist fra Malaysia.

Stemningen var god, som alltid! Aslaug Sikveland Haugen fra Rendalen leverte som vanlig en meget profesjonell presentasjon, mens museumsenteret  i Trysil/Engerdal gledet oss med en ny og hendig guidebok på norsk/engelsk. Men mon tro den ikke var litt mye fokusert på utenlandske dagsturister? Verdt å merke seg er at Sten Danielson gikk fra Vadstena til Trondheim for en tid tilbake. Han gjorde viktige refleksjoner som langvandrer, bl.a. lærte han å ta imot folks vennlighet. Eiler Prytz presenterte sin hjemmeside, Pilegrim.info - og fikk godord, som fortjent.

Det skjedde noe nytt i Tylldalen denne gang, nå ble vi ferdige med å snakke om det som var, om hvor pilegrimsveiene gikk. Nå ble vi enige om å se fremover, handle, merke, etablere et nettverk med herberger. Jeg svingte muntert "pilegrimspisken" - talen var tydelig og  utfordrende -  etterlyste mer pilegrimsrelatert forståelse. Det er ikke navlebeskuende kulturhistorisk bygdehistorie som skal markedsføres. Og vi må ikke nødvendigvis gå i munkehette og synge fromme sanger for å vandre langs de revitaliserte pilegrimsveiene. La historismen få hvile nå. Og budskapet må spisses; ikke "slå pilegrimene i hjel" med informasjon.

Ellers er tylldølingene opptatt av at den kjente middelalderske Olavsfiguren fra bygda havnet i Danmark for to hundre år siden, det er de fortsatt såre på. Jeg er av den mening at de må være mer konstruktive; lag en god replikk! forslo jeg. Om ytterligere hundre år er den også blitt gammel, har fått patina og historie. Dette forsto tylldølingene ikke. Ikke ennå!

Østerdalen må inn på Europakartet, og aksen mot Vadstena skal etableres. Og veien skal merkes begge veier, også trøndere skal ut og gå - nemlig østover og sydover. Dette fikk folk til å juble. Det ble satt av tid til gruppearbeid. Det ble bl.a. nedsatt en arbeidsgruppe for Østerdalsruten, og denne gruppen får koordineringsansvar for å sette samarbeidsplanene ut i livet.

Middelaldermiddagen var en opplevelse, takk til våre nye landsmann. Om kvelden ble det invitert til tidebønn med foredrag av vår svenske gjest. Det handlet om Hellige Birgitta, hun er kjent som pilegrimenes pilegrim. Hun gikk først til Nidaros, deretter til Santiago. Hun reiste også til Roma og Jerusalem. Mange motiv av Birgitta viser henne i  pilegrimsutstyr, og hun er den eneste person fra nordisk middelalder vi kjenner som besøkte disse fire stedene.

Avslutningsvis vil jeg påstå at kirken i Tylldalen er en perle, den er intim, men også rik på uttrykk. Her var det plenty med etterreformatoriske apokalypsevisjoner. Men ikke visste bygdefolket at "Pilegrimen" var tilstede! Jesus er jo utstyrt med pilegrimshatt! Hvorfor det, tylldølinger?

Jeg ble invitert til Lia gård etterpå. Det var en storslått opplevelse. Naturnær, råsmart oppdatert klosterarkitektur. Jeg sov godt den natten. Da jeg kom "hjem" til Pilegrimskontoret neste dag sendte jeg Liafolket et håndfast postkort; en 1200-talls profilstein fra Vadstena. Den kan inngå i steinsamlingen fra ulike klostre som er murt inn i veggen på Lia.

Eivind Luthen


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.