Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


"Look to Valdres"
17.04.2008 23:10
Jeg tenker på president Roosevelts tale i 1942. Han syntes den norske krigsinnsatsen var verdt å berømme. Det samme gjelder pilegrimene i Valdres

Valdresfolket merker sine veier, bygger sine herberger og organiserer sine vandringer uten byråkratisk overstyring fra Oslo. De er litt anarkistiske, har flat organisasjonsstruktur og er fulle av energi. Konservator Jan Børe Jahnsen har laget en pilegrimsguidebok til etterfølgelse. Mye er unikt i Valdres, pilegrimsveien "eies" av kirken, aldri har jeg sett et mer glødende kirkelig engasjement. En takk til prostiprest Tordis Ødegard og prost Georg Espolin Johnsen. Men veien er ikke statlig godkjent. Og hva så?

De har en keltisk-profilert pilegrimsvei i Valdres, det betyr at den er naturnær. Likevel kan Valdresveien skilte med fem stavkirker, fire Olavsminner, tre steinkirker, to relikvieskrin - og et prektig dalføre.

Det var godt oppmøte på museet i Fagernes den 14 april , vi var mer enn 20 personer. God mat ble servert med vakker sang attåt. Jan Børe Jahnsen viste lysbilder fra veien, og senere utnevnte han Georg Espolin Johnsen til St. Thomas storridder for hans innsats for pilegrimsveien. Bravo!

På møtet ble vi enig om å avvikle begrepet "blindtarm" om Valdresveien. Ja, den "henger" foreløpig litt i lufta, men på sikt kan den kobles mot Trondheim, bli den vestlige ruten nordover. Kanskje kan Valdresruten etter hvert også kobles mot Selja? I dag starter ruten ved Hedalen og ender ved Thomaskirken på Filefjell, til sammen ca. sju dagers vandring i natur og kultur. En ting har de også forstått i Valdres, de legger ruten der folk bor - dette i motsetning til enkelte andre ruter som synes å sky folk.

Valdresveien er likevel ikke uten problemer, bl. a. er det snakk om å bygge bro et par steder. Man vegrer seg for å ta det ansvaret det medfører. Det er også behov for nye og flere overnattingssteder, en lavvo vil bli finansiert lokalt. Jeg foreslo at de vederlagsfritt kan bruke vår foreningslogo på herbergene slik det er gjort mange andre steder i landet. Det borger for gjenkjennelse og kvalitet. Jan Børe Jahnsen fortalte også at han vil omgjøre ett av sine private hus til pilegrimsherberge.

Alt i alt var dette et oppbyggelig, energifylt møte. Pilegrimsfellesskapet St Jakob skal gjøre sitt for å stimulere til bruk av pilegrimsveien i Valdres. som allerede har fått sine utenlandske fans, enkelte kommer igjen år etter år.  Til slutt: det var befriende å se at i hvert fall noen forstår at det heter pilegrimsvei, og ikke led eller lei. Veien i Valdres merkes med gode treskilt der det står Pilegrimsveien.

Eivind Luthen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.