Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Viktig møte i dag!
17.04.2008 00:00
Mandag beklaget han seg over den statlige pilegrimsbyråkraten i en bred artikkel i Vårt Land. I dag møttes de to til vennlig samtale i Oslo.

Vi snakker selvsagt om pilegrimsveteran Eivind Luthen som møtte pilegrimsbyråkraten Per Uddu, tidligere omtalte flere ganger her på vår nettside. Mandag beklaget Eivind seg over manglende erfaring hos Kultur- og kirkedepartementets pilegrimssjef. ”Byråkratene bare prater – nå er metningspunktet nådd” sier han til Vårt Land. Og viktigere enn dette er hans poeng om at pilegrimsarbeidet må knyttes til grasrota. ”Aldri før har så mange gjort så lite over så lang tid” er også et utsagn han har i avisen. Uddu hadde uttalt at han ville ta kontakt med fagmiljøene, noe han foreløpig ikke hadde gjort – ifølge Eivind Luthen.

Etter dagens møte kan imidlertid Eivind Luthen berette følgende:
I dag hadde jeg møte med Per Uddu. Det skjedde på gateplan, naturligvis. Nærmere bestemt i vårsolen i gode stoler foran Kafe Grand Hotell, Karl Johan. Sobert var det også, vi drakk kun Munkholm, mest til ære for klosterøya utenfor Nidaros. Og la det være sagt: Per Uddu og jeg hadde en meget konstruktiv samtale. Begge var opptatt av å se fremover og være handlings- og resultat-rettet. Per Uddu hadde visjoner, han ville sette Nidaros i et europeisk perspektiv, knytte katedralen og byen til Vadstena og Santiago, han stresset faktisk behovet for en forbindelse mot Spania - altså var han mindre navlebeskuende enn jeg trodde. Det er godt at noen i Nidaros vil strekke seg utover mot verden, det gir perspektiv, men også forpliktelser.

Han får nå en flott fotoutstilling fra Santiago til Trondheim, og viktige folk derfra kommer for å presentere caminoen. Det vil være med å løfte seminaret i mai. Uddu lovet å gi våre venner fra Spania VIP-behandling, slik våre spanske pilegrimsvenner har behandlet oss i alle år. Det er forøvrig vi som tipset Uddu om vandreutstillingen og skaffet han kontaktene.

Per Uddu lovet å jobbe tett mot pilegrimsforeningene, inkludere oss og lytte til våre ønsker. Han ønsket å invitere oss til et større arbeidsseminar til høsten. Per Uddu var enig i at pilegrimsveiene må oppgraderes, og at sikrings- og merkearbeidet må prioriteres. Og han lovte å skaffe seg egenerfaring fra caminoen. Det gleder meg, men jeg skal følge nøye med på at han holder ord. Han beklaget at jeg ikke kunne stille på seminaret 9 mai, men inviterte oss til å stille ut bøker/materiell. Det takket jeg ja til. Uansett vil representanter fra pilegrimsfellesskapet stille opp.

Jeg er meget kritisk til Per Uddus ide om et eget "pilegrimsdepartement", men tok det ikke opp til diskusjon. På den annen side er vi begge enige om at Trondheim kommune må skjerpe innsatsen for pilegrimsveiene, festtalenes tid er forlengst forbi, nå gjelder kun handling og bevilgninger. Det handler om kommunens troverdighet. I tiden 1997-2007 har de neppe spandert mer enn 100 kroner på veien, enda tusener av pilegrimer kommer til Trondheim hvert år.

Uddu visste ikke mye om pilegrimsfellesskapet vårt, men ble nok litt imponert over at vi har kontorer nær Karl Johan, og at driften er så omfattende som den er blitt, bl.a. med utgivelser av Pilegrimen hver tredje måned i 12 år. Uddu lovet å holde oss orientert om løpende prosjekter, han vil melde seg inn i foreningen og kjøpe våre guidebøker. Slikt er hyggelig, det er lett å glede oss!
Alt i alt et meget bra møte!

Se også Per Uddus svar til NRK Trøndelag her


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.