Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vandring på Via Appia til Roma
15.04.2008 16:48
Mange veier fører til Roma, og i mai skal fire grupper følge hver sin pilegrimsvei frem til Den evige stad. Fire nordmenn har planlagt å vandre sydfra, langs en av verdens eldste veier som fortsatt er i bruk.

Pilgrimage to Rome in May 2008. We invite you to the best way to know Italy.
 
Dette var en invitasjon jeg måtte finne ut mer om. Det var ennå bare november 2007, og mai 2008 syntes så langt, langt unna. Men jeg kontaktet Alberto i Italia, som hadde lagt ut invitasjonen. Han var meget velvillig til å fortelle mer om denne pilegrimsturen:
 
Fire grupper skal gå inn til Roma fra fire forskjellige retninger. Ikke direkte fire himmelretninger, men en gruppe starter 6.mai i år, fra Bolsena. Ruten kalles Via Francigena, og går fra nord-vest av Roma.
 
Neste gruppe starter fra Assisi , den klassiske Via Romea, fra nord-øst. Den mest ”mystiske” ruten, dedikert til St.Francis, skriver Alberto. Denne gruppen starter 4.mai.
 
Tredje gruppe starter fra Montecassino, sør-øst av Roma, og ruten kalles  Path of st. Benedict. De starter 29.april. Etter hva jeg forstår, er det fjellvante folk som kjenner godt til vandring på stier, som står for denne turen. De vil besøke en rekke munkekloster fra middelalderen, hvor de også vil overnatte.
 
Så er det fjerde gruppen som vil starte søndag 4.mai: Roman Via Appia

Da jeg var i Roma for fire år siden, bodde jeg på en Bed&Breakfast i gaten som het ”Via Appia”. Det er en liten del av den lange Via Appia som kommer fra Sør-Italia. Via Appia kalles også Regina Viarum, ”Dronningen av alle veier”, på grunn av dens lengde, alder og styrke. Det er interessant å ha gått noen kilometer på denne veien, Via Appia. Jeg fant etter hvert mye litteratur om veien, og dens interessante historie. Nedenunder legger jeg inn et faktanotat om Via Appia, som jeg fant på Internett: http://www.dolcevita.no/italia/reisebrev/viaappia.html. Denne nettsiden er produsert av en gruppe nordmenn i Italia som ønsker å fremme interessen for Italia blant oss nordmenn. 
 
Valget for vår pilegrimstur våren 2008 falt derfor på denne ruten, Pilegrimsveien Roman Via Appia. Ruten som vi skal gå er ca 180 km lang, og er dedikert til St.Thomas of Aquino. Vi  starter fra Formia søndag 4. mai 2008 og første etappe vil være på 23 km og neste stopp er Fondi. Så bærer det videre ...
 
Da jeg ville melde på min mann, vårt vennepar og meg selv  i gruppen, var det kun en plass igjen. Men Alberto tok likevel imot påmeldingen, og ønsket oss velkommen i gruppen. Jeg forstår det slik at vi blir ca 23 personer som kommer fra ulike land. Gjennomsnittsalder for gruppedeltakerne er 60-65 år. 
 
Pilegrimsvandringen har tatt på seg oppgaven med å gjøre denne veien kjent for lokalbefolkningen. Den er blitt  ignorert  inntil for to år siden, da Alberto med sine hjelpere begynte med pilegrimsvandring der. De håper det vil bli en suksess, slik at vandring på Via Appia blir en tradisjon. Det er også lagt opp til at vi får møte lokalbefolkningen langs ruta. F eks vil lokale sangkor møte opp og ønske oss velkommen på flere av stedene vi kommer til.
 
Om kveldene skal vi også få høre foredrag om flere kunstnere og forfattere som har tilknytning til steder langs ruta, bl.a. Goethe og H.C. Andersen m.fl. I tillegg blir det en del litterære innslag, med opplesing fra kjente menneskers verker, for eksempel St. Thomas of Aquino.

Alberto spurte meg om  jeg kan ha et innlegg om norske forfattere og evt. kunstnere som har/har hatt tilknytning til Italia. Til det har jeg sagt ja, og jeg vil si litt om Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Sigrid Unset og kanskje Grieg. Vi skal også få servert spesiell, enkel lokal mat på noen av de forskjellige stedene vi kommer innom. Alberto etterlyser noen som spiller instrument, men selv om en av oss spiller trekkspill, blir det for vanskelig å ta det med på turen. Vi er alle glad i å synge, så vi får klare oss med det.
 
Denne Pilegrimsvandringen blir nok helt forskjellig fra min vandring på El Camino i Nord-Spania sommeren 2007. Da vandret min kusine og jeg helt alene, og hadde ”all verdens tid”. Du verden for en frihet!  Alt var overlatt til oss selv, og vi måtte bare stole på våre egne vurderinger. Denne gangen skal vi bare vandre … og oppleve at alt er tilrettelagt for oss. Overnattinger er bestilt, og middag blir servert etter hver dagsvandring. Alberto arrangerer bil som skal kjøre bagasjen vår hver dag, og som skal plukke opp pilegrimer som evt. har skadet seg eller sliter med gnagsår.  Luksus, sammenlignet med min forrige pilegrimstur.
 
Den 13. mai er det planlagt å ankomme Roma. Også der er det bestilt rom, i et kloster i sentrum av Roma, ikke langt fra Colosseum. Ankomstdagen skal vi  møte de tre andre  gruppene på St. Petersplassen, og samles til en felles pilegrimsmesse. På kvelden kan alle (ca 100 personer) møtes til en enkel, felles middag.
 
Neste dag avslutter vi det hele på St.Petersplassen, hvor alle fire gruppene kan delta ved den generelle audiensen hos Paven.

Det er nå bare to uker til vi setter kursen sørover, mot Roma . Vi er spente, og prøver å være forberedt på "alt". På Google ser man at det er endel stigninger og "nedstigninger", fra 2 m o.h. til vel 500 m o.h. Vi er spente på været, vet at det kan være kjølig om nettene, men veldig varmt om dagen. Og spørsmålet om hvilke sko man bør satse på er jo "alfa og omega". I det hele tatt tror jeg at man ikke kan være nøyaktig nok med å finne gode sko og sokker som er beregnet for å gå langt i. Jeg har funnet mine favoritter, så jeg håper det skal gå bra.

Hilsen Liv Åldstedt

Kart over Via Appia. Formia - startstedet for Livs gruppe ligger innerst i bukten Golfo di Gaeta, 23 km syd for Fondi

Fakta om Via Appia
Hentet fra nettsiden til Dolcevita.

Via Appia er en av de første, største og viktigste veiene i det romerske rikes strategiske veinett.  Byggingen startet i år 312 f. Kr. og ble igangsatt av den romerske embetsmannen  Appius Claudius Caecus. Av ham fikk også veien sitt navn Appia.

Via Appia ble bygd ut fra politisk og militær strategi. Nytt land skulle erobres og bevares, og dette skulle skje så effektivt som mulig. Veien ble anlagt i rette linjer, skjæringer ble gravd ut, broer og viadukter bygd. Den ble bygd med drenering og flere lag stein og sand. Via Appia ble anlagt med fire meter bredde som tillot to vogner å møtes. Dette ble seinere standard bredde for de romerske veiene. Etter hvert  fikk store deler av veien steinbelegg.
Den første strekningen som ble bygd strakk seg fra Roma til Capua og var 220 km lang. I år 200 f. Kr. nådde Via Appia Brindisi og Adriaterhavet.

Romerne var verken de første eller de eneste som bygde veier på denne tiden. Men de var de første som bygde veinett. Et edderkoppnett av veier, havner og knutepunkter, som både bandt deler av riket sammen og la grunnlag for videre ekspansjon. Veibyggingen var omstridt da den ble en svært kostbar affære og førte til et stort skattetrykk.

Selv om Via Appia var ledd i romerrikets politiske og militære strategi var veien åpen for allmennheten, og uten noen form for veiavgift. Ved siden av soldater og embetsmenn ble veien brukt av bønder på vei til markedet i byen, handelsreisende på vei med sine varer, håndverkere, pilegrimer, prostituerte, teatertrupper og så videre.  Langs veien var det stoppesteder hvor en kunne få mat og husly. Flere av disse utviklet seg senere til dagens byer.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.