Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Vandrer til verdighet
04.04.2008 23:14
En pilegrimsreise er som å skrifte. Vi kommer frem, finner et sted, en som tar imot oss og kommer på land med alt det umulige vi har å bære på. Les Vårt Lands leder for 31. mars

Pilegrimsbølgen som skylder over land og rike blir av de mer fryktsomme betraktet som noe katolsk tøys. Man går, om ikke på sine knær til Canossa for tiden, for å kjenne at det tar på både lår og leddmuskler, for ikke å snakke om tålmodigheten. Det kan ligge en selvrettferdighet i det.Vi går oss selv til rettferdighet. Gjennom en slags fysisk  renselse. Pine skaper ofte fred, som vi vet. Det er den vi kjenner best. Det er den som gjør oss ”verdige” Guds nåde.

Men det skal like klart som tydelig skrives at den moderne pilegrimsvandringen som ikke skiller seg så altfor mye fra den gamle, er her, den er kommet for å  bli. Det er hyggelig å gå tur. Men her har turen et mål. Det er ikke bare en helgen som venter der fremme, det er Herren.

Vi skal innrømme, vi kjenner oss ikke sikre helt inne i hjerteroten på at det er lengselen, himmelen Trond Giske har for øye når han også har engasjert seg sterkt i bevegelsen. For det kan jo også øke turisme i Norge dette. Det klinger i kassen, siden dagens Canossa-gangere nok har mer penger i skreppen enn de gamle. Det også, naturligvis. Men det er ikke poenget.

Man er ikke mot eller for pilegrimer. De er der. Har alltid vært der. Og vil være der. Altså en bevegelse som er mer slitesterk enn det meste. Som har sin opprinnelse i kirken. På forsommeren i år blir pilegrimsgården i Trondheim åpnet med forventning, fest og feiring. Nettopp fordi det er noe å feste for. Nye ruter gjennom skog og mark legges til de gamle. Det er ikke den stein ildsjelen Eivind Luthen og andre ikke har løftet på for å se om stiene er opprinnelige, om det var her de gikk i middelalderen. Eller sannsynligvis gikk.

Det blir vår, og Trondheim åpner snart stolt sitt nye pilegrimssenter. Allerede denne uken blir festlighetene omkring begivenheten presentert. Senteret er der for å ta imot de fortjent slitne og minne om at det er en dyp religiøs massevandring vi her snakker om.
 
Pilegrimsreise er en stille ting. En ydmykelse, etter gammel tradisjon. Beja det! Beja angeren som man kan kjenne seg frigjort fra. Nettopp gjennom en pilegrimsreise. Det er som å skrifte. Du går med føtter og noen ganger hender, og du kjenner at nettopp det åndelige kommer til deg når du bruker kroppen. Og dermed setter det en strek for kanskje det farligste – å betrakte kristendom som et flytende føleri.

Vær glad for det som skjer!


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.