Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
13. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Noen fine dager
i
Danmark

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsvin
21.12.2007 14:54
Pilegrimenes vandring gjennom Europa helt fra middelalderen har gitt grunnlag for byer, klostre, herberger og spisesteder langs de tre hovedveiene mot Jerusalem, Roma og Santiago. Mange pilegrimer søkte til steder med god mat og god vin. På Kypros produseres fortsatt en eldgammel korsfarervin.

Stort utvalg av pilegrimsviner

Vi vet at pilegrimsvandringene på kontinentet la grunnlaget for lokal vinproduksjon allerede fra ca år 1100. Også i dag er det mulig å få kjøpt spesiell pilegrimsvin mange steder. Men ikke regn med at den er billig! Prisen varierer fra litt under 100 til godt over 1000 kr for en flaske.
Du finner mer om dette her.

Liebfraumilch

Den tyske vinen Liebfraumilch kommer opprinnelig fra området rundt Liebfrauenstift nær byen Worms. Vinen ble produsert av munkene på dette stedet, og var en populær drikk for pilegrimer som passerte. Takket være pilegrimenes begeistring ble denne vinen viden kjent.
Les mer om Liebfraumilchs historie her

Korsfarervinen Commandaria St. John

Commandaria St. John er en søt hetvin fra Kypros, og dessuten en tradisjonsrik drikk med røtter tilbake til antikken. Den hørte til de obligatoriske vinene som jeg husker min far handlet til jul.

Vinen er laget av soltørkede druer, og er trolig den eldste vinen i verden som fortsatt produseres. Navnet Commandaria St. John stammer fra tiden da korsfarerne brukte Kypros som base. På 1200-tallet holdt Johanitterordenen til i en mindre borg, Kolossi, nær Limassol. De eide store landområder, mange landsbyer i nærheten og etablerte vindyrkning i større stil, bl.a. for å skaffe inntekter.

Men vinen ble også gitt til pilegrimer og besøkende som var under ordenes beskyttelse, og ikke minst til sykehuspasienter. Johanitterordenen fungerte ikke bare som en hærstyrke som skulle sikre veiene - holde ro og orden, de drev også herberger og sykehus. Og den gang var det ofte mangel på friskt drikkevann, vin derimot var ofte mer tilgjengelig.

Ifølge historien brakte Richard Løvehjerte vinen med seg hjem etter korstoget mot Jerusalem i 1191. Hjemme i England og ved mange europeiske fyrstehoff ble vinen høyt besunget i mange år. I det 13. århundre arrangerte den franske konge Philippe Auguste en vinsmaking for å finne verdens beste vin. Kongen kåret Commandaria St. John som den beste, og ga den navnet "Vinens Apostel”. Og verdens eldste kjente "brand" Commandaria ble en realitet. Da kong Peter av Kypros besøkte England i 1361 ble det holdt en bankett til ære for ham av borgermesteren i London. Blant de inviterte gjestene talte også kong Edvard III, kong David av Skottland, kong John av Frankrike og kong Valdemar av Danmark. Og det var Commandaria St. John de fem kongene festet og drakk til.

Den tyrkiske invasjonen på 1500-tallet ødela den lukrative vinproduksjonen på Kypros, det var først da engelskmennene moderniserte produksjonsmetodene og etablerte eksportmarkeder på 1800-tallet at Commandaria St. John kom til heder og verdighet igjen.

Kypros har aldri hatt store problemer sykdommer på vinmarkene, og de  bruker minimalt med sprøytemidler. Kypros var et av de få land som ikke ble rammet av vinpesten phylloxera på 1800-tallet, derfor har det vært mulig å gjenfinne en del av de opprinnelige druesortene. Vindruene som brukes i Commandaria St. John kommer fra 14 landsbyer i Troodosbergene nær byen Larnaca.Vinsaften stammer fra den grønne Xynistridrue og den blå Mavro.

Alkoholinnholdet skal være ti prosent. Druene tørker fra en til to uker  i solen for å konsentrere sukkerinnholdet. Etter gjæringen er avsluttet av seg selv, transporteres vinen til Lemesos, hvor man tilsetter 95 prosent ren druesprit, slik at vinen når en alkoholstyrke på mellom 15 og 20 prosent.. Den "Commanderia", som eksporteres, overstiger dog aldri  mer Enn 15 prosent.  Deretter ligger vinen minst to år på fat, mange steder  helt opp til 12 år. Vinen har en dyp glød, den er, sødmefylt med masse sultanarosiner, kakao, kaffe, nøtter og karamell. Den er fin å drikke  alene, men også god til skarpe oster, gjerne de du hadde med deg fra Kypros eller hvorfor ikke til en valnøttbløtkake?

Du finner mer om korsfarervinen her.

Eivind Luthen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.