Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Fraktbrev fra Pilgrim, år 1855
13.12.2007 16:37
Skonnerten Pilgrim er et av de mest berømte fartøyene i amerikansk historie. Les om skipets historie, om den kjente boken om livet om bord og det gamle fraktbrevet som Eivind Luthen har sikret seg.


Dette fraktbrevet stammer fra Pilgrim i 1855, et lite skonnertskip på 90 fot som seilte med forskjellig slags gods mellom byene på østkysten i USA. Slike fartøyer var det mange av, de fungerte som kystens arbeidshester. Mannskapet talte mellom 5-8 mann.

Men Pilgrim, som ble sjøsatt i 1825, hører likevel til et av de mest berømte fartøyene i amerikansk historie. Årsaken er at Richard Henry Dana som skrev romanen "To år foran masten" var mannskap om bord. Dana var sønn av en Bostonadvokat som ble utvist fra universitetet på grunn av studentopprør. Han tok seg snart hyre på Pilgrim, bl a fordi han trodde at sjølivet ville helbrede en øyensykdom han var plaget av.

Dana var med da Pilgrim seilte fra New England i 1834, ned til Kapp Horn, og nordover til California. På denne tiden var dette en lang og farlig seilas. Livet om bord var slitsomt, lønnen dårlig, mannskapet måtte arbeide hardt for en lusen lønn. Og skipperen var ofte bøllete.  Dana mønstret av skipet i California, tok opp sine advokatstudier og skrev boken i 1840. Den ble en suksess, og romanen ble gitt ut i stadig nye opplag i mer enn 150 år. "To år foran masten" skildrer livet om bord i all sin ramsalte realisme.

Som ung gutt leste jeg  "To år foran masten" i det anerkjente tegneseriemagasinet "Classical Magazin" som ble gitt ut i Norge på 1950-60-tallet, og jeg husker godt hvordan historien fanget meg i sin eventyrlige gru.

Pilgrim seilte på Californiakysten mellom handels- og misjonsstasjonene for å kjøpe dyreskinn. Dette fant sted 15 år før det store gullrushet forandret California.  I 1836 seilte Pilgrim tilbake til New England og frem til 1841 skiftet hun eiere flere ganger. I 1856 ble skonnerten herjet av brann og sank utenfor kysten av Nord Carolina. En replika av Pilgrim ble bygget i 1945 og drives i dag av Orange County Marine Institute i Dana Point, California. Richard Henry Dana ble etter hvert en kjent advokat og arbeidet mye for å forbedre sjømenns rettigheter.
Det forseggjorte fraktbrevet er signert Saint John 6. desember 1855. Skipets navn er skrevet for hånd både foran og bak. Motivet av fartøyet på brevet er muligens Pilgrim, uansett er det et skonnertskip. Fraktbrevet er - isolert sett - et trivielt dokument, men det faktum at det stammer fra Pilgrim gjør det til en stor sjeldenhet. Jeg kjøpte fraktbrevet på ebay, som er et internasjonalt elektronisk auksjonsfirma. Prisen var svært beskjeden, og jeg tror ikke selgeren visste hva han solgte meg.

ELNyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.