Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
17. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsvandring – noe for deg?
13.11.2007 22:37
Ole-Jacob Grønvold gikk fra Oslo til Hamar og deler her med seg av opplevelser og refleksjoner.

Ut på dagen – andre dag av min pilegrimsvandring satt jeg på en liten kafé på Frogner i Sørum kommune. Gnagsårene var begynt å komme. Jeg hadde nettopp ”vasset” igjennom en regnvåt åker med joggesko. Bonden hadde pløyd igjen stien og lagd åker av pilegrimsleden – enda den var tydelig merket. Jeg hadde sendt ham mange sinte tanker mens jeg gikk og merket vannet som surklet i skoene.

Dama som eide kafeen serverte gode karbonadesmørbrød og var hyggelig – selv om jeg ganske sikkert så sliten og litt rufsete ut. På spørsmål om jeg var pilegrim på vei til Nidaros, måtte jeg gi henne nesten rett. Jeg var pilegrim, men ikke på vei til Nidaros bare Hamar.  Da hun hadde fått mistanken sin bekreftet, fulgte hun opp med følgende spørsmål: Hvordan sunne friske normale mennesker kunne finne på noe slikt?  Det var som om hun sa: Gå til Hamar – hvorfor i alle verden skulle en gjøre det? Du må være litt rar…. eller kanskje jeg bare hadde fått henne litt nysgjerrig?  

Hvordan hadde det seg at jeg la ut på pilegrimsvandring? Det begynte med to foredrag over temaet - foredragsholderen var Eivind Luthen. Han fortalte blant annet om at han sto bak og selv delvis hadde merket den gamle pilegrimsleden fra Tønsberg via Oslo til Hamar – han kalte seg Norges verste tagger og hadde malt et anselig antall gule piler. Gule piler helt fra Tønsberg til Hamar. Det første foredraget hans handlet om en ”alvorlig-glad” pilegrimsvandring fra Le Puy i Frankrike til Santiago de Compostela i nordvest Spania – en distanse på 1600 kilometer. Det neste handlet om pilegrimsvandring prinsipielt. Spennende foredrag begge to, men jeg ble mest fascinert av det først. En Pilegrimsvandring i Frankrike og Spania hørtes ut som en spennende tur – en kombinasjon av fjell og lavland i fremmed kultur.  Ispedd vakre byer med vakre katedraler og pittoreske landsbyer.  Med billige restauranter som serverte god mat og vin til rimelige priser. Mange kan nok tenke seg en slik tur. Særlig de som naturlig opprettholder et medlemskap i DnT – Den norske turistforeningen.

Jeg tenkte – dette var noe for meg. Det hørtes gøy ut, men la meg teste det ut i Norge først. Jeg må innrømme at dette utgangspunktet ikke var særlig spirituelt eller åndelig.  Jeg ville ut på tur, hadde tid til overs og lyst til å gjøre noe annerledes. Hjemme ”fikk jeg lov”. Kona er ganske forståelsesfull. Dessuten hadde jeg fått med meg fra Luthens foredrag at botsferd bare var en av pilegrimsferdstypene og ikke noen forutsetning for å gå. Dermed gikk jeg! 
 
Det var rett før jeg skulle gå ut døra hjemme – jeg fikk oppdraget. Kommer du fram til Hamar Ole-Jacob, må du be for arbeidet mitt – at jeg lykkes med det jeg har satt meg fore – sa kona. Be for vår familie – be for barna våre. Be om at livene våre forblir i Guds plan.
 
Ord kan binde, og da trøttheten kom andre dag visste jeg at jeg ikke kunne snu og dra hjem – selv om jeg skulle få lyst til det. Da tanken om å reise hjem kom, følte jeg at jeg måtte gå – og måtte nå fram. Vandringen hadde fått et åndelig innhold og blitt en pilegrimsferd. En søken etter Guds nærhet, et ønske om å få oppleve Gud og målet og be til Ham i Hamar.

En pilegrimsferd starter og ender ofte ved en kirke – min startet ved ruinene av Oslos eldste kirke – ”Maria kirken” i Gamlebyen og endte ved ”Glasskatedralen” i Hamar – domkirkeruinene på odden halvveis oppe langs Mjøsa. Etappene i mellom disse ytterpunktene, gikk fra kirke til kirke – mange av dem låste – men de var der. Første dagen søkte jeg ly under inngangspartiet til Furuset kirke i Oslo. Jeg var heldigere ved Skedsmo kirke – og traff en av prestene som invitert på kaffe på kontoret i nabohuset – det varmet. Frogner kirkes inngangsparti gav ly for regnet, som kom da jeg satt meg ned for å spise på trappa utenfor. Råholt kirke var åpen og jeg fikk komme inn. Utenfor Eidsvoll kirke var det godt å sitte på benken under et vakkert og stort tre. I Stange låste en venn av opp og viste meg denne flotte kirken med utrolig utsikt over Mjøsa – som er like fin inni som utsikten fra hovedinngangen.
 Stoppene gav mulighet til bønn – og vandringen langs stier, skogsveier og andre veier gav tid til å tenke, til å lytte til min indre stemme– som man i dageliglivet ikke har tid til å lytte etter eller helt stenger av for. Det meste blir uviktig når en slik går og går – det viktigste står gjerne igjen. Naturen var flott - jeg har virkelig opplevd Romerike på en ny måte. Jeg la meg ned og sov når jeg ville, stoppet når jeg ville – satt meg ned for å lese i nyetestamentet jeg hadde tatt med. Total frihet til å bare gå – og tenke – og be.

Tilbake til kafédama på Frogner. Hva svarte jeg henne? ” Svaret mitt var – ”Pilegrimsvandring var en fantastisk måte å koble av på” Jeg kunne ha lagt til: Det er også en mulighet til å koble inn et bønneliv, bibellesing og en måte å slippe Gud inn i livet sitt igjen. 

Før jeg gikk følte jeg meg svært sliten. Gud føltes fjern. Andaktslivet var det ofte så som så med - alt for mye å gjøre. Alle dager startet med ”på med Pc-en” for å sjekke e-posten eller med helt nødvendige telefoner.
Mens jeg gikk, opplevde jeg ingen direkte åpenbaring eller under– bare at det gjorde godt å vandre sammen med små hint om at Gud var der sammen med meg.

Nord i Eidsvold ligger Bedehuset Effata – som betyr lukk deg opp,– det kunne ha egnet seg til et flott pilegrims–overnattingssted, men det lukket seg ikke opp. Dermed gikk jeg videre – og godt inne i skogen bestemt jeg meg for at kl 20:00 skulle jeg begynne å se etter et sted å overnatte – i sekken hadde jeg sovepose og underlag. Kl 20:05 fant jeg ei gammal tømmersag – med takskjegg som stakk ut godt over to meter ut fra veggen over en flat plattform for tømmerstokkene. Der var det godt å ligge – natta bød på styrtregn – mens jeg lå tørt og godt og nøt lyden av regnet på blikktaket over meg – mens jeg takket Gud for mitt enkle, men tørre leie.

Framme i Hamar ba jeg mine bønner inne i kirken – pilegrimer har gratis adgang. Jeg forsøkte å beundre det flotte glasstaket og de vakre buegangene som står igjen fra den gamle domkirken – men det var ikke lett. Hodet var ikke helt med, og ei heller kroppen. Bena gjorde vondt og var ømme. Alt av musker var stive. Jeg stolpret meg ut og fant en skyggefull plett på plenen i litt avstand fra kirken. Været var fint og varmt, og jeg våknet først etter to timers søvn midt på dagen.
 
Hjemkosten var det beste. I dagene etterpå var det som om Gud ”kom på plass”. Han hadde nok vært der hele tiden, men jeg var blitt i stand til å føle og oppleve det. Han bare er der – sammen med meg og jeg vet han bryr seg om meg.
 

Epilog:
Eivind Luthen har skrevet boka. Pilegrimsguiden Tønsberg-Oslo-Hamar, Verbum forlag 2003 ca kr 200,-. Et kjøp jeg ikke har angret på. Boka var uvurderlig som praktisk hjelp og som en slags åndelig følgesvenn på min vandring. Kjøp den om du legger ut på hele eller deler av Tønsberg – Hamar leden.
 
Kamskjellet er pilegrimenes og St. Jakobs viktigste symbol. St. Jakob er kjent som pilegrimenes skytshelgen.

Ole-Jacob Grønvold
 

       


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.