Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
13. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Noen fine dager
i
Danmark

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Glimt fra pilegrimsveien Tønsberg - Nidaros
28.10.2007 02:05
De norske pilegrimsveiene er fulle av gode opplevelser og inntrykk. Det gjelder bare å ha øyne og ører åpne - og et mottakelig sinn!

I Vestfold løper veien fra middelalderkirke til middelalderkirke, fra Mikkelsberg til hellige kilder, på myke stier i urskog og langs åkrer. I Borre hilser apostelen Jakob, på Løvøy venter helsebrønnen. I øst glimter fjorden blå. I Lier bugner eplehager om høsten, og ved Husby dukker Hallvards jærtegn frem. Mot Røyken stiger og synker tusenårsveien som dønninger i kornhavet. Ved Asker kirke er utsynet fritt mot fjerne blåner, og ruten kranses av grønne alleer. På Jar møtes hedendom og kristendom og gatene har navn etter de førkristne guder.

Gule piler loser vandreren trygt gjennom hovedstaden. I Frognerparken  danser en ung jødinne, en bronseengel. En rose får plass ved hennes fot. Møtet med Gamlebyen egger fantasien om gamle katedraler. Sic transit gloria mundi - likevel, i Olavsklosteret har to bønnerom motstått tidens grove sandpapir. På Alnabru lever Hells Angles og sikher vegg i vegg.

Over Gjelleråsen trår du tusenår gamle hulveier. På Skedsmo venter Tjodveien. En Olavskirke  ruger over åsen. Et kamskjell i bronse smykker de dødes hvile på Ullern. Kløfta  har en hemmelig tømmerbro, rådyrene tripper i skogfaret. Raknehaugen på Romerrike vekker undring. Så stor, for så lenge siden... Eidsvoll byr på asfalt, innlandshav og den rastløse Wergeland. Langs Lyssjøen snor øde og stille stier seg frem mellom storfugl og blåbærtuer. På Spitalen sto kanskje et herberge? På Espa venter nyredde senger på stabburet.

I Stange ligger storgårdene tett i tett mens kirken lyser  opp i horisonten. I Hamar har fugl Føniks reist seg: Glasskatedralen favner forvitrede buer av stein. Urtehagen er et pilegrims-minne, et floragram gjenskapt av Cecilie. Præstvegen over Rudshøgda er en klangbunn for Alf Prøysens dikt om gutten med pilegrims-auer. I himmelstrebende Ringsaker kirke står døren alltid åpen. Tunge murer fra svunnen tid fyller oss med fred mens alterskapet er et "teatrum sacrum". Lyset er tent foran St. Jakob. Tolvsteinringen ved Moelv er velegnet for gode drømmer. På Brøttum er helligkilden kranset av markblomster. Bak et stakittgjerde i Lillehammer ligger Sigrid Undsets hjem, i denne frodige oasen fikk norsk middelalder nytt liv.

Fra Skåden i Øyer åpnes en panoramautsikt mot verden. Under Tromsa bru vaker ørreten, men pass deg for trollet! I Sør-Fron er det plass i herberget som dufter av tømmerbrun historie. Der har biskoper og krigere, pilegrimer og kremmere sovet i 700 år. Dalen er en myk favn, en have siselert av stier i alle himmelretninger. Kirkeveggen i Ringebu bærer et 800 år gammelt riss, utført av en pilegrim  "Herfra var han og herfra for han ut". Kristin Lavransdatter venter oss i Sel. På gården Høgste er gjestfriheten alltid god, og velkomstsmilet bredt. Rosten har en flott trebro over Lågen. Brevannet skummer hissig under stokkverket. På Budsjord venter mat og varme på slitne vandrere. Det er natteleie å finne i stallen.

Dovre er himmel, jord og farger. Den heldige vandrer får se reinflokkene som sveiper forbi lik tepper av brunt liv. På høyfjellet er verden stor og mennesket lite. Vesle Hjerkinn gir vandrerne rasterom på gamle tomter, her lå kong Eysteins sælehus. Sett fra Kvitdalen blir blåbergene forvandlet til et Soria Moria. All naturens stillhet blir bare rokket ved fuglemødrenes vaktsomme skrik. Lyng og mose, vidjekvast og grus synger under fotsålene, vinden svalner hete panner. På Bekkelægret er en kaffelars alltid klar. Ryphussætra tilbyr blytunge kroppen velsignet hvile.

Oppdals mange gravhauger vitner om en mektig fortid og om plyndringstokter til Irland. I Rennebu kneiser Hæverstølen som en kongsgård, Askeladden bor her nå. Olavskilden på Meldal inviterer langveisfarende til å slukke tørsten. I Skaun har himmeldronningen et gammelt alter for pilegrimer. Der har de knelt gjennom alle tider. På Sundet blir vandrerne hentet av rormannen og der blir trøndersodd etter Karons oppskrift  fylt i gjestenes skåler. Skjestadbakken er hard, men duskregnet kan svale brennende panner. Fra Feginsbrekka kan pilegrimene omsider skue målet. Finne hvile for øyets lengsel, tenne lys for alle kjære og for hjelperne underveis.

Far og son me gjev vårt kvede
Lovar Gud av hjartens trong
Lukke, signing, frygd og glede
Ofrar me dei tvo med song.
Sæle frygd, for deim og anden
med vår lovsong stå ein gong.
                                                          
Eivind Luthen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.