Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Sprek 80-åring fikk pilegrimsbrevet i Santiago
04.10.2007 22:41
- Dette er som et eventyr. Jammen klarte jeg det! Det var den største gleden jeg følte da jeg sto på Monte de Gozo – Gledesfjellet – og så byen Santiago med Jakobskatedralen foran meg. I min alder er det jo begrenset hva en kan klare. Det sier Ellinor Alida Arntsen fra Sømna på Sør-Helgeland.

Livsglad og sprek
Ellinor Arntsen fyller 80 år i oktober. For 17 år siden fikk hun operert inn en kunstig hofte.  Og hun gikk de obligatoriske 100 kilometer, godt og vel, uten hassel-kjeppen å støtte seg til. Men så er heller ikke dama den som til vanlig tilbringer så mye tid i godstolen. Ute beveger hun seg som en ungdom, enten hun går i naturen, sykler eller er ute i sjarken sammen med Ernst, mannen sin.
- Nei da, jeg var ikke engstelig for at hofta skulle svikte. Når dagsetapper på over 20 kilometer var unnagjort, sendte jeg en takknemlig tanke til legen som opererte meg. Og ikke ei vannblemme, ei heller gnagsår ødela fornøyelsen, selv om jeg ikke hadde drevet noen spesiell vandretrening på forhånd, slår Ellinor fast.

Ellinor utdannet seg til hjelpepleier i 1970. Etter åtte år ved Stokmarknes sykehus havnet hun ved Vefsn sykehus i Mosjøen. Pensjonistlivet tilbringer hun nå lenger sør på Helgelandskysten, ikke langt unna Nordnorsk Pensjonistskole på Sømna.
- Pensjonistskolen er et hjertebarn. Når det arrangeres kurs her, er jeg en av mange som er med som vertskap. Vertene skal være tilstede for å gjøre dagene og kveldene på skolen sosiale og hyggelige for kursdeltakerne, forteller Ellinor.

Rikt fellesskap og ettertenksom ensomhet
Og det var gjennom et av Pensjonistskolens reisekurs i september at Ellinor fikk oppleve Pilegrimsveien til Santago de Compostela. Blant de godt voksne pensjonistene som sammen reiste til Spania for å vandre pilegrimsveien var Ellinor den eldste.
- En fantastisk gjeng å være sammen med. Her var mye livsvisdom og livserfaring samlet. Selv om jeg gikk lange strekninger alene, var det alltid noen i nærheten. Ofte gikk vi to eller flere i samlet flokk. Bakerst i troppen gikk reiseledere fra skolen om noen skulle komme på avveie eller noe skulle hende. Det gav trygghet.  Men faktisk gikk jeg en gang så i egne tanker at jeg valgte feil vei. En velvillig spanjol loset meg fort inn på pilegrimsleden igjen, smiler Ellinor.
-  Egentlig likte jeg best å vandre alene. Det er tungt å prate mens man går. Alene kunne jeg bruke tiden som jeg ville. Jeg mimret mye for meg selv om barne- og ungdomsår heime i Vesterålen mens jeg gikk. Og det var godt å oppleve både stillhet og bekymringsløshet. Naturen er vakker, spesielt i Galicia med sitt frodige og kuperte landskap. Her ruslet vi forbi gårder og husdyr. Det var artig å se, for det har jeg hatt selv en gang.   Men jeg tror likevel ikke jeg ville byttet alt dette med mine hjemlige trakter.

Pilegrimsdokumentet sikret
Etter endt vandring på minst 100 kilometer kan pilegrimene anmode pilegrimskontoret ved Jakobskatedralen i Santiago om å få et dokument som bekrefter deres pilegrimsstatus. Samtlige i gruppen fikk sitt bevis.
- Jo da, dokumentet fikk også jeg, så nå er jeg ekte pilegrim. Men jeg hadde nok hatt like stor glede av vandringen om jeg ikke hadde fått dette sertifikatet etter mine 126 kilometer. Men det blir et fint minne. Og jeg er stolt over å ha nådd målet, sier den spreke pilegrimen fra Helgeland.

Tekst/foto: Anfinn Myrvang

    Vandrergjengen fra Nordnorsk Pensjonistskole. Ellinor Arntsen nr. 2 fra h. foran
  

  Ellinor med pilegrimsdokumentet utenfor katedralen i Santiago.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.