Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


UNDERET I BREIVE
02.06.2007 22:43
En perle av en pilegrimsbok om pilegrimsvandring til Røldal for 400 år sidan.

Forfattar: Bjarne Tveiten

Illustratør: Egil Torin Næsheim

Utgjevar: Hovden Fjellstoge

Pilegrimsvandring ble forbudt i Norge da myndighetene  innførte reformasjonen i 1537. Allikevel forteller tradisjonen at pilegrimer fortsatte å valfarte til Røldal kirke. Målet er krusifikset som etter tradisjonen avgir helbredende svette på Sankt Hans natta.  ”Underet i Breive” forteller om ei slik pilegrimsvandring fra Øvre Setesdal til stavkirka i Røldal rundt år 1620. 

Fortellinga om Sigrid er ei gripende historie om et lite barn og foreldrene hennes, som på et underlig vis opplever at krusifikset i Røldal gjør noe med den hardt skadde jenta. Det er et troverdig eventyr! Fortellingen berører og engasjerer. Vi dras med i personenes glede og sorg, kjærlighet og omsorg, tro og tvil. Med dikterisk frihet bruker forfatteren Bjarne Tveiten det historiske materialet vi kjenner til å skape en fortelling som nærmer seg en roman om veslejenta Sigrid fra Breive.

 
Sigrid er eneste barn til Salmund og Margit, og vi føler med i farens fortvilelse når Sigrid som 6-åring faller og brekker ryggen og blir lam i venstre foten. Ingebjørg fra Nesland blir henta, hun var kjent for legekunstene sine. Ingebjørg rister på hodet og sier ”Det må nok et under til her, et Guds under…”. Det går nesten et år før  mor Margit foreslår at de kanskje skulle prøve å reise til Røldalskirka. De hadde hørt om krusifikset der som svetta jonsoknatta, og at svetten var helbredende. Salmund og Margit får med seg bonden og kona og drengen og legger i vei på den 3-4 dager lange strevsomme turen til Røldal med den sjuke Sigrid. Vi trekkes med i den forventningsfulle stemningen i Røldal kirke på Sankt Hans natten, og får gjennom Sigmunds tanker og tilbakeblikk glimtvis del i det som har hendt, hans forhold til kona Margit, hvordan ulykka med Sigrid skjedde, og intensiteten øker gjennom bruddstykker av en drøm han ikke helt husker. Ulykka er ekstra sår siden de ikke har fått flere barn enn Sigrid. Samtidig skildres stemningen hos alle pilegrimene som ligger på kne og ber og venter i spenning på det som kan skje. Presten i Røldal er ikke glad for tilstrømmingen,- dette var jo forbudt etter nytrua. Men den gamle broder Benidictus som har vært i Paris og Roma for å studere, tar en rolig og tydelig ledelse på seansen. Han væter fingrene med svetten fra krusifikset og går rundt til alle som er der for å få lekedom, og stryker svetten over panna deres.

 
Ingebjørg Nesland sier seinere på sommeren når hun besøker Salmund og Margit: ”Eg trur turen til Røldal – må ha vore svært nyttig”. Og så legger hun til: ”Nei. Eg veit. Veit han har vore – at han har gagna barnet ditt, Salmund.”


Boka er illustrert av kunstneren Egil Torin Næsheim. Før jeg leser boka, må jeg bla i den som en billedbok. Jeg blir grepet av de vakre stemningsfulle fortellende tegningene. Streken virker så kjent. Har jeg sett bildene før? Multikunstneren Egil Torin Næsheim har illustrert lesebøker, fagbøker, eventyr, barne- og ungdomsbøker. Illustrasjonene her vil nok vekke gjenkjenning hos de fleste.


Næsheim har en frodig og litt rufsete strek som passer godt til skildringer tilbake i tid. Menneskene var litt grovere og mer slitne på den tid. Gjennom fargebruken tar han vare på mystikken, det overnaturlige som skjer. Han får fram det hellige og sakrale. Lyset fra himmelen på framsidebildet blir gjentatt i siste bildet når sollyset strømmer inn i den kalde kirka og Sigrid slår øynene vidt opp. Bildene taler sterkt til følelsene. Vi kan tolke ulike livshistorier inn i bildene, og lage vår egen pilegrimsvandring.

 
Boka utfordrer leseren: ”Pilegrimsvandring – noko for deg?” Boka kobler det historiske og denne eventyrfortellingen til dagens menneske, du og jeg. Vi er etter hvert mange som har gått pilegrimsvandring og kan si med Ingebjørg at ”eg veit at turen har gagna meg”. 

 
Boka er gitt ut av Hovden Fjellstoge. Jeg ringer dit for å høre hvor man får kjøpt denne praktboka. Den selges direkte fra Hovden Fjellstoge, post@hovdenfjellstoge.no i bokhandlere i Evje og i Kristiansandsområdet. Den koster kr 250,- Boka ble lansert på Hovden Fjellstoge 24. november 2006 der Bjarne Tveiten og Egil Torin Næsheim signerte og nummererte de 100 første eksemplarene. Vi kan lese i Setesdølen og Fedrelandsvennen at boka ble svært godt mottatt. Vårt Land var også på lanseringen, og hadde et to-siders oppslag om ”En vandring på gamle pilegrimsstier”. Boka er på lista over kandidater til Sørlandets Litteraturpris 2007.

 
Denne boka burde finnes på alle skolebibliotek! Den er et funn inn i prosjektarbeid om pilegrimsvandring – som nå er et tema i KRL-faget. Kombinasjonen med levende tekst og beskrivende bilder gjør at barn og voksne i alle aldre vil engasjeres av datidens mennesker og pilegrimsvandringen til Røldal.

 
Boka er trykt i 1000 eksemplarer, og det er kun 20-30 stk igjen. Bjarne Tveiten forteller på telefonen at interessen for boka og den lokale pilegrimsvandringen fra Øvre Setesdal til Røldal har tatt helt av.  Det planlegges nytt opptrykk av boka og arrangement i samarbeid med Røldal kirke sommeren 2007.

 
Prest og pilegrim Birte Løvåsen har vært konsulent på boka, og har skrevet etterordet. Leder på Hovden Fjellstoge, Bjørnar Mørenskog, som er forlegger og utgiver av boka, har mye av æren for at det nå er igangsatt et prosjekt for å åpne pilegrimsleden fra Hovden til Røldal. Næringslivet, kommunene, Vest-Telemark museum og Agder og Telemark bispedømmeråd har gått sammen om et prosjekt på kr 400 000,- og Birte Løvåsen er ansatt som pilegrimsprest på dette prosjektet fra 1. mars – 1. august 2007!! Den gamle pilegrimsveien skal stakes ut og merkes, og det planlegges 4 vandringer i juli! ”Her utvises lokal stolthet over å ha funnet en perle”, sier Birte Løvåsen på telefonen fra Hovden på hennes første dag som pilegrimsprest.  En av disse vandringene skal være framme i Røldal på gamle-jonsok, 7. juli. Ønsker du mer informasjon om prosjektet og vandringen, kan du henvende deg til pilegrim@hovden.com . Du utfordres til å være med på en historisk pilegrimsvandring, både gjennom  å lese boken, og ved å gå pilegrim selv! Jeg veit at turen vil gjøre deg godt!


Maria Aase

Pilegrimen  nr 1/07


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.