Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Refleksjoner fra en vandring på Camino de Santiago
13.02.2007 23:03
I fjorten dager sist sommer grep jeg pilegrimsstaven og ryggsekken og begav meg på pilegrimsvandring langs Camino de Santiago i Nord-Spania.

Jeg startet på den franske siden av Pyrenene, fra Saint-Jean-Pied de-Port, og avsluttet vandringen i Burgos 14 dager senere. Da hadde jeg vandret ca 1/3 av ruten. Jeg gikk sammen med pilegrimer fra Brasil, USA, England, Canada, Holland, Tyskland, Sveits, Østerrike, Slovenia, Italia, Danmark, Frankrike og Spania. Det er flere og flere som går, og nye pilegrimsherberger dukker hele tiden opp. Kirker og klostre, museer og herberger lokker underveis. For ikke å snakke om vakre og skiftende landskaper og intense naturopplevelser.
 
Egentlig dreier en pilegrimsvandring seg først og fremst om pilegrimens egne tanker og følelser, selve livsopplevelsen under de rådende betingelser: timelang vandring med tung sekk og pilegrimsstav, gjennom skiftende landskaper og med varierende vandrefølge, værforhold og fysiske utfordringer underveis. På caminoen er det gule piler som viser vei, på trestammer og milesteiner, husvegger og fortau. Etter en stund tenker du ikke lenger på dem - du følger dem bare automatisk - hva enten du er dypt inne i en samtale med en medvandrer eller du går alene i egne tanker. Første stasjon på den spanske siden av Pyrenene er det store klosteret og pilegrimshospitalet siden 1000-tallet, Roncesvalles. Under pilegrimsmessen i katedralen ble alle pilegrimene kalt frem, det ble nevnt hvilke land de kom fra. Deretter ble vi velsignet med ønsket om at St.Jakob måtte lyse for oss på veien til Santiago, der skrinet med apostelens jordiske levninger befinner seg under høyalteret i katedralen. 
 
En pilegrim møtes med respekt og omsorg

Herberger står til din disposisjon underveis. Bare du kan vise frem pilegrimspasset, ditt credencial- som sier at du er ekte pilegrim - utstedt for eksempel av Pilegrimskontoret i Oslo, blir du tatt i mot med åpne armer av en vennlig hostelero, pilegrimsvert, mange av dem jobber gratis. De er camino-entusiaster. Du får stempel i pilegrimspasset, og du betaler en symbolsk sum, de fleste steder ca. kr.40, på noen private litt mer, og på dem som drives av kirken tas det ikke betaling i det hele tatt. I stedet kan det legges en ”gave” i kassen. På et slikt sted stod kassen åpen med sedler og mynter nedi. Over stod det skrevet: Ta det du trenger. Gi det du kan. Og på et annet sted: Om du ikke kan gi noe, så vit at det ikke er det viktigste. Dine bønner og vennlige tanker er viktigere for oss!
 
Pilegrimens gleder er mange
 
På herberget (albergue) blir du anvist en seng, som oftest type en køye. Sengen blir ditt fristed de kommende timer. Etter en dusj kan du rulle ut soveposen og legge deg nedpå, ta en lur eller skrive dagbok, det siste er noe alle pilegrimer gjør! Om kvelden samles gruppen som har blitt godt kjent underveis og stort sett fulgtes ad, til middag. ”Pilegrimsmeny” på restauranten er tre retters inkludert vin for en norsk hundrelapp. Pilegrimer forventes å ha lite penger! Mellom kl. 6 og 7 neste morgen har de fleste pilegrimene begitt seg på vei. Under Spanias julisol kan det bli hett - all vandring som skjer etter kl.12 blir stadig mer strevsom! Kommer du sent, risikerer du dessuten at det er fullt i herberget. Men en pilegrim er uansett garantert tak over hodet, om du enn må ta til takke med en madrass i et hjørne.
 
De grunnleggende spørsmål stiger opp
 
Pilegrimene rapporterte om møter med seg selv underveis. Langsomt tømmes hodet for utenforliggende og forstyrrende tanker, det skjer en konsentrasjon om de nære og nødvendige ting. Basale spørsmål melder seg: Hvem er jeg og hva vil jeg? Hva vil Gud vise meg, og hvordan gir han seg til kjenne? På Puente la Reina - middelalderbroen som dronning Munia lot bygge på 1000-tallet for å lose pilegrimene trygt videre, går pilegrimsveiene sammen fra sør og øst. På broen satte jeg meg ned sammen med en medvandrer fra Slovenia. Der, på den århundregamle broen, samtalte vi om tegn på Guds ledelse. Broen var et fysisk uttrykk for det samme tema: Den hadde ledet tusenvis av pilegrimer før oss på rett vei.
 
Hva er en parentes og hva er virkelighet?
 
I 14 dager fikk jeg være pilegrim. Jeg skulle vende tilbake til jobben og pliktene, til malstrømmen av reklame og forbruk og informasjon. I 14 dager hadde jeg vært på vandring til større innsikt - en vandring til meg selv. En fransk medvandrer hadde stilt spørsmålet: Er pilegrimsvandringen en parentes om det egentlige livet - eller er det omvendt?. Jeg mediterte over ”virkeligheten”. På flyplassen på veien hjem, møtte jeg oppstilte og prangende luksusobjekter, som markedsførte tingene som livets innhold og mening. Midt i avgangshallen snublet jeg så  å si over forbrukersamfunnets uttrykte verdigrunnlag. Visst har jeg også vært bitt av ”basillen”. Og blir det kanskje igjen. Men i 14 dager hadde jeg gått på avvenningskur. Det var kommet til å stå så klart for meg at livets innhold og mening befinner seg et helt annet sted! I tankene var jeg hos mine medvandrere som fortsatte der jeg slapp. Nå var de ute på den strevsomme spanske høysletten. Jeg tenkte på dem som vandrende sendebud i livets og håpets tjeneste.
 
Med takknemlig pilegrimshilsen 
Trygve Magelssen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.