Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
19. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

En hommage
til
Pilegrimskontoret

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrim på havet - eller en reise til Paradiset
06.01.2007 00:42
”To år foran masten” er navnet på verdens mest kjente sjøroman, skrevet av Richard Henry Dana (1815-1882). Hen seilte på ”Pilgrim”, en 180 tonns brigg, som førstereis-gutt fra Boston til California i 1834. I 1840 ga han ut en bok om ferden, som gikk via Kapp Horn. Seilasen var ikke uten strabaser, det var mye uvær og kapteinen oppførte seg som en slavedriver.

Min sjøreise begrenset seg til å krysse Atlanteren, og båten Ninjo var på beskjedne 42 fot og 17 tonn. Overfarten tok 20 dager, men i likhet med Richard H Dana oppholdt jeg meg mest foran masten, enten med å reve eller sette seil. Ofte satt jeg mest og speidet utover horisonten, for å se etter hval eller beundre spektakulære solnedganger.

En havseilas på 2800 nautiske mil over Atlanteren er likevel ikke uten farer. Av de 230 fartøyene som la ut måtte to forlates i rom sjø. På det ene fartøyet gikk skipperen berserk, det andre mistet roret. Flere båter mistet masten og mange fikk ødelagt seilene, oss inkludert. En knekt nedhalerbom fulgte med på kjøpet.

Jeg har krysset Atlanteren to ganger før, og har alltid ønsket å gjenta reisen. Antagelig fordi havet har fanget meg. Mange ganger har jeg stått ute ved Finistere, etter å ha gått caminoen i uker, og stirret vestover - utover det uendelige havet, mot solnedgangen. Alle drømmere lengter mot horisonten, mot vest. Noen eventyrere våger spranget: Leiv Eiriksson, Brendan, Columbus, utvandrerne på Mayflower, Thor Heyerdahl og andre. Noen av dem la ut som pilegrimer, meg inkludert.

I våre små, skjøre farkoster utfordret vi selve storhavet. Jeg tenkte mye på Pär Lagerquists bok ”Pilgrim på havet” da jeg styrte den vesle skuta gjennom avgrunnsdype sjøer som tilsynelatende ville sende oss ned i dypet. Men lykken sto oss bi! Vel i havn besøkte jeg hovedkirken på St Lucia, og takket St Jakob som var fint avbildet i taket.

Seilasen til Karibien har aspekter som kan minne om en pilegrimsferd. Den mangler riktignok de religiøse overtoner, men likevel ligger det en lengsel i reisen, en lengsel til Paradiset, til det uspolerte ”lykkeland” under solen, med sine svaiende palmer, asurblått hav og kitthvite strender. Drømmen er naturligvis en klisjé, men likevel levende aktuell. Mange har solgt alt de eier, sagt opp jobb og et trygt liv for å gjennomføre en slik tur.

St Lucia er en vakker øy, kupert, frodig, vennlig, landlig og ”laid back”. Øya fremstår som et jordisk paradis, som tydeliggjøres av et veldig tre som dominerer sentrum i Castries, hovedstaden på St Lucia. Treet er mer enn 600 år og står nær katedralen. Landets fremste menn har fått sine byster plassert ved treet, som også smykkes av statsministerens prangende bilde. St Lucia byr ellers på frodige regnskoger, idylliske fossefall, fargerikt fugleliv, 50 mangosorter, klatrende iguaner og stinkende svovelkilder. De to Pitonfjellene er det mest karakteristiske ved St Lucia. De liner to ruvende sukkertopper; spisse, grønnkledde, utilgjengelige. Men overjordisk vakre! Og fjelltoppene står på World Heritage-listen, som spesielt bevaringsverdige. I naturkatedralen fungerer de som de helligste av det hellige i denne delen av verden

Eivind Luthen


Bilde fra St Lucia

 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.