Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Los reyes magos.
19.12.2006 00:11
De hellige tre konger, de første ”kristne protopilegrimer” kalles på spansk for ”los reyes magos”. De skal ha kommet fra østen.

Men den retningsbeskrivelsen passer nok bedre for de redaktører av evangeliene som satt i Roma enn det passer i forhold til Betlehem. For det er godt mulig at de besøkende kom fra de land som vi i dag betegner som Irak, Iran og Tyrkia, og kanskje spesielt fra det land som kurderne kaller Kurdestan, og som alle omfatter deler av alle de tre tidligere nevnte land.
Og nå støter vi på Zaratustra som levde i Persia mellom 660 og 583 før vår tidsregning begynner og som grunnet en religion basert på de evige prinsipper om at det gode og det onde. Det persiske riket var etterfulgt av Media, et kurderrike hvor en av de seks stammer kaltes ”magos”.
Disse magos var prestekasten for den religion som Zaratustra grunnet og som også kaltes ”mazdeismo”. De tilba ilden som representerte den hellige sol og studerte stjernehimmelen. Zaratustra hadde forutsagt at fra himmelen skulle det komme en redder av menneskeheten.
Det er flere byer og steder som vil ha æren av de hellige tre kongers avreisested. I byen Urmie, i den nordligste del av Irak, finnes det en Mariakirke hvor etter legenden de tre hellige konger skal ligge begravet og hvorfra de også skal ha brutt opp for sin lange reise. Andre igjen mener at de kom fra Babylon, i nærheten av Iraks hovedstad Bagdad.
Men uansett hvilke av disse steder de kom fra (og kanskje kom de fra hvert sted) måtte de gå rundt den syriske ørken og krysse Eufrat ved Dura Europos. Derfra gikk karavaneruten over Palmyra, Damaskus og syd til Jerusalem.
Astronomene kan fortelle oss at for 2007 år siden var det et stort lys på nattehimmelen, ved en spesiell konstellasjon mellom Saturn og Jupiter. Dette er et fenomen som forekommer hvert 20 år, og som ”los magos” har tolket som Zaratustras spådom. Dermed ga de seg ut på reisen, og etter legenden fant de Jesus i krybben i Betlehem og ga gull, røkelse og myrra.
De tre hellige konger har etter hvert fått både navn, hudfarge og klesdrakt. Det er Melchior, en eldre herre med hvitt skjegg, Caspar, en yngre, hvit mann og negeren Baltazar. Det er kanskje Melchior som har stått modell for den nordiske julenissen, og for Santa Claus og San Nicolas i Holland, som egentlig skulle ha kommet fra Spania. I de kurdiske sagn, som beskriver reisen til Betlehem, fortelles det også at ”los magos” fikk som gave en pakke, med beskjed om ikke å åpne den. De var nysgjerrige, og pakket den likevel opp og fant en stein. Skuffet kastet de steinen i en brønn som straks tok fyr. Vismennene tok med seg denne ilden til sitt hjemland, de var jo ildtilbedere.

Av Per Svensson - Klippet fra Aktuelt Magasin nr. 95.Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.